Knolselderij Giant Prague is een oud Europees, langloof ras dat bekend staat om zijn kleine, smakelijke, ongeveer 12½ diameter ronde knollen. Knolselderij is een bijzondere groente. Het is familie van anijs, pastinaak, peterselie, selderij en wortel. Het is een grote, enigszins lelijk uitziende knol die onder de grond groeit. Bovengronds groeit het blad dat wel wat lijkt op selderij en peterselie. Dit blad is ook te gebruiken als een kruidige vervanging van selderij en peterselie. Gebruik het bijv. in sauzen, soepen en bijv. bouillon, maar laat dit niet te lang meekoken i.v.m. smaakverlies. De smaak van knolselderij is bijzonder sterk en lekker.
Knolselderij is een zeer gezonde groente. Het bevat o.a. vitaminen: B1, B3, B5, B6, B11, C,E en K. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer,jodium, kalium, koper, mangaan, magnesium, natrium, selenium en zink. Ook bevat knolselderij veel vezels en zeer weinig calorieën. Knolselderij wordt over het algemeen gekookt, geblancheerd en gebruikt in ovenschotels en stoofgerechten. Het wordt ook toegevoegd aan soepen (erwtensoep) en gepureerd als vervanging van aardappelen. Het blad wordt ook toegevoegd aan soepen. Knolselderij is heerlijk in combinatie met: peterselie, olijfolie, kip, gehakt, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, roomboter, slagroom, peren, appelciderazijn, appel, kaneel, nootmuskaat, serranoham, spek, gember, kerriepoeder, mayonaise, tijm, rozemarijn, venkel, citoen, garnalen, crème fraîche, witte wijnazijn, mosterd, bieslook, honing, paprikapoeder, noedels, pasta, rijst, yoghurt, tomatenpuree, kaas, basilicum, olijven, melk, bloem, hert, komijnekaas en italiaanse kruiden. En andere groenten zoals: aardappelen, wortel, bietjes, pastinaak, knoflook, uien, koolraap, oesterzwammen, champignons, rode ui, bosui, veldsla, radijs, bleekselderij, selderij, winterpeen, venkel, zuurkool, sperziebonen, tomaten, paprika, asperges, peultjes en spinazie. Gedroogde knolselderij wordt gebruikt als zoutvervanger in een zoutarm dieet. Droog, vorstvrij en donker is knolselderij erg lang te bewaren (3 – 4 maanden).
Binnen zaaien: maart - april
Kiemtijd: 3 - 5 weken
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - 5 mm
Zaai-afstand in rijen: 30 - 35 cm
Plantafstand: 30 - 40 cm
Standplaats: volle zon met evt. lichte schaduw
Oogstperiode: september - oktober
Omdat knolselderij zeer traag kiemt, wordt hij meestal 6 - 8 weken voor de laatste vorst binnen gezaaid in kleine potjes. De zaden hebben licht en warmte nodig om te ontkiemen. Zaai dun en oppervlakkig in goede zaai- en stekgrond en druk de zaden voorzichtig aan. Houd de zaden goed vochtig door ze te bedekken met huishoudfolie.
Verspeen de zaailingen zodra zij 5 cm hoog zijn in wat grotere potten (ong. 7cm Ø). Laat de zaailingen begin mei, ongeveer 2 weken afharden door ze overdag buiten te zetten en 's avonds binnen te halen. Temperaturen van 10°C en minder zorgen er voor dat de knolselderij in het zaad schiet. Dit is niet goed voor de ontwikkeling van de knol. Zodra de zaailingen zijn afgehard en de grond is opgewarmd, kunnen de zaailingen op een goed met compost bemeste en goed vochtvasthoudende plaats in de volle zon worden gezet. Het is zeer belangrijk om de knollen voldoende water te geven en ze niet te laten uitdrogen. Dit belemmert de groei en zorgt voor voze knollen. Het is niet nodig om tijdens de groei nog extra te bemesten. Bescherm de jonge zaailingen tegen slakken. Houd goed onkruidvrij.
Een veelvoorkomend probleem is selderijroest ook wel bladvlekkenziekte genoemd. Dit zijn ontsierende, bruingele vlekken op het blad. Dit ontstaat meestal bij vochtig warm weer. Verwijder het blad om verspreiding te voorkomen.
De knollen hebben veel tijd nodig om te groeien. Vanaf september - oktober kan er geoogst worden. Van het blad kan al af en toe wat geoogst worden, vooral de zijscheuten kunnen worden gebruikt. Maar overdrijf dit niet. De knol heeft wel wat blad nodig om goed te kunnen groeien. Haal de hele knol naar boven met bijv. een hooivork. Knolselderij kan goed bewaard worden in de koelkast of in een koele, donkere kelder (2 - 4 °C). Dan kan deze knol in zijn geheel worden bewaard voor 3 - 4 maanden. In goed gedraineerde grond kunnen ze ook wat langer blijven staan, maar haal de knollen wel uit de grond voor december. Ze kunnen tegen lichte vorst beschermd worden door een beetje stro om de knol heen te leggen. Zet geen knolselderij op grond waar in voorgaande jaren wortelgewassen zoals wortels, bietjes en knolraap hebben gestaan.