Koolrabi Purple Vienna is een gemakkelijk te kweken paarsgekleurd, oud Europees ras met wit, mals, nootachtig smakend vruchtvlees. Zeer geschikt voor de late oogst die tot in de winter kan doorgaan. Deze Koolrabi kan na ongeveer 60 - 100 dagen worden geoogst. Oogst de knollen als ze ongeveer 7 - 10 cm groot zijn voor de beste smaak.
Koolrabi is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Koolrabi bevat o.a.: vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en zeer veel vitamine C. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, natrium en zink. Ook bevat Koolrabi veel vezels, de fytonutriënten citroen- en appelzuur en weinig calorieën en energie. Koolrabi kan worden gekookt, gebakken, gegrild, gestoomd, gestoofd, gewokt, in de oven worden bereid en fijn gesneden ook rauw worden gegeten als rauwkost of salade. U kunt ook een heerlijke soep of stamppot van Koolrabi maken. Koolrabi smaakt heerlijk in combinatie met o.a.: kaas, aardappelen, spek, eieren, rundvlees, varkensvlees, appel, paprikapoeder, kerriepoeder, uien, nootmuskaat, hazelnoten, gember, citroen, walnoten, peterselie, tijm, rijst, pasta, gehakt, kalfsvlees, slagroom en crème fraîche. En met diverse andere groente zoals: wortelen, puntpaprika, courgette, erwten, lente uitjes, champignons en tomaten. Semi winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: midden maart - begin april
Buiten zaaien: begin mei - augustus
Kiemtijd: 7 - 10 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 25 - 30 cm
Buiten uitplanten: midden april - eind april
Standplaats: zonnig en goed gedraineerd
Oogstperiode: begin juni - eind november
Binnen zaaien kan vanaf midden maart - begin april in trays of kleine potjes gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond. Zaai maximaal ½ cm diep en bedek de zaden met een laagje gezeefde grond. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk, dit bevordert het ontkiemen. Bij een temperatuur van 15 - 20 °C, duurt het kiemen ongeveer 7 - 10 dagen. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral de temperatuur 's nachts niet te veel dalen. Houd de zaden tijdens het ontkiemen goed vochtig en onkruidvrij. Hard de zaailingen na 4 - 6 weken af. Zet ze vanaf begin april ongeveer 10 - 14 dagen overdag buiten in de zon en haal ze voor de nacht weer binnen. Hierna kunnen ze in de volle grond worden gezet op een zonnige, goed gedraineerde standplaats met vooral goed losgemaakte en vooraf bemeste grond. Zorg ervoor dat elke plant 25 - 30 cm ruimte heeft.
Vanaf begin mei - augustus kan er in de volle grond worden gezaaid. Zorg voor een zonnige standplaats met goede drainage en vooraf bemeste en goed losgemaakte grond. Zaai ½ cm diep en hark de zaden voorzichtig in de grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 25 - 30 cm ruimte per plant. Geef, vooral in de zomer en tijdens langdurige droogte, voldoende water. Dit omdat Koolrabi een vrij klein wortelstelsel heeft dat snel uitdroogt. Leg stro rond de planten om te voorkomen dat de koolrabi gaat rotten.
Bescherm de planten tegen vogels, slakken en ander ongedierte. Zaai en zet geen koolrabi in grond waarop het jaar daarvoor ook al koolsoorten hebben gestaan. Zaai, om langer door te kunnen oogsten, kleine hoeveelheden verspreid na elkaar. Snijd, om de koolrabi te oogsten, de bolvormige stam net boven de grond af. Laat de koolrabi's niet groter worden dan 7 - 10 cm. Dit voorkomt dat ze vezelig en oneetbaar worden. Verwijder het loof, op deze manier kunnen ze een paar dagen worden bewaard in de koelkast.