Dit is een mix van diverse gekleurde radijsjes. Een fantastische selectie roze, rode, witte en paarse ronde radijsjes. Ze hebben allemaal wit vruchtvlees en de smaken lopen uiteen van mild naar pittig. Zeer geschikt voor een kleurrijke salade.
Radijs is een erg gezonde groente het bevat verschillende vitamines en mineralen. Vitamine A, B3, B5, B6, B9, B11, C en K. En mineralen o.a: calcium, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan en natrium. Ook bevatten radijzen zoals heel veel groente weinig calorieën, maar wel veel vezels. Radijs kan uiteraard rauw worden gebruikt in allerlei verschillende gerechten, maar roerbakken, stomen en bakken kan ook. Houd de bereidingstijden kort om de knapperigheid niet te verliezen. Ook het blad van radijs is eetbaar en kan bijvoorbeeld worden geroerbakt, in stoofpotten, in stamppot, in soepen of worden bereid als een alternatief voor spinazie. Radijs smaakt heerlijk in combinatie met kaas, eieren, mayonaise, ham, bacon, kip, rundvlees, varkensvlees, olijfolie, zalm, makreel, appel en tonijn. En andere groente Zoals: witlof, sla, tomaten, aardappelen, lenteui, knoflook, spinazie, broccoli, zoete aardappel, rode bietjes, rucola en sperziebonen. Niet winterharde eenjarige.</p>
Buiten zaaien onder glas: vanaf februari
Buiten zaaien: vanaf maart tot september
Kiemtijd: 6-10 dagen
Kiemtemperatuur: 10 - 18 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 3 - 5 cm
Standplaats: zonnig
Dagen tot oogst: 25 - 30
Het is buiten onder glas al mogelijk om vanaf februari te zaaien. Gebruik speciaal fleece en zogenaamd flodderfolie (dit is doorzichtig plasticfolie met gaatjes). Zaai dun en niet te diep. Bedek de zaden met een dun laagje grond. Op deze manier duur het ontkiemen en de ontwikkeling van de radijzen wel iets langer. Lucht de zaden elke dag ongeveer 15 minuten. Na de vorst (maart-april) tot september kan er in de volle grond worden gezaaid.
Zaai de radijsjes dun uit, ½ - 1 cm diep en laat tussen de rijen 5 cm ruimte. Nadat de zaadjes zijn ontkiemd kunnen ze verder worden uitgedund zodat elke zaailing 3 cm uit elkaar staat zodat mooie knolletjes kunnen worden gevormd.
Voor een zomer lang radijsjes zaai je het best om de week enkele rijtjes. Radijs heeft geen grote meststofbehoefte, een goede compost volstaat. Een teveel aan meststoffen veroorzaakt voze radijzen.
Aantal planten per vak: 16 |
|
Aantal zaden per vak: 32 |
Afmeting vak: 30 x 30 cm |
Plantafstand: ± 7 cm |
Binnen zaaien: vanaf februari |
Buiten zaaien: maart - september |
Zaaidiepte: ½ - 1 cm |
Kiemtijd: 6 - 10 dagen |
Kiemtemperatuur: 10 - 18°C |
Standplaats: zonnig |
Dagen tot oogst: 35 - 40 |
Begin met het maken, plaatsen, vullen en prepareren van uw 4kante moestuinbak. Zaai binnen vanaf begin februari in kleine stekpotjes met goed vochtig gemaakte speciale zaaigrond. Zaai per potje 2 zaadjes per gaatje in het midden en bedek dit met een kleine hoeveelheid grond. Knip per potje 1 zwakste zaailing weg, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Hard de zaailingen eind april - begin mei overdag buiten af. Na 15 mei kunt u de plantjes in uw gereedstaande bak planten.
Zaai buiten vanaf maart in uw gereedstaande bak gevuld met goed vochtig gemaakte speciale zaaimix. Zaai per gaatje 2 zaden en bedek ze nauwelijks omdat radijsjes lichtkiemers zijn. Knip, zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren, de zwakste weg. Geef vooral tijdens de kieming en bij droogte voldoende water.
Oogst uw radijsjes door ze voorzichtig uit de grond te trekken. Draai het loof, dat zeer smakelijk is in salades of in stampot, er voorzichtig af. Radijzen kunnen een aantal dagen in de koelkast worden bewaard.
Bewaren