Komkommer Gele Tros is een biologisch gekweekte komkommersoort. Deze vroege soort heeft nauwelijks de kenmerkende bitterheid. De komkommers zijn langwerpig, lichtgroen en naarmate zij rijpen worden zij lichtgeel. De komkommers kunnen tussen de 20 en 25 cm lang worden. Ze hebben een afgeronde top. De lichtgele schil is zacht en het vruchtvlees heeft een heerlijke, uitzonderlijk zachte smaak. Zet deze plant op een beschutte en warme plek met ondersteuning of kweek hem in een kas.
Komkommer is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Komkommer bevat o.a.: vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C. En de mineralen: natrium, calcium, kalium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Het bevat ook veel vezels en voedingstoffen en weinig calorieën. U kunt komkommer koken, bakken, roerbakken, smoren, stomen, rauw en als gezond tussendoortje gebruiken. Maak ook eens een heerlijke verkoelende soep van komkommer in de zomer. Komkommer is heerlijk in combinatie met: sla, paprika, kaas, kip, zalm, appel, wortel, munt, bieslook, ui, eieren, rijst, tonijn, pasta, garnalen, aardappelen, paprikapoeder, radijs, rundvlees en noten. Komkommer Gele Tros kan het beste worden geoogst als de vruchten ongeveer 20 cm lang zijn. De zeer licht gele (bijna witte) vruchten smaken heerlijk en hebben nauwelijks de voor komkommers zo kenmerkende bitterheid. Dit oude ras is zeer betrouwbaar en ook erg produktief. Deze verfrissende en knapperige komkommer kan net als alle andere komkommers worden gebruikt in salades, heerlijk koude soep, als tussendoortje of gezonde snack en in allerlei andere gerechten met komkommers. Niet winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: eind maart - half mei
Buiten zaaien: mei - juni
Kiemtijd: 5 - 10 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 22 °C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Uitplanten in de volle grond: Uiterlijk 3 weken na zaaien grondtemp.15 - 18 °C
Plantafstand: 80 - 100 cm
Standplaats: zonnig (kas)
Oogstperiode: juli - oktober
Binnen zaaien vanaf maart in aparte potten gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond. Zaai 1 zaadje per pot 1 - 1½ cm diep en zorg er voor dat het zaadje op zijn kant in de potgrond ligt, om rotting te voorkomen. Bedek het zaad met een laag potgrond. Zorg voor een kiemtemperatuur van minimaal 20 °C. Zet de potten weg op een warme plek. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Zorg dat de grond in de potten vochtig blijft, maar niet nat om rotting te voorkomen.
Plant de zaailingen, na ongeveer 3 weken, uit op een warme, beschutte, goed bemeste plek met goed waterdoorlatende grond. Komkommers kunnen slecht tegen wortelschade, wees dus voorzichtig met het kwetsbare wortelstelsel als u ze uitplant. U behaalt de beste resultaten als u uw komkommer in een kas of buiten op een zeer zonnige en beschutte plek zet.
Buiten zaaien kan vanaf begin mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zorg voor een zonnige, beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond. Zaai per gat 2 zaadjes 2 cm diep en dek af met grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 1 sterkste zaailing per plaats. Houd een plantafstand aan van 80 - 100 cm. Houd de planten goed onkruidvrij.
Komkommers zijn planten die veel ruimte, zon, water, voeding en tijd nodig hebben om goed te kunnen groeien. Werk een royale hoeveelheid compost door de grond, ongeveer 2 maanden voordat u gaat zaaien. Geef de planten een stevige en hoge ondersteuning. Oogst de komkommer door ze met een mes van de plant af te snijden. Oogst regelmatig om de groei van nieuwe komkommers te bevorderen. Komkommers kunnen een paar dagen worden bewaard, buiten de koelkast. Geef op het moment dat de komkommers beginnen te groeien, elke week wat vloeibare tomatenmest. Geef om de paar dagen een ruime hoeveelheid water. Geef extra water bij droogte.