Koriander Citroen is een koriandersoort met een lekkere frisse, citroenachtige smaak, die heel anders is dan de smaak van gewone Koriander. Het is een keukenkruid dat veel wordt gebruikt in de Oosterse en Marokaanse keuken. Lekker in stoofgerechten, visgerechten, Marokaanse Tajines en in Oosterse soepen met kokosmelk. Niet te lang laten meekoken. Koriander Citroen kan ook na het koken over het gerecht worden gestrooid. Deze tweejarige plant wordt in ons Nederlandse koude klimaat meestal als eenjarige gekweekt. Niet winterharde tweejarige plant. Hoogte: 40 cm.
Koriander Citroen zaad kopen
Koriander Citroen is een keukenkruid dat veel wordt gebruikt in de Oosterse en Marokkaanse keuken. Het is bijvoorbeeld heel lekker in stoofgerechten, Marokkaanse Tajines, visgerechten en in Oosterse soepen of curries met kokosmelk. Koriander Citroen moet u niet te lang laten meekoken. Het kruid kan ook na het koken vers over het gerecht worden gestrooid. Houd u van Koriander en gebruikt u het vaak? Zelf koriander zaaien is dan een goed idee. Daarvoor kunt u bij 123zaden gemakkelijk en snel online Koriander Citroen zaad kopen.
Koriander Citroen zaaien
Als u Koriander Citroen zaden hebt gekocht krijgt u altijd zaai instructies meegestuurd van 123zaden. In het begin van het jaar kunt u de zaden binnen zaaien en vanaf mei kunnen de Koriander Citroen zaden ook buiten gezaaid worden. U heeft niet eens een grote tuin nodig. Koriander Citroen kan bijvoorbeeld ook in grote potten worden gekweekt. Na het zaaien van de Koriander Citroen zaden duurt het gemiddeld 14 tot 21 dagen tot de zaden ontkiemen. Dit is onder andere afhankelijk van de temperatuur en het weer.
Koriander Citroen zaden gebruiken
U kunt zowel het blad als de zaadjes van de Koriander Citroen plant eten. Het blad van deze Koriandersoort heeft een frisse, citroenachtige smaak die heel anders is dan de smaak van gewone Koriander. Gebruik het blad of de zaden van Koriander Citroen in stoofgerechten, Marokkaanse Tajines, visgerechten en in Oosterse soepen of curries met kokosmelk. Als u het blad gaat oogsten is het het beste om niet meer dan een derde van de plant af te knippen. Dan kan de plant weer verder groeien en kunt u later opnieuw oogsten. De jonge en mooie blaadjes zijn het lekkerste. De oudere, varenachtige blaadjes smaken wat bitter. De steeltjes kunt u ook fijnhakken en in de maaltijd verwerken.
Als de koriander Citroen plant uiteindelijk gaat bloeien wordt er nauwelijks meer vers blad gevormd. Maar ook dan is de plant nog bruikbaar. De zaden rijpen af en kunnen afgeknipt worden om te drogen. Ze lijken best veel op peperbolletjes. Deze verse zaden behouden heel lang hun smaak en zijn zelfs smaakvoller dan de zaden die u in de winkel koopt. De fijngemalen korianderzaden staan bekend onder de naam ketoembar.
Binnen zaaien: februari - maart
Buiten zaaien: midden mei - juni
Kiemen: 5 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20°C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Plantafstand: 23 - 30 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Oogstperiode: juli - oktober
Koriander kan binnen in grote bloempotten worden gezaaid. Zaai vanaf februari in een grote bloempot een aantal zaden (max. 10 zaden). Zaai ongeveer 1 cm diep en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Houd goed vochtig en warm. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Zet de potten niet in de vensterbank, maar zorg wel voor een lichte en warme standplaats. Zorg voor een goede afwatering van de potten.
Buiten zaaien kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, op een zonnige plaats met goede afwatering. Zaai ongeveer 1 cm diep en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Ontkiemen van de zaden duurt gemiddeld 14 - 21 dagen buiten, afhankelijk van de temperatuur en het weer. Koriander heeft een teer wortelstelsel dat niet goed tegen verplanten kan. Daarom moeten de jonge zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, rondom worden uitgedund op ongeveer 25 cm. Houd de grond goed vochtig, maar niet te nat omdat deze plant erg slecht tegen natte voeten kan. Zet op een zonnige plaats met in de zomer eventueel half schaduw en oogst regelmatig. Jonge zaailingen moeten worden beschermd tegen slakken. Oogst het blad regelmatig zodat er voortdurend nieuw blad wordt aangemaakt.