De kleine ratelaar is een bijzonder bloemetje. Deze inheemse soort in Nederland is om te zien niet echt bijzonder het is een klein, geel bloemetje maar hij parasiteert op gras. Dit betekend dat dit bloemetje te gebruiken is om gras te reduceren en een veld gereed te maken voor het inzaaien van een bloemenmix. Hij heeft een niet aI te rijke grond nodig om te groeien en dit is ook precies van een bloemenmix nodig heeft. De kleine Ratelaar kan ook worden gebruikt om de bodem meer kalkrijk te maken. Dit is ook weer goed voor het aanmaken van een bloemenweide. Voorkom dat de jonge planten worden opgegeten door koeien.
Voordat u zaait, moet het aanwezige gras zeer kort worden gemaaid. Omdat de zaden van de kleine ratelaar anders de bodem niet kunnen bereiken. Het is ook mogelijk om een hark te gebruiken om de bodem wat ruller te maken. Maai de plaatsen waar de ratelaar groeit pas na half juli, nadat de ratelaar zaad heeft aangemaakt. Deze plant zaait zichzelf zeer gemakkelijk uit en dit moet ook worden gestimuleerd zodat de plant elk jaar kan zorgen voor het terugbrengen van het aantal grassen in de bloemenweide. Kleine ratelaar is ook zeer geliefd bij bijen en hommels. Winterharde eenjarige. Deze plant is giftig. Hoogte: 20 - 45 cm.
Buiten zaaien: juli - oktober
Kiemtijd: 14 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 22 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig
Plantafstand: niet van toepassing
Standplaats: zonnig - goed waterdoorlatend
Bloeiperiode: mei - september
Zaai buiten vanaf juli in de vollegrond op een zonnige plaats met goed waterdoorlatende grond. De kleine Ratelaar kan op veel verschillende grondsoorten worden gezaaid, behalve op kleigrond. Zaai dun en druk de zaden voorzichtig aan. Bedek de zaden niet. Kleine Ratelaar is een koude kiemer, daarom kan hij het beste worden gezaaid voor een koudeperiode. Zaai om te beginnen bij een temperatuur tussen de 18 - 22 ºC voor 14 - 21 dagen. Hierna moet de temperatuur worden verlaagd naar -4 - +4 ºC voor ongeveer 42 - 70 dagen en als laatste moet de temperatuur 5 - 12 ºC zijn om de zaden te laten ontkiemen. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Het is niet nodig om de planten uit te dunnen. Geef de planten vooral tijdens droogte veel water.
Laat de planten in bloei komen zodat er zaad wordt aangemaakt. De kleine Ratelaar dankt zijn naam aan het feit dat de zaden in de zaaddozen bij het schudden van deze dozen een ratelend geluid maken. Deze plant zaait zichzelf gemakkelijk uit. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat het gras in uw weide voldoende wordt onderdrukt om een bloemenmengsel te kunnen zaaien. Kleine Ratelaar haalt de voeding bij de wortels van gras weg en onderdrukt op deze wijze de grassen.