Potpeper Solar Flare komt oorspronkelijk uit China. Een andere naam voor deze peper is Hangjiao 3. Het is een aantrekkelijke, mooie en opvallende potpeper waaraan lange, rechte pepers groeien. Sommige pepers krullen aan de uiteindes. De pepers kunnen wel 20 cm lang worden en zijn ongeveer 2 cm breed. de pepers rijpen van groen naar helder oranje/geel. Deze potpeper is gekweekt door de ruimtewetenschapper Jiang Xingcun die peperzaden naar satellieten in de ruimte stuurde, en ontdekte dat er mutaties plaatsvonden op het gebied van opbrengst, vruchtgrootte en voedzaamheid. Het doel van dit project was om de vraag naar voedsel in China te kunnen bijhouden. Sindsdien zijn er meer dan 400 zadensoorten in dit project naar de ruimte gestuurd. Deze Solar Flare is de heetste peper die uit het Hangjiao Project is voortgekomen. Deze pepers hebben sappig vruchtvlees met een lichtzoetige smaak en een bescheiden hitte. Deze plant kan zeer goed in grote bloempotten worden gekweekt. Zodat ook mensen met beperkte ruimte (bijv. alleen een balkon) toch zelf pepers kunnen kweken.
Chilipepers zijn de vruchten van de peperplant. Ze zijn familie van de paprika. Peper komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en Zuid Amerika. Het is door de Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders over de hele wereld verspreid. Ze groeien het beste onder voldoende warmte. In de huiskamer of in een onverwarmde kas in ons klimaat (Nederland). Een andere naam voor chilipeper is hete peper, rode peper, Spaanse peper en Lombok. Pepers zijn er in veel verschillende formaten en kleuren. Bijv. groot, klein, rood, geel, wit, paars, bruin, oranje en groen. Pepers kunnen zowel vers, gedroogd als in poedervorm en als flakes worden gegeten. Pepers kun je zelf drogen door de pepers op z’n kop in een droge, warme en goed geventileerde ruimte te hangen of door de pepers in een zeer lauwe oven (70 °C) en in een speciale droogkast te drogen. Peperpoeder wordt ook wel cayennepoeder en chilipoeder genoemd. Pepers bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen zoals capsicum , Capsaïcine, bioflavonoïden en vitaminen en mineralen. Capsicum wordt ook gebruikt in medicijnen tegen bijv. een loopneus en verkoudheid. Capsaïcine is het stofje in de pepers die ze zo scherp maakt. Peper helpt ook preventief bij ziektes als verkoudheid, aderverkalking, hart-en vaatziektes en tegen ontstekingen. Peper heeft ook een pijnstillende werking, zorgt voor een geluksgevoel, helpt tegen bijholte-ontsteking, verkoudheid, ontstekingen, hart- en vaatziekten, aderverkalking en tegen koude voeten in de winter.
Peper is zeer gezond en veelzijdig. Het bevat o.a. de vitaminen: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E en K. En de mineralen: fosfor, ijzer, kalium, koper, mangaan en magnesium. Ook zit er veel antioxidanten zoals: alpha-caroteen, beta-caroteen, cryptoxanthinen, luteïne en zeaxanthine. Pepers kun je koken, stomen, stoven, grillen, bakken, in ovenschotels gebruiken, in stamppotten, fijn gesneden toevoegen aan salades en rauwkost, barbequen, wokken en toevoegen aan o.a. Indonesische, Mexicaanse, Italiaanse, Spaanse, Marokkaanse en andere gerechten. Ook kun je sambal, chilijam en chilisaus van pepers maken. Je kunt pepers ook toevoegen aan sauzen, soepen en andere gerechten die wat pit kunnen gebruiken. Ook bevatten chilipepers koolhydraten, eiwitten, vezels en weinig calorieën. Pepers zijn heerlijk in combinatie met: gehakt, rundvlees, varkensvlees, kip, lamsvlees, chocolade, cacao, rijst, noedels, pasta, olijfolie, gember, sojasaus, komijn, koriander, bieslook, basilicum, tijm, rozemarijn, paprikapoeder, roomboter, appel, kerrie, peterselie, rode wijnazijn, witte wijnazijn, balsamicoazijn, kaas, Parmezaanse kaas, mosterd, kokosmelk, melk, tomatenpuree, oregano, rode wijn, kaneelstokjes, ontbijtkoek, appelstroop, citroen en limoen. En met groenten zoals: prei, uien, knoflook, paprika, tomaten, aardappelen, wortel, bloemkool, boerenkool, spruitjes, broccoli, bosuitjes, sjalotten, linzen, kikkererwten, sperziebonen, peultjes, rode kool, komkommer, champignons, spitskool, witte kool, kidneybonen, bruine bonen, taugé en sla. Wees voorzichtig en eet niet teveel hete pepers. Het kan namelijk maagproblemen zoals maagzuur veroorzaken. Ook moet je na het schoonmaken en snijden van hete pepers niet met je handen aan je ogen zitten. Chilipepers kunnen ook helpen bij afvallen. Je krijgt eerder een vol gevoel bij heet eten. En chilipeper geeft je stofwisseling een impuls. Je krijgt het warm van heet eten en hierdoor wordt je verbranding versnelt. Hierdoor verbrand je wat meer calorieën. Verse rode peper kun je 5 – 7 dagen bewaren in de groentela van de koelkast. Je kunt pepers ook in een glazen pot gevuld met olijfolie bewaren. Op deze manier zijn de pepers maanden te bewaren (5 – 6). Pepers kunnen ook worden ingevroren. Snijd de steeltjes van de pepers. Was ze goed en vries ze in het geheel in, op deze manier kun je ze ongeveer 12 maanden bewaren. Niet winterharde meerjarige. De pepertjes kunnen door hun hitte worden gebruikt in sauzen, diverse gerechten, eigengemaakte peperrubs, en kruidenmixen en eigengemaakte sambals,enz. Deze peper kan zeer goed worden gedroogd, hierdoor wordt de peper iets heter. Kan ook worden gebruikt om sauzen, sambals en andere mild pittige gerechten mee te maken. Ook kunnen de Solar Flare pepers worden verpoederd. Hoogte: 50 - 60 cm. Niet winterharde meerjarige. Scoville Units: 5.000 - 10.000.