Malabar spinazie komt oorspronkelijk uit Zuid-west Azië. Het is een meerjarige klimplant die in ons Nederlandse klimaat alleen als een eenjarige kan worden gekweekt. Het hartvormige, donkergroene blad van deze plant is eetbaar en kan worden gebruikt als een vervanging van spinazie. Deze soort heeft rode stengels en donkergroen tot paars-rood blad. Deze plant is familie van de Ulluco. Gewone spinazie kan helaas niet in de zomer worden gekweekt, maar Malabar spinazie juist wel omdat deze plant oorspronkelijk uit een warm tropisch klimaat komt. De smaak van het blad lijkt wel wat op de smaak van spinazie, alleen wat pittiger en meer citrus-achtig.
Malabar spinazie wordt vooral veel gebruikt in Aziatische keukens. Malabar spinazie is een zeer gezonde groente. Het bevat veel verschillende vitamines en mineralen. Vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B9 en C. En mineralen: calcium, fosfor, ijzer, magnesium, mangaan en zink. Hiernaast zitten er ook nog eiwitten, koolhydraten en veel water in het blad. Het blad kan worden gebruikt in soepen, salades, roerbakschotels en curry’s. Het is een bladgroente die meestal niet lang wordt meegekookt, maar wordt toegevoegd op het laatste moment. Als het blad en vooral de stengels lang worden gekookt, wordt het slijmerig net als Okra. Het blad kan worden gecombineerd met rijst, dal, uien, garnalen, vis, yam en uien. Niet winterharde meerjarige. Hoogte: 200 - 1000 cm.
Voorweken: 12 - 24 uur
Binnen zaaien: half april - mei
Kiemen: 10 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 27 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 20 - 40 cm
Standplaats: zonnig en beschut
Dagen tot oogst: 50 - 75 dagen
Omdat de zaden van Malabar spinazie heel hard zijn is het verstandig om de zaden 12 - 24 uur voor het zaaien te weken in lauw-warm water, dit om het ontkiemen te vergemakkelijken. Het is ook mogelijk om de harde zaden heel voorzichtig met wat schuurpapier op te schuren (scarificatie) dit helpt ook bij het ontkiemen.
Zaai de zaden vanaf half april voor in kleine potjes gevuld met goed vochtig gemaakte grond. Zorg voor een hoge kiemtemperatuur (20 - 27 °C) die zo gelijkmatig mogelijk wordt gehouden. Een temperatuur lager dan 20 °C heeft geen zin. Zet de gevulde potjes in een propagator om de temperatuur en de vochtigheid zoveel mogelijk te controleren. Laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Het kan nodig zijn om de plantjes met een plantenspuit te bevochtigen.
Omdat Malabar spinazie uit een subtropisch klimaat komt, is het belangrijk dat de temperaturen hoog zijn voordat de planten buiten worden gezet. De temperatuur 's nacht mag niet onder 15 °C komen. Het is dus belangrijk om de planten pas buiten te zetten zodra de nachttemperaturen hoog zijn. Dit kan dus betekenen dat de planten pas in juni buiten op een zonnige plaats met beschutting en goede drainage worden gezet.
Vooral in het begin kan het even duren voordat de planten beginnen te groeien, maar bij dagtemperaturen rond de 30 °C zal de plant de hoogte in gaan. Malabar spinazie kan in veel verschillende grondsoorten worden gekweekt. Het is heel belangrijk om de plant altijd vochtig te houden. Let dus vooral bij droogte goed op dat de plant niet uitdroogt. Houdt de plant dus vochtig maar niet nat. Hierbij is goede drainage belangrijk. Omdat Malabar spinazie een klimplant is en vooral de hoogte in gaat, kan hij het beste worden gekweekt zoals sperziebonen en stokbonen. Deze soorten worden gekweekt langs klimrekken en langs bamboeklimstokken. Net als alle andere bladgroentes heeft Malabar spinazie een grote behoefte aan stikstof. Geef de planten elke week een bemesting met een vloeibare meststof zoals: tomatenvoeding.
Oogst pas van de planten nadat zij in de volle grond zijn gezet (juni) en wacht dan zeker 50 dagen voordat u begint met het plukken van het blad. Het blad kan het beste zo vers mogelijk worden bereid. Als het echt nodig is, kan het blad in een plastic zak in de groentela van de koelkast 1 - 2 dagen worden bewaard. Het is niet mogelijk om het blad in te vriezen. Omdat deze plant in ons klimaat niet winterhard is, wordt hij als eenjarige gekweekt. Het is wel mogelijk om de plant als kamerplant te laten overwinteren.