Siermais Amero is een zeer kleurrijke maissoort die uitsluitend bedoeld is voor de sier. De maiskolven bestaan uit een mengeling van allerlei kleuren door elkaar. Er zitten gele, oranje, donkerblauwe, donkerrode lichtrode en witte korrels verspreid over de kolven. Het is dus kortom een kleurrijke verrijking voor uw moestuin.
Siermais Amero kan nadat de kolven goed zijn gedroogd, worden gebruikt in zelfgemaakte droogboeketten. Het is ook leuk om de gedroogde kolven van siermais Amero te combineren met pompoenen en kalebassen voor een prachtig herfsttafereel op bijv. tuintafels. Siermais Amero kan ook worden gebruikt om zelfgemaakte (kerst) kransen te versieren. Droog de kolven van deze siermais ondersteboven in een vochtvrije ruimte met wat luchtcirculatie (bijv. buiten onder een afdak). Maar niet in de zon omdat dit de kleuren kan verbleken. Voor gebruik in droogboeketten is het noodzakelijk om een stuk van de steel te laten zitten. Laat de buitenste bladeren om de kolf zitten tijdens het drogen. Laat de kolven 2 tot 3 weken drogen, voordat u het blad om de kolven verwijderd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 150 - 200 cm.
Binnen zaaien: vanaf midden maart
Buiten zaaien: mei - juni
Zaaidiepte: 2½ cm
Kiemtijd: 10 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 10 - 20°C
Uitplanten in de vollegrond: mei
Plantafstand: 45 - 55 cm
Standplaats: volle zon en beschut tegen wind
Oogstperiode: september - november
Voor een vroege oogst binnen voorzaaien in het vroege voorjaar. Zaai 1 zaad per pot 2½ cm diep bij tenminste 10 ºC, extra warmte zorgt voor een betere ontkieming. Plant de jonge zaailingen na de laatste nachtvorst uit in de vollegrond. Hard de jonge planten af voor u ze in de vollegrond plant.
Buiten zaaien kan vanaf mei - juni. Zaai direct in de vollegrond na de laatste nachtvorst. Zaai de mais in rijen met een plantafstand van 45 cm en een rijafstand van 45 cm. Zaai in blokken om bestuiving te optimaliseren.
Siermais kan worden geoogst vanaf september. Zorg dat de pluimen bovenaan de kolven helemaal bruin zijn en de buitenkant van de kolven moet geel en droog aanvoelen. Breek de kolven van de plant af en laat een stuk steel zitten. Ook het blad om de kolf moet eraan blijven tijdens het drogen. Hang de kolven ondersteboven te drogen in een vochtvrije ruimte met luchtcirculatie (bijv. buiten onder een afdak). Laat de kolven niet in de zon drogen, omdat dit de kleuren kan verbleken. Laat de kolven 2 tot 3 weken drogen, voordat u het blad om de kolven verwijderd. Plant geen siermais in de buurt van andere maissoorten. De kruisbestuiving die hierop kan volgen, kan de kwaliteit van de mais negatief beinvloeden.