Gewone kervel is een biologisch gekweekte, heerlijk aromatische en winterharde kervelsoort. Dit heerlijk smakende, aromatische kruid heeft een anijsachtige smaak en geur. Dit winterharde kruid kan het gehele jaar door vers worden geoogst.
Gebruik gewone kervel bij vlees en vis en gehakte kervel kan gebruikt worden in salades, soepen, stoofschotels, saladedressings en in kruidenboter. Laat het niet te lang meekoken omdat de kleur dan veranderd van groen naar grijs. Kan zonder verlies van smaak en geur worden ingevroren. Winterharde meerjarige.
Productgroep | Kruiden zaden |
---|---|
Latijnse naam | Anthriscus cerefolium |
Zaaihandleiding | Wordt meegeleverd |
Zaaitijd | februari - juli & september |
Dagen tot oogst | 50 - 60 |
Inhoud | 400 zaden |
Synoniemen | eetbare bloem, eetbare bloemen |
Buiten zaaien: half februari - eind juli en vanaf half september
Kiemtijd: 14 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 5 - 18°C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 15 - 20 cm
Standplaats: half schaduw tot zonnig
Dagen tot oogst: 50 - 60
Kervel heeft een lange penwortel die ervoor zorgt dat de zaailingen niet verplant kunnen worden. Het is wel mogelijk om kleine hoeveelheden kervel in een grote bloempot te kweken. Grotere hoeveelheden kervel worden uitsluitend in de vollegrond gezaaid. Deze redelijk winterharde plant kan goed tegen kou, maar hij schiet snel in het zaad wanneer de dagen langer worden in het late voorjaar en de zomer. Dit kan voorkomen worden door te zaaien op een vochtige plaats met schaduw.
Zaai buiten vanaf half februari tot eind maart onder glas. Vanaf april tot eind juli kan er buiten op een vochtige plaats met veel schaduw en goed waterdoorlatende grond worden gezaaid. Vanaf midden september kan er weer buiten onder glas worden gezaaid. Zaai de zaden maximaal ½ cm diep en druk ze voorzichtig aan. Bedek de zaden eventueel met een zeer dun laagje grond. Kervel is namelijk een lichtkiemer. Zaai de zaden op een afstand van 15 - 20 cm van elkaar. Het ontkiemen kan vooral tijdens een droge warme periode vrij lang duren. Maar gemiddeld duurt het 14 - 21 dagen voor dat het zaad kiemt, afhankelijk van de buitentemperatuur en de bodemtemperatuur. Houd goed vochtig en onkruidvrij.
Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 15 - 20 cm. Geef steeds voldoende water om te voorkomen dat de planten voortijdig in het zaad schieten. Oogst het blad met de stelen ongeveer 6 tot 8 weken na het zaaien door het op 5 cm boven de grond af te snijden met een scherp en schoon mes. Op deze manier groeit de plant nog wat door er kan er later nog een keer van dezelfde plant worden geoogst. Oogst zo vaak als mogelijk is, omdat dit ook een manier is om vroegtijdig doorschieten van de plant te voorkomen. Zaai voor een doorlopende oogst elke 3 tot 4 weken een kleine hoeveelheid Kervel. Bij de wisselteelt wordt Kervel bij de Schermbloemigen gezet. Dit betekent dat Kervel dus niet voor, na en tegelijk met andere Schermbloemigen op dezelfde plek moet worden gekweekt. Kervel kan max. 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Drogen van het blad zorgt voor smaakverlies.
Kervel kan ook in grote bloempotten binnenshuis gekweekt worden. Gebruik hiervoor voedzame potgrond. Leg voor een goede afwatering potscherven onder in de pot en vermeng eventueel de potgrond met wat grit, Perliet of Vermiculiet. Zaai vanaf januari tot eind maart of vanaf oktober. Zaai een kleine hoeveelheid zaden ongeveer ½ cm diep. Bedek de zaden met een dun laagje potgrond. Houd de kiemtemperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral de temperatuur 's nachts niet dalen. Houd de grond goed vochtig tijdens de kieming. Zet de planten na de kieming op een zonnige plaats en houd de grond steeds goed vochtig, maar niet te nat om problemen met schimmels te voorkomen. Oogst het blad regelmatig om doorschieten te voorkomen. Geef de planten in de potten na 8 weken wat vloeibare mest. Hiervoor kan Herb focus worden gebruikt.
Extra informatie over Kervel:
Oorsprong Kervel:
Kervel komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Kaukasus, een berggebied dat zich uitstrekt over Azerbeidzjan, Armenië, Georgië en Rusland. De Oude Romeinen hebben dit zeer gezonde en veelzijdige keukenkruid uiteindelijk verspreid over heel Europa. Zij gebruikten Kervel ook als geneesmiddel.
In de Middeleeuwen was dit keukenkruid heel vaak in kloostertuinen te vinden. Vanwege zijn zuiverende en reinigende eigenschappen speelde dit kruid een belangrijke rol bij het bereiden van diverse gerechten tijdens de goede week. Tijdens de Paasdagen die volgden op de goede week werd Kervel ook vaak gebruikt in traditionele gerechten zoals in Kervelsoep.
Tegenwoordig is dit zich gemakkelijk verspreidende, redelijk winterharde keukenkruid in grote delen van Azië, Afrika en in heel Europa, dus ook in Nederland, in verwilderde vorm te vinden.
Kervel is een lid van de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae) net als o.a.: Anijs, Dille, Fluitenkruid, Karwij, Komijn, Koriander, Pastinaak, Peterselie, Roomse Kervel (Myrrhis odorata), Venkel en Wortel.
Om verwarring met Roomse Kervel te voorkomen wordt het ook vaak echte Kervel genoemd. In Drenthe, Overijssel en Gelderland wordt het ook wel Moeskruid genoemd. Dit kruid speelt een belangrijke rol in een oud streekgerecht uit deze provincies: Kruudmoes. In het Engels wordt hij Chervil genoemd. In het Duits Gartenkerbel oder Kerbel. En in het Frans Cerfeuil Cultivé et Cerfeuil des jardins.
De Latijnse naam van Kervel is Anthriscus cerefolium. Cerefolium is een verbastering van het Griekse woord Kairephullon. Kaire betekent genieten en Phullon betekent blad. Kervel is dus letterlijk "blad om van te genieten".
Het blad van Kervel lijkt veel op het blad van Bladpeterselie en hierdoor worden ze wel door elkaar gehaald. Maar de bladeren van Kervel zijn lichter van kleur dan die van Bladpeterselie en de smaak is ook anders. Kervel smaakt meer naar Anijs en Bladpeterselie smaakt meer naar Bladselderij.
Kervel heeft lichtgroen, licht ingesneden blad en licht geribbelde, holle stengels. Ze bloeit van juni tot augustus met zeer kleine, witte bloemetjes die in schermen groeien. Door het blad regelmatig te oogsten, kan het in het zaad schieten van de plant worden vertraagd. Het blad verliest namelijk veel van zijn smaak, zodra de plant in het zaad schiet.
Kervel bevat veel goede voedingsstoffen zoals o.a. : Calcium, Fosfor, IJzer, Kalium, Koper, Magnesium, Natrium en Zink. En de volgende vitamines: A, B1, B2, B11(foliumzuur) en vitamine C. Hiernaast bevat het ook koolhydraten, voedingsvezels en eiwitten.
Gezondheidsbevorderende aspecten van Kervel:
Calcium: dit is een mineraal dat o.a. belangrijk is voor de opbouw van een sterk gebit en botten. Het zorgt ook voor een goede werking van de spieren en zenuwen in het lichaam.
Fosfor: dit is een mineraal dat samen met Calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Het is ook belangrijk voor de energiestofwisseling van het lichaam. Het wordt ook wel Fosfaat genoemd.
IJzer: dit is een mineraal dat een grote rol speelt bij de vorming van hemoglobine en dit is belangrijk voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Een tekort aan ijzer is te herkennen aan de volgende symptomen: bleke huid, vermoeidheid, rusteloze benen, algehele drang tot bewegen en snel buiten adem zijn. Risicogroepen die sneller een ijzertekort kunnen krijgen zijn o.a.: zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen tijdens de menstruatieperiode en vegetariërs en veganisten.
Kalium: dit is een mineraal dat samen met Chloor en Natrium een rol speelt in het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Kalium werkt het bloeddrukverhogende effect van Natrium tegen. Het zorgt ook samen met Natrium ervoor dat zenuwprikkels goed worden geleid en dat spieren zich samentrekken.
Magnesium: dit is een mineraal dat de weerstand van het lichaam tegen stress verhoogt. Het zorgt ook voor een versterking en verbetering van het geheugen en de concentratie.
Natrium: dit is een mineraal dat samen met Kalium en Chloor een rol speelt in het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Natrium heeft een bloeddrukverhogend effect dat door Kalium wordt tegengewerkt. Zie Kalium voor andere gezondheidsbevorderende aspecten.
Zink: dit is een mineraal dat o.a. zorgt voor de groei en vernieuwing van weefsel, voor een goede werking van het immuunsysteem en voor de stofwisseling.
Vitamine A: deze vitamine is goed voor de ogen, de groei, de huid en de weerstand. Hij wordt ook wel Retinol genoemd. Omdat vitamine A oplosbaar is in vet, kan het lichaam een teveel van deze vitamine opslaan in zijn eigen vet. Dit kan leiden tot een overschot van deze vitamine en dit kan een vergiftiging veroorzaken. De symptomen hiervan zijn: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en afwijkingen aan ogen, skelet en huid. Dit kan vooral zeer schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en kinderen.
Vitamine B1: deze vitamine zorgt voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Hij is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Hij wordt ook wel Thiamine genoemd. Deze vitamine is oplosbaar in water en een teveel hiervan wordt dus uitgeplast. Een tekort aan Vitamine B1 kan leiden tot depressies, geheugenverlies, concentratieproblemen, hartklachten en gevoelloosheid in de benen.
Vitamine C: deze vitamine vermindert vermoeidheid, beschermt het lichaam tegen ziektes en versterkt het immuunsysteem. Hij wordt ook wel Ascorbinezuur genoemd. Een tekort aan deze vitamine kan zorgen voor vertraagde wondgenezing, verminderde weerstand en uiteindelijk scheurbuik. Een teveel van deze vitamine (meer dan 2 gram per dag) kan darmklachten en diarree veroorzaken. Hoewel een teveel van deze vitamine meestal gewoon wordt uitgeplast omdat hij oplosbaar is in water. Het is belangrijk om voor een zo groot mogelijk behoud van vitamine C groente zo kort mogelijk en in weinig water te koken.
Het blad van Kervel kan worden gebruikt ter verlaging van te hoge bloeddruk, om een goede spijsvertering te bevorderen, vocht af te drijven en het bloed te zuiveren. Het drinken van Kervelthee kan verzachtend werken bij keelpijn of keelontstekingen.
Veel van de vitamines en mineralen die in Kervel voorkomen, spelen een belangrijke rol bij de bestrijding van (chronische) vermoeidheid. Dit zijn o.a.: vitamine B1, B2 en C en de mineralen Calcium, Fosfor, IJzer, Koper en Magnesium.
Verschillende soorten Kervel:
Er zijn een aantal verschillende soorten Kervel. Al deze soorten zijn onder te brengen in 2 verschillende types: gladbladig- of gekrulde kervel. Het verschil tussen de beide soorten is dat de gladbladige types meestal meer smaak hebben dan de gekrulde types.
Gladbladige Kervel:
Gewone kervel: deze soort heeft glad, frisgroen en licht ingesneden blad met een heerlijk anijsachtige sterke smaak. Deze soort kan goed tegen kou, maar moet wel tegen vorst worden beschermd. Zaai in de herfst onder koud glas zodat de plant nog langzaam kan doorgroeien gedurende de winter.
Massa: dit is een biologische Kervelsoort. Hij heeft donkergroen, glad en licht ingesneden blad met een sterkere smaak dan het blad van gekrulde Kervelsoorten. Hij kan zeer goed tegen kou, maar moet wel tegen vorst worden beschermd. Hij schiet minder snel in het zaad dan andere soorten, maar geef deze plant in de zomermaanden wel een plaats in de schaduw.
Gekrulde Kervel:
Brusselse (donkergroene) Winter: deze soort heeft donkergroen, licht gekruld, varenachtig, scherp ingesneden blad. Brusselse Winter is nog beter bestand tegen kou dan andere soorten. Zeer geschikt voor de kweek onder glas in de herfst. Op deze manier kan hij overwinteren en een aantal keren worden geoogst van de winter tot het prille voorjaar. Het is wel een trage groeier.
Fijne Krul: deze soort heeft groen, fijn ingesneden en haast varenachtig blad. Hij is redelijk winterhard, maar schiet wel snel in het zaad in de warmere maanden. Geschikt voor de kweek onder glas in de herfst zodat de plant gedurende de winter kan doorgroeien. Deze plant wordt ongeveer 25 cm hoog.
Vertissimo: deze soort heeft donkergroen en gekruld blad. Het is een vrij trage groeier die zeer goed tegen kou kan. Hij is zeer geschikt voor een vroege voorjaars kweek. Hij kan ook in de herfst onder glas worden gekweekt zodat hij gedurende de winter langzaam kan doorgroeien. Hij wordt ongeveer 60 cm hoog.
Zaaien van Kervel:
Kervel is een matig winterharde tweejarige plant die in ons koudere klimaat als een eenjarige wordt gekweekt. Kervel wordt uitsluitend in de vollegrond gekweekt eventueel onder glas (kas of koude bak). Dit omdat de plant een penwortel aanmaakt die kan breken bij verspenen (overplanten) en omdat het een redelijk snel groeiend gewas is. Het is ook mogelijk om deze plant binnenshuis of buiten in grote bloempotten te kweken.
Kervel is een zogenaamde Langedagplant. Dit houdt in dat Kervel gaat bloeien op het moment dat de dagen langer worden in het late voorjaar en de zomer. Dit gaan bloeien van planten wordt ook wel doorschieten en in het zaad schieten genoemd.
Daarom zijn bij Kervel vooral de kweek in de herfst en de winter belangrijk omdat er dan over een langere periode geoogst kan worden. Bij de kweek in de lente kan het gewas vanaf begin mei al doorschieten en in de zomer is dit risico van vroegtijdig doorschieten nog groter.
Vanaf midden februari tot eind maart kan er buiten onder glas worden gezaaid. Er kan ook in de periode van april tot eind juli worden gezaaid op een vochtige plaats met veel schaduw. Kervel kan ook vanaf midden september onder glas (in de onverwarmde kas of koude bak) worden gekweekt. De planten groeien dan tijdens de winter langzaam door.
De ideale kiemtemperatuur van Kervelzaad ligt tussen de 5 - 18 °C. Het ontkiemen kan vooral tijdens een droge warme periode vrij lang duren. Maar gemiddeld duurt het 14 - 21 dagen voor dat het zaad kiemt, afhankelijk van de buitentemperatuur en de bodemtemperatuur. Zaai de zaden maximaal ½ cm diep en druk ze voorzichtig aan. Bedek de zaden eventueel met een zeer dun laagje grond. Kervel is namelijk een lichtkiemer. Zaai de zaden op een afstand van 15 - 20 cm van elkaar. Houd de grond goed vochtig. Bedek de grond eventueel met vochtig gemaakte jutedoek of geperforeerd plasticfolie om het kiemsel goed vochtig te houden.
Zorg voor een koele,schaduwrijke, goed waterdoorlatende en vochtige plek. Eventueel een zonnige plek met veel schaduw kan ook, maar een te zonnige plaats zorgt voor vroegtijdig doorschieten. Dit vermindert de smaak van het blad zodanig dat het weinig zin heeft om het blad nog te oogsten.
Kervel kan ook in grote bloempotten binnenshuis gekweekt worden. Gebruik hiervoor voedzame potgrond. Leg voor een goede afwatering potscherven onder in de pot en vermeng eventueel de potgrond met wat grit, Perliet of Vermiculiet. Zaai vanaf januari tot eind maart of vanaf oktober. Zaai een kleine hoeveelheid zaden ongeveer ½ cm diep. Bedek de zaden met een dun laagje potgrond. Houd de kiemtemperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral de temperatuur 's nachts niet dalen. De ideale kiemtemperatuur ligt tussen de 12 - 18 °C. Houd de grond goed vochtig tijdens de kieming. Deze kan tussen de 14 - 21 dagen duren. Zet de planten na de kieming op een zonnige plaats en houd de grond steeds goed vochtig, maar niet te nat om problemen met schimmels te voorkomen. Oogst het blad regelmatig om doorschieten te voorkomen. Geef de planten in de potten na 8 weken wat vloeibare mest. Hiervoor kan Herb focus worden gebruikt.
Oogst het blad met de stelen ongeveer 6 tot 8 weken na het zaaien door het op 5 cm boven de grond af te snijden met een scherp en schoon mes. Op deze manier groeit de plant nog wat door er kan er later nog een keer van dezelfde plant worden geoogst. Oogst zo vaak als mogelijk is, omdat dit ook een manier is om vroegtijdig doorschieten van de plant te voorkomen. Zaai voor een doorlopende oogst elke 3 tot 4 weken een kleine hoeveelheid Kervel. Bij de wisselteelt wordt Kervel bij de Schermbloemigen gezet. Dit betekent dat Kervel dus niet voor, na en tegelijk met andere Schermbloemigen op dezelfde plek moet worden gekweekt.
Bemesting van Kervel:
Kevel heeft een vochtige, goed waterdoorlatende en schaduwrijke plaats nodig. Op arme grond kan het nodig zijn om ruim een maand voor het zaaien een hoeveelheid compost te gebruiken. Op een veld waar al bemest is voor andere planten is dit niet nodig. Er moet wel steeds voldoende water worden gegeven. In verband met vroegtijdig in het zaad schieten is het belangrijk om de grond nooit te laten uitdrogen. Kervel die in potten wordt gekweekt kan wel profijt hebben van een tussentijdse bemesting. Dit kan bijvoorbeeld met Herb focus.
Algemene kweektips:
Kervel is een lange dagplant die gaat bloeien op het moment dat de dagen steeds langer worden in het late voorjaar en het begin van de zomer. Dit gaan bloeien van planten wordt ook wel in het zaad schieten of doorschieten genoemd. Dit zorgt voor zodanig smaakverlies van het blad dat het niet meer oogstbaar is. Kervel heeft vochtige grond nodig die wel goed waterdoorlatend is. Dit kruid kan zeer goed binnenshuis of buiten in potten worden gekweekt.
Goede buren van Kervel: zijn sla en kool. Slechte buren: radijs.
Oogsten en bewaren:
Afhankelijk van de periode van zaaien (zie hierboven zaaien van Kervel) kan al na ongeveer 6 - 8 weken worden geoogst. Kervel wordt op ongeveer 5 cm van de grond afgesneden met een scherp en schoon mes. Hierna groeit de plant meestal nog verder en kan er afhankelijk van de periode van zaaien nog een aantal keer worden geoogst. Kervel kan geoogst worden totdat de bloei intreedt.
Eenmaal geoogste Kervel kan niet lang worden bewaard, het blad verlept snel en vooral de hoeveelheid vitamine C verminderd snel. Het blad kan samen met de stelen in vochtig keukenpapier worden gewikkeld. Op deze wijze kan Kervel maximaal 2 dagen worden bewaard in de groentenla van de koelkast. Maar het is altijd beter om het blad zo snel mogelijk na de oogst te gebruiken.
Kervel kan ook worden ingevroren. Was het blad samen met de steeltjes. Verwijder het blad van de steeltjes. Snijd het blad fijn of grof (afhankelijk waarvoor het wordt gebruikt) en vries het in. Verpak de Kervel in porties in diepvrieszakjes of bakjes.
Kervel kan worden gedroogd, maar dit zorgt voor veel smaakverlies en wordt dus meestal niet gedaan. Het is beter om elke 3 tot 4 weken kleine hoeveelheden Kervel te zaaien en op deze manier de oogst te verspreiden en te verlengen.
Ziektes en plagen bij Kervel:
Echte Meeldauw: deze ziekte wordt veroorzaakt door een groep schimmels die het vooral op planten heeft gemunt die verzwakt zijn. Het ontstaat vaak tijdens warm en vochtig weer. Het wordt ook wel witziekte genoemd. Het begint vaak met een paar lichte grijze plekken op het blad, maar deze vlekken breiden zich razendsnel uit. De vlekken worden uiteindelijk wit en poederachtig en al snel bedekken ze zelfs alle oppervlakken van de aangetaste planten. Dit poeder bestaat uit sporen die een netwerk van draden vormen die zich uitspreiden over de gehele plant. Als er niet snel wordt ingegrepen tast deze schimmelziekte al snel alle planten in de buurt aan. Bij een ernstige aantasting door deze ziekte vergeelt het blad en valt het uiteindelijk af. Uiteindelijk kan de plant hieraan dood gaan. Echte Meeldauw kan zowel buiten als in de kas voorkomen.
Bestrijding van Echte Meeldauw: onderneem bij de eerste tekenen van deze ziekte meteen actie. Verwijder het aangetaste blad. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten om een goede luchtcirculatie te bevorderen en het opdrogen van de planten na het water geven of regenen te versnellen. Geef 's ochtends water. Geef tijdens droge periodes voldoende water. Kweek waar mogelijk Meeldauw resistente rassen.
Het kan ook helpen om de aangetaste planten te bespuiten met een oplossing van water, melk en bleekwater. Bij een ernstige aantasting kunnen de planten worden behandeld met zwavel, maar dit heeft als nadeel dat het gevaarlijk is voor de mens bij inademing. Ook veel nuttige insecten die schimmels opeten gaan dood door het spuiten met zwavel. Ten slotte is er ook nog AQ10 van Hortipro, dit is een Biologische fungicide dat Meeldauw bestrijd.
Bladvlekkenziekte: dit is een schimmelziekte die vooral optreedt bij warm en vochtig weer. Er ontstaan bruingele vlekjes met zwarte puntjes op het blad. Vooral tijdens natte en warme zomerse maanden kan dit een probleem worden. Deze ziekte breidt zich vaak razendsnel uit. Hij wordt actief als de temperatuur tussen de 15 - 29 °C is en met een hoge luchtvochtigheid. Probeer deze omstandigheden waar mogelijk te vermijden.
Bestrijding van Bladvlekkenziekte: allereerst is voorkomen beter dan genezen. Verwijder het al besmette blad zo snel mogelijk om verdere aantasting van nog gezond blad te voorkomen. Het is het beste om aangetaste bladeren onmiddellijk te verwijderen omdat die bij regenachtig weer voor verdere infectie zorgen. Verwijder verder al het dode, rottende en stervende plantmateriaal uit de tuin. Gooi dit nooit op de mesthoop, maar gooi het weg of verbrand het materiaal. Zorg voor een goede croprotatie van Schermbloemigen.
Geef 's ochtends water zodat de planten langer de tijd hebben om op te drogen. Geef water op de grond rond de planten en niet op de planten. Vermijd opspattend water tegen de onderkant van het blad. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten zodat de lucht goed kan circuleren. Geef de planten een dikke laag schone schors mulch, dit zorgt ervoor dat de schimmelsporen het blad niet goed kunnen bereiken.
Spuiten met een fungicide speciaal tegen bladvlekkenziekte kan helpen, vooral als u dit in een vroeg stadium doet om het probleem te voorkomen. Bijvoorbeeld met Quilt® Xcel van Syngenta.
Bladluizen: de bladluis is een zeer klein plantenetend insect, het voedt zich met de cellen van een plant. Meestal zijn ze lichtgroen, maar er zijn ook witte, zwarte, rode, gele en paarse soorten. Ze zijn meestal niet groter dan een halve millimeter en dus moeilijk te zien. Vaak vind je ze in de top van een jonge stengel, in de oksel van een plant, op bloemknoppen en op zeer jong blad. De bladluis zuigt de sappen en voedingstoffen van de plant op en drukt hierbij wat van zijn infecterende speeksel in de plant. Hiermee verspreidt hij virussen die de plant verzwakken en uiteindelijk kunnen doden.
Bladluizen verspreiden zich zeer snel en produceren een schrikbarende hoeveelheid jongen. Ze scheiden een stof uit die honingdauw wordt genoemd en vooral mieren, wespen en bijen zijn hier gek op. Honingdauw is ook een stof waar schimmels zeer goed op gedijen. Schimmels en bladluizen zitten dan samen op 1 plant. Deze combinatie van schimmels en bladluis wordt roetdauw genoemd doordat ze zeer zwart is. Bladluizen komen in zeer grote aantallen voor op een plant en stappen zeer gemakkelijk over van plant op plant.
Bestrijding van Bladluizen: Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijand van de bladluis. De larven eten gemiddeld ongeveer 600 bladluizen en een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Maar vooral mieren beschermen bladluizen en zullen proberen de lieveheersbeestjes tegen te houden. Er zijn speciale lieveheersbeesthuisjes te koop. Ook zijn er doosjes met larven te bestellen die op een zeer natuurlijke manier de bladluis bestrijden.
Ook sluipwespen en hun larven bestrijden bladluizen. Ook de oorwurm eet bladluizen en ook mijten, larven en eieren van insecten. Ook eet de oorwurm kleine rupsen en andere parasieten. Maar pas op! Oorwurmen kunnen vruchten als pruim, perzik, abrikoos enz. aantasten.
Een plantenspuit gevuld met water en afwasmiddel is ook een probaat middel. Dit werkt een aantal dagen en moet daarna herhaald worden. Ook een mengsel van water en spiritus werkt.
Ook een mengsel van 20 milliliter groene zeep, 20 milliliter spiritus en een liter water kan helpen. Ook een aftreksel van ui kan helpen en dit werkt ook tegen andere insecten die zich met planten voeden. Afrikaantjes trekken insecten aan die bladluis eten. Bladluizen hebben een hekel aan de geur van Lavendel, Bonenkruid, Salie, Hysop, Dille, Ui en Knoflook. Een laatste tip is om de mieren in je tuin te bestrijden.
Rupsen: vooral de rupsen van de Koninginnenpage eten van het blad van leden van de Schermbloemenfamilie waartoe ook Kervel behoort. De rupsen hebben een felgroene kleur met een opvallende tekening bestaand uit zwarte dwarsbanden met feloranje stippen erop.
De Koninginnenpage (Latijnse naam Papilio machaon) is een opvallende, grote vlinder uit de familie van de pages. De vleugels van deze vlinder zijn voornamelijk geel gekleurd met daaroverheen een opvallende zwart-gele tekening. De onderkant van de vleugels heeft opvallende blauwe stippen met daaronder twee rode stippen. De vleugels lopen uit in een zwarte vleugelstaart of - slip. Deze vlinder heeft, in vergelijking tot andere vlindersoorten, een behoorlijk groot verspreidingsgebied. Zij leggen hun eitjes bij voorkeur op planten die lid zijn van de Schermbloemigenfamilie.
Bestrijding van Rupsen: Zorg dat er veel vogels in je tuin komen. Vooral mezen, boomklevers en koekoeken eten graag rupsen. Zorg voor nestkastjes en geef de vogels in de winter te eten. Sluipwespen, loopkevers en andere nuttige insecten eten rupsen. Zorg voor veel bloemen in je tuin, want die trekken nuttige insecten aan die de rupsen opeten.
Laat kippen of eenden los in je tuin. Deze zijn gek op rupsen. Ook kun je tijdens de groei van je Kervel het bed afdekken met heel fijn vogelgaas, vliesdoek of insectengaas dit zorgt ervoor dat de vlinders hun eitjes niet op de planten kunnen leggen.
Wortelvlieg: dit is een zeer klein (4-5 mm), zeer schadelijk insect dat veel voorkomt in Nederland, België en Duitsland. Het is een zwarte vlieg met een groenachtige glans en een roestbruine kop. Ze legt haar eitjes vooral bij de wortels van planten uit de Schermbloemenfamilie.
De eitjes worden laat op de middag en in de avond gelegd. Per vlieg kunnen er wel 100 - 120 eitjes worden geproduceerd. Ongeveer 5 tot 6 weken nadat de eitjes zijn gelegd veroorzaken de maden van de wortelvlieg schade aan de wortels van de plant waarbij ze zijn gelegd en hierdoor dus schade aan de plant. Het blad van Kervel kleurt paars als het is aangetast door de wortelvlieg.
Per jaar komen er 3 generaties van de Wortelvlieg uit. De 1e generatie in april - begin mei, de 2e verschijnt in juli - augustus en de 3e in september - oktober.
Bestrijding van Wortelvlieg: kweek Kervel onder insectengaas dit houdt de wortelvlieg tegen. Het is belangrijk dat er geen openingen in het gaas zitten, omdat de kleine vlieg hier doorheen kan vliegen. Gebruik preventief Wortelvlieg vrij van Ecostyle , dit bestaat uit gesteentemeel dat de afzetting van eitjes van de wortelvlieg tegengaat op natuurlijke wijze.
Bereiding en gebruik van Kervel:
Van Kervel wordt over het algemeen alleen het blad gebruikt. Was het blad samen met de stengels (soms meerdere malen) voorzichtig. Droog het blad met de stelen er nog aan voorzichtig. Dit kan in bijv. een slacentrifuge of door ze droog te deppen met wat keukenpapier. Verwijder hierna de stelen en snijd het blad fijn of in grovere stukken afhankelijk van het recept of de toepassing in het gerecht.
Kervel heeft een zachte, enigszins zoete smaak die sterk doet denken aan een kruising van de smaken van Anijs, Peterselie en Venkel. Deze verfijnde smaak komt het beste tot zijn recht bij het gebruik van het verse blad.
Voeg Kervel op het laatste moment toe aan gerechten omdat te lang meewarmen en koken zorgt voor veel smaakverlies. Gedroogde Kervel wordt nauwelijks gebruikt omdat dit kruid tijdens het droogproces veel van zijn smaak verliest. Het rauwe en eventueel fijngesneden Kervelblad kan wel worden ingevroren. Het ingevroren blad is wel een aantal maanden te bewaren.
Kervel behoort samen met Bieslook, Dragon en Peterselie tot de "Fines Herbes", dit zijn de fijne kruiden die vaak worden gebruikt in gerechten in de Franse keuken. Het wordt ook vaak gebruikt in een bouquet garni. Dit is een bosje samengebonden, verse kruiden dat wordt gebruikt bij de bereiding van soepen, bouillons, stoofpotten en andere gerechten.
Kervel wordt o.a. gebruikt bij het bereiden van omeletten, dressings, kruidenboter, salades, sauzen, en soepen. Het is een heerlijke smaakmaker in zelfgemaakte groente-, tomaten-, en vissoep. In België wordt er heerlijke Kervelsoep van gemaakt.
Kervel is heerlijk in combinatie met o.a.: vis, schaaldieren, garnalen, zalm, tonijn, eieren, kaas, melk, yoghurt, lamsvlees, kip, sla, asperges,uien, sjalotjes, doperwten, tomaten, paprika, wortel, rucola, spinazie, aardappelen, dille, dragon, bieslook, peterselie, rozemarijn, tijm kerriepoeder, kaneel en noten.
Kervel kan ook worden gebruikt om kruidenazijn mee te maken. Hieronder een eenvoudig receptje om kruidenazijn met Kervel te maken.
Benodigdheden:
Schone fles met dop (eventueel kurk), witte wijnazijn, een aantal takjes Kervel, 1 teentje knoflook, eventueel naar smaak een klein rood pepertje.
Bereiding:
Was de takjes Kervel voorzichtig en dep ze droog met keukenpapier. Duw de takjes Kervel samen met het hele teentje knoflook en het ongesneden, kleine rode pepertje in de fles. Giet de witte wijnazijn in de fles zodat alle ingrediënten goed onder de azijn staan. Sluit de fles goed af en laat alles ongeveer 3 weken op een koele, donkere plaats intrekken. Zeef de kruidenazijn door een zeef of doek zodat er een heldere vloeistof overblijft. Bewaar de goed afgesloten fles op een koele, donkere plaats. Op deze manier is je eigengemaakte kruidenazijn ongeveer 6 maanden te bewaren.
Recepten met Kervel:
Aardappel/Preimaaltijdsoep met verse groene kruiden
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: 30 - 45 minuten.
Ingrediënten:
1 kilo aardappelen, 2 preien, 1 winterwortel, 1 grote ui, ½ liter groentebouillon, 50 gram boter, 1 theelepel kerriepoeder, 3 eetlepel verse gehakte kruiden (Kervel, Salie, Peterselie en Selderij), 1 deciliter slagroom, 200 gram magere spekblokjes, peper en zout.
Extra nodig: staafmixer.
Voorbereiding:
Snipper de ui. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Maak de prei goed schoon en snijd ze in ringen. Schrap de winterwortel en snijd hem in kleine blokjes. Was de verse kruiden en snijd ze fijn.
Bereiding:
Verhit de boter en fruit hierin de ui, winterwortel en prei aan. Voeg het kerriepoeder toe en schep regelmatig om. Voeg aan dit mengsel 3 deciliter bouillon en de aardappelblokjes toe. Laat het geheel in ongeveer 15 minuten koken gaar worden. Bak in de tussentijd de spekblokjes uit in een koekenpan. Pureer de soep met de staafmixer en voeg de rest van de bouillon toe. Verdun de soep eventueel met wat extra water als hij te dik is. Voeg de uitgebakken spekblokjes en de verse fijngesneden tuinkruiden toe. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de soep nog even zodat hij goed warm is. Serveer direct met wat stokbrood. Eet smakelijk!
Tip: laat de spekblokjes achterwege en gebruik een vegetarische groentebouillon voor een Vegetarische variant.
Bron: www.smulweb.nl
Kabeljauwschotel met groenten en Kervel.
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 45 - 60 minuten.
Ingrediënten:
600 gram kabeljauwfilet, 1 groene- en 1 rode paprika, 2 preien, 1 bosje lente-uitjes, 2 eetlepels fijngehakte verse kervel, 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie, 1 eetlepel zonnebloemolie, 5 eieren, 2 deciliter Crème Fraîche, 1 theelepel kerriepoeder, 100 gram geraspte belegen kaas, peper en zout.
Bereiding:
Spoel de kabeljauw af en dep deze droog. Snijd de vis in grote stukken. Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukjes. Was de preien en lente-uitjes en snijd ze in smalle ringetjes. Meng de paprikastukjes samen met de preien, lente-uitjes, de kervel en peterselie. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met boter en schep hierin de helft van het groentekruidenmengsel en verdeel hierop de stukken kabeljauw. Verdeel de rest van de groenten over de stukken kabeljauw. Klop de eieren los met de Crème Fraîche, het kerriepoeder en peper en zout. Giet het eimengsel over de visschotel en verdeel de geraspte kaas hierover. Zet de schaal 40 minuten in het midden van de oven totdat het gerecht goudbruin en gaar is. Dek de schaal eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt. Serveer met gebakken aardappeltjes. Eet smakelijk!
Bron: www.smulweb.nl
©123zaden