Cherrytomaat Michael Pollan is een biologisch gekweekte cherrytomaat. Deze aparte tomaat valt eigenlijk in twee categorieën. Het is namelijk een cherrytomaat, maar tegelijk ook een roma of pruimtomaat. Deze kleine romatomaatjes rijpen van lichtgroen met groene streepjes naar geelgroen met donkergroene streepjes. De binnenkant van de tomaatjes blijven wel frisgroen. De smaak is kruidig, maar niet echt heel erg zoet of zuur. Het vruchtvlees is heerlijk zacht en sappig en voor kleine tomaatjes is er redelijk veel vruchtvlees. De planten produceren een goede hoeveelheid van deze tomaatjes per plant. Ongeveer 15 - 25 tomaatjes per tros is zeer normaal. Cherrytomaat Michael Pollan is vernoem naar de Amerikaanse schrijver, journalist, docent en kweker Michael Pollan. Deze soort is een toevallig onstane mutant van "Green Zebra" die is doorgekweekt door Brad Gates van Wild Boar Farms in Amerika. Deze vroegrijpe soort rijpt redelijk snel af. De kleine peervormige tomaatjes wegen ongeveer 15 - 45 gram per stuk en worden ongeveer 3 - 4½ cm groot. De bovenkant van de tomaatjes is smal en naar onderen toe worden ze steeds boller. Net als kleine peertjes. Cherrytomaat Michael Pollan kan goed worden bewaard.
Deze tomaat smaakt heerlijk uit het vuistje, in salades en in Mediteraanse pastaschotels. Zorg voor voldoende zon en warmte en ondersteun de plant goed voor het beste resultaat. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 180 - 250 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 -14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.