De Scharlakenrode Klaproos is een meerjarige plant. Ze is lid van de Papaverfamilie (Papaveraceae) net als: Stinkende Gouwe, Slaapmutsje, Gele Hoornpapaver, Pluimpapaver, Schijnpapaver, Ruige Klaproos, Tulppapaver, Donzige Klaproos, Bleke Klaproos, Grote Klaproos, Slaapbol, Rankende Helmbloem, Vingerhelmbloem en Gele Helmbloem. Deze Klaproos wordt ook wel Reuzen Klaproos genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië (Afghanistan, Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan). Het is een prachtige grote, plant met rode bloemen met een zwart hart. De bladeren zijn lichtgroen en fijn ingesneden. Dit blad verdroogt na de bloei. Deze aanpassing is noodzakelijk in het klimaat waar de Scharlakenrode Klaproos vandaan komt. De zomers zijn daar namelijk droog en heet.Het blad loopt in de herfst vanzelf weer uit als het gaat regenen.
Zet deze plant in de tuin in combinatie met andere planten die hun blad laat ontwikkelen, zodat de nagelaten kale ruimte in de zomer opgevuld wordt. Hij kan ook zeer goed in grote potten, balkonbakken of andere containers worden gekweekt. Ook kan deze plant op een balkon worden gekweekt. De Scharlakenrode Klaproos zaait zichzelf gemakkelijk uit, daardoor is het ook een prachtige plant voor de verwilderde natuurtuin. Bijen en andere nuttige insecten zijn ook gek op deze plant. Deze plant bloeit van mei t/m juli. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Knip de plant in het voorjaar helemaal af en daarna groeit hij vanzelf weer aan. Winterharde meerjarige. Hoogte: 50 – 100 cm.
Binnen zaaien: februari - eind maart
Buiten zaaien: eind maart - eind mei
Kiemtijd: 7 - 28 dagen
Kiemtemperatuur: 10 - 20 ºC
Zaaidiepte: oppervlakkig
Plantafstand: 25 - 35 cm
Standplaats: zonnig - beschut - half schaduw
Bloeiperiode: mei - juli
Binnen zaaien kan vanaf februari. Zaai in een tray met goed vochtig gemaakte potgrond. Zaai oppervlakkig en dun en bedek de zaden niet omdat Tulppapaver een donkerkiemer is. Zorg voor een kiemtemperatuur van tenminste 10 C. Kouder heeft geen zin. Zet de trays met een deksel erop om het vocht binnen te houden koel en donker weg. Zorg voor een gelijkmatige temperatuur en laat vooral ’s nachts de temperatuur niet dalen. Afhankelijk van de temperatuur ontkiemen de zaden na 7 - 28 dagen. Verwijder het deksel zodra de zaden zijn ontkiemt. Zet de planten vanaf begin mei voor 10 - 14 dagen overdag buiten in de zon om af te harden. Na deze periode kunnen de planten vanaf midden mei op een zonnige, beschutte plek met goed losgemaakte en goed waterdoorlatende grond worden gezet. Houd goed onkruidvrij.
Buiten zaaien op een zonnige, beschutte plek met goed losgemaakte grond en goed waterdoorlatende grond kan vanaf eind maart. Ook moet de grond vooral niet te voedingrijk zijn, Tulppapaver groeit het beste op arme grond. Verwijder gras, boomwortels, plantwortels en stenen. Zaai de kleine zaadjes oppervlakkig en dun. Het helpt om het donkere, kleine zaad te vermengen met droog zand. Dit helpt om het zaad beter te verspreiden en om te kunnen zien waar u heeft gezaaid. Tulppapaver is een donker kiemer, maar het zaad moet niet bedekt worden. Na het opkomen van het zaad hoeft u niet veel onderhoud te plegen. Bij extreme hitte en droogte moet u de plant water geven. Zaai breedwerpig of in rijen. Na het opkomen van de zaadjes uitdunnen op 25 - 35 cm. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen om langer plezier van de Tulppapaver te hebben. Deze prachtige bloem zaait zichzelf zeer gemakkelijk uit en is dus ook geschikt voor de verwilderde natuurtuin.