Stengelsla is een slasoort die oorspronkelijk uit Azië komt. Het heeft in het Nederlands verschillende namen, o.a.: Aspergesla, palmboomsla en celtuce en in het Chinees heet het wosun of woju. Zowel het blad als de stengel van deze plant kunnen worden gegeten. Het stevige blad heeft een wat bittere smaak en kan als een vervanging van sla of spinazie worden bereid. De stengel moet eerst worden geschild en kan daarna in stukjes worden bereid in bijvoorbeeld roerbakgerechten. De smaak van de stengel is fris-nootachtig. Laat de stengels niet te groot en te dik worden, ze worden dan houtachtig. Ongeveer 20 - 35 cm lang en 3 - 5 cm dik is ideaal. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 40 - 60 cm.
Buiten onder glas zaaien: maart - april
Buiten zaaien: april - juni
Kiemen: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 6 - 18 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Plantafstand: 35 - 40 cm
Afstand tussen de rijen: 40 cm
Standplaats: zonnig - halfschaduw
Dagen tot oogst blad: 35 - 40
Dagen tot oogst stengel: 56 - 70
Vanaf maart kan er buiten onder bescherming (koude kas, koude bak) worden gezaaid. Zaai oppervlakkig in aparte potjes of in zaaitrays met aparte cellen om het uitplanten gemakkelijker te maken. Gebruik een goed vochtig gemaakt zaaimedium. Bedek de zaadjes met een heel dun laagje omdat dit een lichtkiemer is. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat de temperatuur vooral ’s nachts niet dalen. Plant de zaailingen 3 - 4 weken na het ontkiemen uit op een vooraf goed bemeste, zonnige plek met goede afwatering. Houd de plantjes vochtig en onkruidvrij. Houd 35 - 40 cm ruimte tussen de plantjes aan. Bescherm de plantjes tegen slakken. Geef bij droogte voldoende water.
Buiten zaaien kan vanaf april, als er geen strenge vorst meer wordt verwacht. Zaai de zaden oppervlakkig en druk ze voorzichtig in de grond. Zaai op een vooraf goed bemeste plek met een goede afwatering. Eventueel met een zeer dun laagje grond bedekken. Houd 35 - 40 cm ruimte aan. Houd goed onkruidvrij en vochtig.
Stengelsla schiet net als alle andere slasoorten bij hogere temperaturen snel in het zaad. Dit kan voorkomen worden door in het voorjaar op een zonnige plaats en in de zomer op een plaats met half schaduw te zaaien. Laat de planten niet uitdrogen. Zowel het blad als de stengel van deze plant is eetbaar. Het blad kan vanaf 35 - 40 dagen na ontkiemen worden geoogst. De stengels ongeveer 56 – 70 dagen na ontkiemen. De stengel met eventueel wat blad eraan kan ongeveer 1 week in de koelkast worden bewaard.