Viooltje Johnny Jump Up wordt ook wel Helen Mount genoemd. Dit van oudsher bekendste driekleurige viooltje wordt in het Nederlands bosviooltje of hoornviooltje genoemd. De bloemen zijn geel/wit met donkere streepjes en de bovenste kroonbladeren zijn paars. De bloemetjes van Hoornviooltje Johnny Jump Up zijn kleiner dan de bloemetjes van andere vioolsoorten. Deze viooltjes zijn uitermate geschikt voor het toevoegen van kleur aan bloembed, border, bloembak en in rotstuinen. Deze meerjarige wordt meestal gekweekt als eenjarige. Als hij zeer vroeg in het jaar wordt opgekweekt bloeit hij in hetzelfde jaar. Als hij na de bloei aan zijn lot wordt overgelaten, kan deze plant zichzelf uitzaaien. Dankt zijn Engelse naam Johnny Jump Up aan het feit dat de rijpe zaden worden "weggeschoten". De bloemblaadjes van deze plant zijn eetbaar. Gebruik dit bloemetje als versiering in bijv. salades, op gebak, in fruitsalades en bij andere gerechten. Hoornviooltje is zeer geliefd door bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Deze plant kan zeer goed in de border, in grote bloempotten, bloembakken, hanging baskets, balkonbakken en als bodembedekker worden gekweekt. Past ook uitstekend in de bijen- en vlindertuin en rotstuin. Ook geschikt voor de verwilderde natuurtuin. Viooltjes zijn via het blad gemakkelijk te vermeerderen. Winterharde eenjarige/meerjarige. Hoogte: 15 - 25 cm.
Binnen zaaien: december - maart
Buiten zaaien: eind mei - juni
Kiemtijd: 10 - 20 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig
Zaaiafstand in rijen: 15 - 20 cm
Plantafstand: 15 - 20 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Bloeitijd: april - juni
Binnen zaaien kan van december - maart. Dan bloeit het viooltje als eenjarige in het voorjaar en de vroege zomer. Zaai dun en oppervlakkig in trays gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond. Omdat Hoornviooltje een lichtkiemer is, moeten de zaden niet worden bedekt, maar voorzichtig worden aangedrukt. Houd goed warm, licht en vochtig. Dek de trays af met een deksel, glas of huishoudfolie om het zaaisel goed vochtig te houden. Zet het geheel weg op ongeveer 15 - 20 ºC. De zaailingen komen na 10 - 20 dagen op.
Verwijder het deksel, glas of de huishoudfolie zodra de zaailingen opkomen. Verplant de zaailingen in aparte potjes, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Vanaf begin mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de zaailingen overdag buiten worden gezet om af te harden. Houd ongeveer 10 - 14 dagen aan om de plantjes goed af te harden. Hierna kunnen de jonge plantjes op een zonnige, beschutte plek met half schaduw worden gezet. Zorg voor goed waterdoorlatende grond. Houd een plantafstand van 15 - 20 cm aan. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Laat de viooltjes nooit uitdrogen.
Voor bloei in de late zomer en herfst kunt u vanaf mei, als er geen kans meer is op nachtvorst, ook direct in de vollegrond zaaien in een geprepareerd zaaibed in de gewenste positie. Zaai dun in rijen die 15 - 20 cm van elkaar af liggen en bedek de zaden niet, maar druk of hark ze voorzichtig in de grond. Hoornviooltjes zijn lichtkiemers. Houd goed onkruidvrij en vochtig houden. Wanneer de jonge zaailingen groot genoeg zijn, uitdunnen tot 15 - 20 cm ruimte per plant. Hoornviooltjes hebben een standplaats nodig waar ook wat schaduw is, omdat de blaadjes in de volle zon kunnen "verbranden". Verwijder de uitgebloeide bloemen om langer van de bloei te kunnen genieten.