Costoluto Fiorentino is een oude Italiaanse vleestomatensoort die oorspronkelijk uit de regio Toscane komt. Costoluto betekend geribbeld. Dit is dus een geribbelde vleestomaat uit de stad Florence (Fiorentino). En dat klopt precies want deze vleestomaat is zeer zwaar geribbeld. Deze tomatensoort lijkt veel op de andere Costolutosoorten zoals: Costoluto Genovese of Costoluto Cantanese. De tomaten kunnen gemiddeld tussen de 100 - 150 gram per stuk wegen. Ze worden tussen de 8 - 10 cm in diameter. De tomaten rijpen van groen naar felrood. Deze soort is een redelijk vroege soort die snel rijpt. De sterke planten produceren gemiddeld 10 - 22 tomaten per stuk. Dit is dus een goede opbrengst voor een vleestomaat. De smaak is een karakteristieke ouderwetste tomatensmaak met wat zoet en een beetje kenmerkend tomatenzuurtje. Het heerlijk smakende en geurende vruchtvlees is heerlijk stevig, sappig en veel. De tomaten bevatten weinig zaden. Deze vleestomatensoort is zeer geliefd en niet in de laatste plaats door de Italianen zelf.
Gebruik deze tomaten in pastasauzen, salades, in soepen, ketchup, als gevulde tomaat, op brood en in andere gerechten waarin u tomaat gebruikt. Zorg voor voldoende zon en warmte en ondersteun de plant goed voor het beste resultaat.Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 180 - 250 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 -14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.