Echte kamille is een biologisch gekweekt kruid. Het heeft kleine bloemetjes met een opvallend donkergeel hart omkranst door witte kroonblaadjes op lichtgroene stengels met groen gevederd blad. Kamille is op medisch gebied een zeer nuttige plant, ook voor andere planten. Als planten aan het dood gaan zijn, kan het helpen om jonge kamille planten er bij te zetten.
Thee die getrokken wordt van gedroogde kamille bloemetjes staat bekend om zijn kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Omdat sommige mensen overgevoelig kunnen zijn voor kamille thee is het verstandig om hier voorzichtig mee te zijn en het niet in te grote hoeveelheden te drinken. Een aftreksel van kamille kan ook worden gebruikt om op een natuurlijke wijze het haar te blonderen. Eenjarig. Hoogte: 20 - 50 cm.
Buiten zaaien: maart - mei
Kiemtijd: 14 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 18 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Plantafstand: 30 cm
Standplaats: volle zon
Oogstperiode: juni - september
Buiten zaaien kan vanaf maart, zodra de grond kan worden bewerkt. Zaai op een zeer zonnige plaats met goed waterdoorlatende grond. Zaai spaarzaam en oppervlakkig, druk of hark de zaden voorzichtig in de grond. Bedek niet met grond omdat Kamille een lichtkiemer is. Het ontkiemen kan even duren, dus heb geduld. Houd de grond goed vochtig tijdens de kieming. Dun de zaailingen zodra, zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 30 cm. Kamille wordt altijd buiten gezaaid, omdat het niet tegen verplanten kan. Echte Kamille is een eenjarige plant, die goed tegen kou kan en zichzelf gemakkelijk uitzaait.
Kamille bloeit van mei - oktober. Hij kan vanaf juni geoogst worden - september. Spreid de bloemetjes voorzichtig op een droogrek uit in een laag. Het drogen moet zeer snel gebeuren bij een temperatuur die niet hoger mag zijn dan 35 °C. Zorg voor goede ventilatie. Raak de bloemen zo min mogelijk aan omdat de gedroogde bloemen gemakkelijk verpulveren. Bewaar uw gedroogde kamille in luchtdicht afgesloten potten op een droge, donkere plaats om schimmelen te voorkomen.