Wilde Rucola is een biologisch gekweekte Rucolasoort. Hij wordt ook wel Zandkool genoemd. Dit meerjarige, gemakkelijk te kweken plantje heeft een pittige, licht bittere smaak die sterker is dan de smaak van gewone Rucola. Het blad van wilde Rucola is donkergroen en getand.
Wilde Rucola is zeer gezond en veelzijdig. Wilde Rucola bevat o.a.: vitamine A, B1, B2, B6, B11, D, E, K en veel vitamine C. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, natrium en zink. Ook bevat wilde Rucola aminozuren, voedingsvezels en weinig calorieën. U kunt wilde Rucola kort roerbakken, kort koken, kort stomen en rauw gebruiken in bijv. salades, als garnering, in omeletten, op pizza's, bij Carpaccio en op het laatst toevoegen aan soepen. U kunt ook een heerlijke en gezonde Pesto met wilde Rucola maken. Wilde Rucola is erg lekker in combinatie met: kaas, eieren, knoflook, mosterd, citroen, zalm, balsamico azijn, olijfolie, pasta, noten, appel, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, tonijn, yoghurt, aardappelen, sinaasappel, garnalen, lamsvlees, rundvlees en sojasaus. En met diverse groente zoals: sla, tomaat, paprika, uien, courgette, komkommer, veldsla, spinazie en wortel. Winterharde meerjarige. Hoogte: 20 - 60 cm.
Buiten zaaien: maart - september
Kiemtijd: 5 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 12 - 18 °C
zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 15 cm
Zaaiafstand in rijen: 30 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Oogstperiode: april - november
In de volle grond kan wilde Rucola vanaf maart tot september worden gezaaid. Het stelt weinig eisen aan de grondsoort waarop het wordt gezaaid en extra bemesting is ook niet noodzakelijk. Het is wel van belang om voor een zonnige plaats met wat schaduw te zorgen om het in het zaad schieten van de plantjes door te veel zon te voorkomen. Zaai dun en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond of druk de zaden voorzichtig aan. Houd de zaden goed vochtig en onkruidvrij.
Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 15 cm ruimte. Bescherm de plantjes tegen slakken, rupsen en bladluis. Geef bij droogte ruim water. Bescherm jonge zaailingen tegen vorst.
Na ongeveer 30 dagen kan er al geoogst worden door de blaadjes naar behoefte af te plukken. Laat hierbij het grootste gedeelte van de planten staan zodat zij verder kunnen groeien. Pluk regelmatig om de groei van nieuw blad te bevorderen. Wilde Rucola kan niet goed worden bewaard en daarom kan ze het beste zo snel mogelijk na de oogst worden gebruikt. Deze groente is ook uitermate geschikt voor de kweek in kuipen of grote potten op balkon of terras.