Tomaat Blackball is een zeer aparte decoratieve tomatensoort. De tomaten rijpen helemaal donkerblauw-paars bijna zwart af. Vooral onder invloed van veel zonlicht worden de tomaten zeer donker. De tomaten bevatten heel veel zeer smakelijk en heerlijk geurend vruchtvlees. De smaak van deze tomaat is erg complex. Zeer zoet en tegelijk hartig met een licht zuurtje. Deze erg mooie tomaat is zeer rijk aan antioxidanten. Deze plant produceert een overvloed van deze zeer aantrekkelijke en heerlijk smakende tomaten. De tomaten kunnen per stuk wel 40 – 60 gram wegen. Deze soort tomaten noemen wij bij gebrek aan een betere naam “saladetomaten”. Maar deze tomaten kunnen ook in sauzen, soepen, pastagerechten en allerlei soorten recepten met tomaten worden gebruikt. Door de zeer donkerblauwe-paarse kleur bevatten deze tomaten zeer veel antioxidanten die zeer gezond zijn. Deze tomatensoort is medium-laat en kan na ongeveer 75 – 80 dagen na uitplanten worden geoogst.
Gebruik ze in pastasauzen, salades, in soepen, op brood en als snack. Zorg voor voldoende zon en warmte en ondersteun de plant goed voor het beste resultaat. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Blauwe tomaten bevatten veel anthocyaninen. Volgens sommige onderzoeken zijn de anthocyaninen (anti-oxidanten) die de paarse kleur veroorzaken bij deze tomaten zeer gezond. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 200 – 250 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 -14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.