Romaanse sla Paris Island Cos is groot, compact en donkergroen met een heerlijk zoete smaak. Hij heeft licht gekrulde bladeren met knapperige, sappige nerven en in het midden een creme-witte krop. Doordat hij niet snel in het zaad schiet en een goede weerstand heeft tegen ziekte is dit een ideale Romaanse slasoort.
Romaanse sla is zeer gezond en veelzijdig. Romaanse sla bevat o.a: vitamine A, B1, B2, B6, B11, C en K. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium,koper, magnesium , mangaan, natrium en zink. Het bevat ook veel vezels, tryptofaan en geen calorieën. U kan Romaanse sla koken, bakken, grillen, roerbakken, stoven, in de oven bereiden en natuurlijk ook rauw gebruiken. Romaanse sla kan ook worden gebruikt voor een heerlijk verfrissende, koude slasoep. Deze slasoort is heerlijk in combinatie met: kaas, eieren, Feta, pijnboompitten, walnoten, hazelnoten, rundvlees, varkensvlees, kip, zalm, tonijn, uien, aardappelen, azijn, olie, knoflook en citroen. En met diverse andere groenten zoals: tomaat, wortel, komkommer, radijs en bleekselderij. Sla kan gebruikt worden in diverse gerechten zoals salades, roerbakschotels, ovengerechten, soepen en natuurlijk in een Caesar salade. Niet winterharde eenjarige.
Binnen zaaien/ buiten zaaien onder glas: midden februari - eind maart
Buiten zaaien: eind maart - begin juni en begin juli - begin augustus
Kiemen: 7 - 10 dagen
Kiemtemperatuur: 8 - 18 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 20 - 30 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: midden mei - begin augustus en begin september - midden oktober
Zaai binnen in trays gevuld met vochtige potgrond. Dek de zaden met een zeer dun laagje grond af, omdat sla een lichtkiemer is. Houd goed vochtig en licht. Zaai buiten onder glas vanaf midden februari op een zonnige plaats met goed vochtig gemaakte en goed afwaterende grond. Houd de grond licht vochtig en onkruidvrij. Verplant de jonge zaailingen na 3 - 4 weken. Houd een plantafstand aan van 20 - 30 cm zodat er mooie kroppen worden gevormd. Binnen gezaaide slaplantjes kunnen vanaf begin mei voor 10 - 14 dagen overdag buiten worden gezet om af te harden. Zet ze vanaf midden mei, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst buiten op een zonnige plek met goed vochtige en goed afwaterende grond. Zaai elke 2 - 3 weken een kleine hoeveelheid sla om langer te kunnen oogsten.
Buiten zaaien kan vanaf eind maart - begin juni en vanaf begin juli - begin augustus. Zorg voor een zonnige plaats met goed vochtig gemaakte en goed afwaterende grond. Ongeveer 20 - 30 cm ruimte aanhouden tussen de plantjes zodat er mooie kroppen kunnen worden gevormd. Zaai in rijen die ongeveer 20 - 30 cm van elkaar afliggen. Zaai per gaatje ongeveer 3 zaadjes. Zaad licht afdekken. Dun de jonge zaailingen uit na 3 - 4 weken tot 1 sterkste plantje per plaats.
Om de 3 weken zaaien zorgt voor een voortdurende aanvoer van verse sla. Bij droogte de grond goed vochtig houden. Slakken en bladluizen kunnen een bedreiging vormen voor slakroppen. Romaanse sla kan ongeveer 2 - 3 dagen worden bewaard in de groentela van de koelkast. Verpak de sla niet.