Snijbiet Rhubarb is een biologisch gekweekte, zeer snelgroeiende, heerlijk smakende snijbietsoort. Deze zeer decoratieve soort heeft donkergroen, gerimpeld blad met een licht rode zweem en donkerrode nerven en lichtrode tot felrode stengels. Deze gemakkelijk te kweken, snelgroeiende soort wordt voornamelijk gekweekt voor het smakelijke blad. Snijbiet wordt ook wel warmoes, bladmoes en snijmoes genoemd. Snijbiet Rhubarb kan na ongeveer 60 dagen worden geoogst.
Snijbiet is een veelzijdige en gezonde groente. U kunt het blad van snijbiet koken, wokken, stoven, stomen, in de oven bereiden en kort koken net als spinazie of fijn gesneden toevoegen aan salades. Gebruik het blad van snijbiet ook in soep en stamppot. De smaak van snijbiet lijkt veel op de smaak van spinazie. Combineer snijbiet met kaas, eieren, aardappelen, kip, rundvlees, gehakt, komijn, kerrie en zoetere groentes als wortelen, courgettes, tomaten, prei en erwten. De stengels van snijbiet kunnen worden bereid net als asperges met bijv. een kaassaus of samen met het blad gekookt, waarbij de kooktijd wel wat langer is. Winterharde eenjarige.
Buiten zaaien: midden maart - augustus
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 13 - 21 °C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Zaai-afstand in rijen: 45 - 60 cm
Plantafstand: 20 - 30 cm
Standplaats: volle zon
Oogstperiode: mei - november
Snijbiet kan goed tegen kou, daarom kan het al vanaf midden maart buiten in de volle grond worden gezaaid. De zaden van snijbiet zitten met een aantal zaden tegelijk in een zaadkluwen. Zaai in rijen die ongeveer 45 - 60 cm van elkaar afliggen. Bedek de zaden met ongeveer 1 cm grond. Om overwoekering door onkruid tegen te gaan kunnen de zaden dicht op elkaar worden gezaaid. Dun de opkomende zaailingen dan uit op 1 sterkste per plek. Deze uitgedunde zaailingen kunnen als sla worden gegeten. Houd de grond goed vochtig tijdens de kieming. Houd onkruidvrij.
Dun de zaailingen uit tot 20 - 30 cm zodra zij 7 - 10 cm groot zijn. Eet deze uitgedunde zaailingen als sla. Geef de planten tijdens de groei bloedmeel om de aanmaak van blad te stimuleren. Zorg dat de planten voldoende water krijgen en de grond niet uitdroogt. Snijbiet groeit het beste bij temperaturen onder 24 °C. Slakken kunnen een bedreiging vormen voor deze planten.
Vanaf mei kan er geoogst worden. De planten zijn dan ongeveer 20 cm groot. Oogst het buitenste blad het eerst. Het blad kan het beste met een mes worden afgesneden zodat de rest van de plant kan doorgroeien en nieuw blad kan vormen voor een volgende oogst. Snijbiet is niet goed te bewaren en kan het beste zo vers mogelijk worden gegeten. Het blad kan worden gekookt en gestoofd net als spinazie. Sommige soorten worden ook wel gekweekt voor de dikke bladnerven. Deze kunnen net als asperges worden gekookt en met bijvoorbeeld een kaassaus worden bedekt.