Pruimtomaat Speckled Roman is een langwerpige, heerlijk zoetsmakende pruimtomatensoort die veel vruchtvlees bevat. Deze soort is ontwikkeld door John Swenson. Pruimtomaat Speckled Roman is een zeer stabiele en geslaagde kruising tussen de Romatomaat en pruimtomaat Banana Legs. Deze tomaat stamt uit 1999. De grote, hoge planten produceren een grote hoeveelheid van deze tomaten. De langwerpige tomaten rijpen van lichtgroen naar oranje-rood met vlammende oranje-gele strepen. De tomaten bevatten weinig sap en heel veel heerlijk smakend en stevig vruchtvlees. De tomaten worden ongeveer 10 - 12 cm lang en eindigen in een puntje. Deze tomaten zijn zeer geschikt om te gebruiken voor het maken van tomatensap, soepen, ketchup, gedroogde tomaten en om in te vriezen. Als u ze met schil en al invriest behouden de tomaten hun vorm beter. Deze soort is middelvroeg. De heerlijke smaak van deze tomaten is zoet met een licht zuurtje en is zeer geschikt voor allerlei toepassingen en recepten.
Gebruik deze tomaat in salades, sauzen, soepen, op de boterham, in ketchup en in alle gerechten met tomaat. Deze tomaat heeft voldoende water, licht, warmte en ondersteuning nodig. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 250 - 350 cm
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de IJsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Bewaar tomaten buiten de koelkast. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.