Vleestomaat Ananas is een biologisch gekweekte, heerlijk smakende vleestomaat met een rijke, volle en zoete smaak. De naam Ananas komt vermoedelijk vanwege de gelijkenis in uiterlijk met een Ananas (de kleur en het geribde uiterlijk). De biologische tomaten rijpen van licht groen met ribbels naar geel met oranje strepen. Het vruchtvlees van deze tomaat heeft ook deze oranje strepen. De tomaten wegen gemiddeld 350 - 400 gram per stuk, maar er kunnen ook veel grotere en zwaardere exemplaren voorkomen.
Gebruik deze tomaat in salades, sauzen, soepen, op de boterham, in ketchup en in alle gerechten met tomaat. Deze tomaat heeft voldoende water, licht, warmte en ondersteuning nodig. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 180 - 250 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Zaai binnen voor vanaf februari in trays met zaai-en stekgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Tomaten zijn namelijk lichtkiemers. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo constant als mogelijk is en laat vooral de temperatuur 's nachts niet dalen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C.
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst en ongeveer een week voor het uitplanten af. Zet ze weg bij een temperatuur van 15 -18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige, beschutte plaats in de vollegrond of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli tot begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagsthangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus tot begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.