Tomaat Brutus is een gigantisch grote vleestomaat. De vruchten zijn dik geribd en eningszins afgeplat aan de onderkant. Tomaat Brutus is ongeveer 10 keer zo groot als een gewone tomaat. De zeer grote, heerlijk smakende tomaten zijn erg zwaar en gevuld met dik en sappig vruchtvlees. Er kunnen exemplaren tussen zitten van ongeveer 1 kilo per stuk. Brutus kan zeer gemakkelijk in plakken worden gesneden. De vruchten rijpen van groen naar felrood.
Gebruik deze tomaat in salades, sauzen, soepen, op de boterham, in ketchup en in alle gerechten met tomaat. Deze tomaat heeft voldoende water, licht, warmte en ondersteuning nodig. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 180 - 250 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Zaai binnen voor vanaf februari in trays met zaai-en stekgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Tomaten zijn namelijk lichtkiemers. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo constant als mogelijk is en laat vooral de temperatuur 's nachts niet dalen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C.
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst en ongeveer een week voor het uitplanten af. Zet ze weg bij een temperatuur van 15 -18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige, beschutte plaats in de vollegrond of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli tot begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagsthangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus tot begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.