Kardoen Bianco Avorio heeft lichtgroen, fijn ingesneden blad met dikke, witte tot lichtgroene stengels en dikke, vlezige, witte tot lichtgroene bladnerven. Deze soort, die familie is van de Artisjok, is kleiner dan de Bianco Gigante di Romagna kardoen. Kardoen komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. Hij wordt hier, net als de artisjok, veel gegeten. Kardoen kan zeer goed tegen warmte en droogte. Het is een vaste plant die redelijk goed tegen kou kan, maar niet echt tegen vorst. Het blad is behaard en diep ingesneden. Zowel het blad als de stengels kunnen worden gegeten. De smaak is ook vrijwel hetzelfde. Oogst zo jong mogelijk voor een enigzins zoete, licht bittere smaak. De stengels van de Kardoen worden geschild en daarna in stukkjes gesneden en een lange tijd gekookt. Kardoen behoort tot de zogenaamde vergeten groente net als bijvoorbeeld schorseneren, meiraapjes en artisjokken.
Kardoen is zeer veelzijdig en gezond. Het bevat o.a. de vitaminen: A, B1, B2, B3, B6, B11, C en K. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium,mangaan, natrium en zink. En eiwitten, vezels en weinig calorieën. Kardoen is ook zeer veelzijdig, je kunt het koken, stomen, stoven, gratineren, frituren, in ovenschotels, wokken, rauw eten en toevoegen aan soepen en andere gerechten. Kardoen is heel lekker in combinatie met: tomatenpuree, olijfolie, bieslook, knoflook, peterselie, gehakt, rundvlees, varkensvlees, kip, rijst, kaas, koriander, citroen, room, melk, boter, bloem, paprikapoeder, tijm, eieren, crème fraîche, bulgur, kaneel, chilipoeder, gember, lamsvlees en ras-el-hanout. En met andere groenten zoals: tomaten, aubergines, aardappelen, ui, kikkererwten, broccoli, sperziebonen, spinazie, peultjes, wortelen en bloemkool. Niet winterharde meerjarige. Hoogte: 100 - 150 cm.
Binnen zaaien: eind maart - half mei
Buiten zaaien: half mei - juni
Kiemtijd: 1 - 2 weken
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 cm
Plantafstand: 1 meter
Standplaats: zonnig - beschut
Oogstperiode: half september - eind oktober
Binnen zaaien kan vanaf eind maart in individuele potten, zaai per pot 3 zaden in goede zaai-en stekgrond 2 - 3 cm diep. Bedek de zaden goed met een laag zaaigrond en houd de grond goed vochtig. Dit zijn namelijk donkerkiemers. Zet de potten op een warme plaats in bijv. een warme ruimte of propagator. Zodra de zaailingen, groot genoeg zijn om te hanteren moeten ze worden uitgedund naar 1 sterke zaailing per pot.
Rond half mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de zaailingen op 1 meter afstand van elkaar op hun vaste plaats worden gezet. Zet de zaailingen op een warme, zonnige en beschutte plaats met een goede drainage, zorg voor goed diep losgemaakte grond en voor veel stikstof in de grond. Houd ze goed onkruidvrij en vochtig.
Vanaf half mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kan er in de vollegrond worden gezaaid op een zonnige en beschutte plaats met een goede drainage, zorg voor goed diep losgemaakte grond en voor veel stikstof in de grond. Zaai de zaden ongeveer 2-3 cm diep en bedek ze goed met zaaigrond. Houd per plant ongeveer 1 meter ruimte aan. Zodra de zaailingen 15 cm groot zijn, moeten ze worden uitgedund tot ongeveer 1 meter ruimte.
Oogst de kardoen vanaf half september. Ongeveer 2 - 3 weken voor de oogst moeten de planten worden opgebonden met een stuk zwart zeil om ze te bleken. Oogst de bloemknoppen, de vezelige bladsteel en de middennerven van het blad. Ze kunnen het beste worden geblancheerd. De smaak is licht zoetig en bitter. Hoe jonger er wordt geoogst, hoe zoeter ze smaken. Eet de kardoen zo vers mogelijk.