Wat is Citroengras?
Citroengras is een grasachtig kruid dat een sterke citroengeur en smaak heeft. Citroengras komt oorspronkelijk uit Azië. Citroengras wordt ook wel Sereh genoemd in Indonesië. Het is een veelzijdig, gemakkelijk te kweken en heerlijk smakend kruid dat veel verschillende geneeskrachtige eigenschappen heeft en ook goed in de keuken kan worden gebruikt. Citroengras wordt medicinaal gebruikt tegen koorts, hoest, verkoudheid, Bronchitis en Griep. Hierbij wordt de Citroengras als thee gebruikt. Thee van Citroengras is ook heerlijk verfrissend voor het hele lichaam. Er wordt ook op de wortel van het Citroengras gezogen om de adem te verfrissen. Citroengras is een eenjarig, niet winterhard en gemakkelijk te kweken kruid. Citroengras wordt veel in de verschillende Oosterse keukens gebruikt. In Indonesië, Thailand, Vietnam, Filipijnen, India, Korea, China en Japan wordt Citroengras veel gebruikt. Citroengras is een lange, witte stengel met een lichtgroen bovenstuk en onderaan de stengel een verdikking. Citroengras kan in zijn geheel worden gebruikt of in stukjes worden gesneden. Citroengras is ook in gedroogde vorm verkrijgbaar als Serehpoeder. Citroengras wordt meestal na het koken verwijderd uit het gerecht. Kneus de stengels Citroengras voor gebruik. Citroengras is zeer veelzijdig in de keuken en het kan worden gekookt, gestoofd, gewokt, gestoomd en worden toegevoegd aan soepen, sauzen, ovenschotels, stoofschotels en dun gesneden in ringen aan salades. Ook kan het gebruikt worden in desserts en toetjes. Het is ook een belangrijk ingrediënt van Thaise curry's, in marinades en in bouillon voor het koken van rijst en vis. Citroengras kan bij de meeste supermarkten en zeker bij Toko's worden gekocht. Het kan een aantal dagen worden bewaard en het kan gemakkelijk in zijn geheel worden ingevroren.
Citroengras gebruiken
Citroengras komt oorspronkelijk uit India. Maar tegenwoordig wordt het ook in alle andere Aziatische landen veel gekweekt.
1. Citroengras heeft verschillende geneeskrachtige eigenschappen. Het helpt tegen verkoudheid, Griep, Bronchitis, koorts en hoest. Hierbij wordt er thee getrokken van Citroengras. Ook kan er op de wortel van Citroengras worden gezogen om de adem te verfrissen.
2. Citroengras is ook in gedroogde vorm verkrijgbaar als Serehpoeder.
3. Citroengras is gezond en veelzijdig. In de keuken wordt het gebruikt in Thaise curry's, in marinades, bij het koken van vis en rijst, in wokgerechten, in soepen, in toetjes en in zeer dunne ringetjes gesneden in salades.
4. Citroengras kan bij Toko's en in de meeste supermarkten worden gekocht.
5. Citroengras is een eenjarig, niet winterhard en gemakkelijk te kweken kruid.
6. Citroengras is een lange wit-groene stengel met onderaan een verdikking. Het bestaat uit meerdere lagen.
7. Citroengras wordt aan het einde van de bereidingstijd van een gerecht verwijderd.
Citroengras zaden kopen bij 123zaden
Wilt u zaden van Citroengras kopen? Dat kan snel, voordelig en gemakkelijk bij www.123zaden.nl. U kunt gemakkelijk Citroengras zaden zaaien om zelf de plantjes te kweken en hierna de stengels te oogsten. Als u Citroengras zaden besteld bij 123zaden krijgt u altijd een duidelijke en gemakkelijk te volgen zaaihandleiding bij uw bestelling. Hierin kunt u duidelijke informatie vinden over het zelf zaaien van Citroengras zaden. Uw bestelling bij www.123zaden.nl wordt altijd snel bezorgd. Van 1 januari tot 30 juni verzenden we 5 dagen per week. De rest van het jaar verzenden we 3 dagen per week. U kunt uw Citroengras zaden gemakkelijk en snel bestellen bij www. 23zaden.nl!! Bestel nu via www.123zaden.nl!
Binnen zaaien: april - mei
Buiten zaaien: mei - juli
Kiemtijd: 15 - 20 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 24 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 30 cm
Standplaats: zonnig met wat schaduw
Dagen tot oogst: 60
Binnen zaaien kan vanaf april tot mei in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai spaarzaam en oppervlakkig. Druk de zaden voorzichtig in de grond. Bedek ze met een dun laagje grond, omdat Citroengras een lichtkiemer is. Bedek de trays met een deksel om het vocht binnen te houden. Zorg voor een hoge kiemtemperatuur en laat deze vooral 's nachts niet dalen. De kieming verloopt beter bij een zo gelijkmatige mogelijke temperatuur. Houd de zaden vochtig.
Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Zet de zaailingen in aparte potjes, zodra ze groot genoeg zijn om te hanteren. Hard de zaailingen begin mei ongeveer 14 dagen af door ze overdag buiten in de zon te zetten. Na 15 mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst (IJsheiligen), kunt u de jonge planten buiten in de vollegrond op een zonnige plaats met eventueel wat schaduw in goed gedraineerde grond zetten. Houd ze goed vochtig en onkruidvrij.
Buiten zaaien kan vanaf mei tot juli, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai spaarzaam en oppervlakkig. Druk de zaden voorzichtig in de grond en zeef een dun laagje grond over de zaden. Zaai op een zonnige plaats met wat schaduw en goed gedraineerde grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 30 cm.
Citroengras kan worden geoogst na ongeveer 2 maanden. Oogst de grasachtige stengels door ze van de plant af te snijden. Vers citroengras kan ongeveer 1 week worden bewaard in de koelkast. Het kan ook goed worden ingevroren. Citroengras kan ook door scheuren worden vermenigvuldigd. Bescherm de plant tegen vorst door hem in de winter binnen te laten overwinteren.