Komijn is een eenjarig kruid met kleine, witte bloemetjes die in een scherm groeien omringd door grasachtig blad. Komijn wordt gekweekt voor het zaad dat gevormd wordt na de bloei. Dit zaad wordt vers, gedroogd en gemalen gebruikt om gerechten te kruiden in vooral de Indische, Indonesische, Mexicaanse, Marokaanse en Mediteraanse keuken. En in Nederland natuurlijk ook voor het bereiden van komijnekaas. Komijn heeft veel licht, warmte en water nodig om goed te groeien. De pittige, kruidige, warme en sterke smaak is sterker dan de smaak van het er op lijkende karwijzaad. Eenjarige. Hoogte: 15-25 cm.
Binnen zaaien: april - mei
Buiten zaaien: half mei - begin juli
Kiemen: 7 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 22 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 20 - 30 cm
Standplaats: zonnig en beschut
Oogstperiode: juli - oktober
Komijnzaad kan lastig te kiemen zijn. Als er na 21 dagen nog geen zaailingen opgekomen zijn, kunt u het beste een nieuw zaaisel starten.
Binnen zaaien kan vanaf april in een zaaitray met goede zaai-en stekgrond. Zaai de zaden oppervlakkig en bedek ze met een dun laagje zaaigrond. Houd goed vochtig en plaats een deksel op de tray om te voorkomen dat de grond en de zaden uitdrogen. Zet warm en op een plaats met veel licht.
Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Laat de zaailingen begin mei een paar dagen buiten aan de temperatuur wennen. Zet ze half mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, op een zonnige plek met goede drainage en beschutting. Houd 20-30 ruimte aan per plant. Geef elke dag voldoende water en bij droogte eventueel meerdere keren per dag. Komijn mag beslist niet uitdrogen.
Zaai buiten vanaf half mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst op een droge, warme, zonnige plaats met goede drainage en beschutting. Zaai de zaden oppervlakkig en bedek ze met een dun laagje zaaigrond of hark ze voorzichtig in de grond. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Geef elke dag voldoende water en bij droogte eventueel meerdere keren per dag. Komijn mag beslist niet uitdrogen. Oogst de zaadhoofden zodra zij bruin worden en uitdrogen. Snij de zaadhoofden af en doe ze in een papieren bruine zak. Laat ze goed drogen voordat u de zaden verwijderd. De zaden kunnen in zijn geheel of gemalen worden gebruikt. De smaak wordt intenser als de zaden voor gebruik worden geroosterd in een droge koekepan.
Tip:
Wij adviseren Herb Focus voor al uw kruiden.
Verkrijgbaar in: 300 ml fles - 1 liter fles
Herb Focus is zeer geschikt voor keukenkruiden in potten, containers e.d. Kruiden zoals Peterselie, Basilicum, Koriander, Tijm, Dille en dergelijks. Kruiden in potten en containers hebben veel baat bij een regelmatige Herb focus gift en zullen reageren met een uitbundige groei. Herb Focus is speciaal ontwikkeld voor de specifieke behoefte van pot kruiden en gebaseerd op meer dan 20 jaar onderzoek en ervaring met de kweek van kruiden op commerciele schaal. Deze formule zal de groei van gezonde, groene bladeren opwekken en ondersteunen. |
|