Potpeper Pretty Purple is een prachtige aanvulling op het potpeper assortiment. De kleinblijvende plant heeft paarse stengels en groen blad met een duidelijke paarse zweem. De kleine aantrekkelijk uitziende pepertjes beginnen paars en rijpen via geel en oranje naar rood. De kleine pepertjes zijn rond en ongeveer 1 - 1½ groot. De pepertjes aan de plant rijpen in verschillende stadia, zodat de verschillende kleuren tegelijkertijd aan de plant te bewonderen zijn. De plant blijft klein, maar is wel bossig. Deze plant kan zeer goed in grote bloempotten worden gekweekt. Zodat ook mensen met beperkte ruimte (bijv. alleen een balkon) toch zelf pepers kunnen kweken.
Chilipepers zijn de vruchten van de peperplant. Ze zijn familie van de paprika. Peper komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en Zuid Amerika. Het is door de Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders over de hele wereld verspreid. Ze groeien het beste onder voldoende warmte. In de huiskamer of in een onverwarmde kas in ons klimaat (Nederland). Een andere naam voor chilipeper is hete peper, rode peper, Spaanse peper en Lombok. Pepers zijn er in veel verschillende formaten en kleuren. Bijv. groot, klein, rood, geel, wit, paars, bruin, oranje en groen. Pepers kunnen zowel vers, gedroogd als in poedervorm en als flakes worden gegeten. Pepers kun je zelf drogen door de pepers op z’n kop in een droge, warme en goed geventileerde ruimte te hangen of door de pepers in een zeer lauwe oven (70 °C) en in een speciale droogkast te drogen. Peperpoeder wordt ook wel cayennepoeder en chilipoeder genoemd. Pepers bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen zoals capsicum , Capsaïcine, bioflavonoïden en vitaminen en mineralen. Capsicum wordt ook gebruikt in medicijnen tegen bijv. een loopneus en verkoudheid. Capsaïcine is het stofje in de pepers die ze zo scherp maakt. Peper helpt ook preventief bij ziektes als verkoudheid, aderverkalking, hart-en vaatziektes en tegen ontstekingen. Peper heeft ook een pijnstillende werking, zorgt voor een geluksgevoel, helpt tegen bijholte-ontsteking, verkoudheid, ontstekingen, hart- en vaatziekten, aderverkalking en tegen koude voeten in de winter.
Peper is zeer gezond en veelzijdig. Het bevat o.a. de vitaminen: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E en K. En de mineralen: fosfor, ijzer, kalium, koper, mangaan en magnesium. Ook zit er veel antioxidanten zoals: alpha-caroteen, beta-caroteen, cryptoxanthinen, luteïne en zeaxanthine. Pepers kun je koken, stomen, stoven, grillen, bakken, in ovenschotels gebruiken, in stamppotten, fijn gesneden toevoegen aan salades en rauwkost, barbequen, wokken en toevoegen aan o.a. Indonesische, Mexicaanse, Italiaanse, Spaanse, Marokkaanse en andere gerechten. Ook kun je sambal, chilijam en chilisaus van pepers maken. Je kunt pepers ook toevoegen aan sauzen, soepen en andere gerechten die wat pit kunnen gebruiken. Ook bevatten chilipepers koolhydraten, eiwitten, vezels en weinig calorieën. Pepers zijn heerlijk in combinatie met: gehakt, rundvlees, varkensvlees, kip, lamsvlees, chocolade, cacao, rijst, noedels, pasta, olijfolie, gember, sojasaus, komijn, koriander, bieslook, basilicum, tijm, rozemarijn, paprikapoeder, roomboter, appel, kerrie, peterselie, rode wijnazijn, witte wijnazijn, balsamicoazijn, kaas, Parmezaanse kaas, mosterd, kokosmelk, melk, tomatenpuree, oregano, rode wijn, kaneelstokjes, ontbijtkoek, appelstroop, citroen en limoen. En met groenten zoals: prei, uien, knoflook, paprika, tomaten, aardappelen, wortel, bloemkool, boerenkool, spruitjes, broccoli, bosuitjes, sjalotten, linzen, kikkererwten, sperziebonen, peultjes, rode kool, komkommer, champignons, spitskool, witte kool, kidneybonen, bruine bonen, taugé en sla. Wees voorzichtig en eet niet teveel hete pepers. Het kan namelijk maagproblemen zoals maagzuur veroorzaken. Ook moet je na het schoonmaken en snijden van hete pepers niet met je handen aan je ogen zitten. Chilipepers kunnen ook helpen bij afvallen. Je krijgt eerder een vol gevoel bij heet eten. En chilipeper geeft je stofwisseling een impuls. Je krijgt het warm van heet eten en hierdoor wordt je verbranding versnelt. Hierdoor verbrand je wat meer calorieën. Verse rode peper kun je 5 – 7 dagen bewaren in de groentela van de koelkast. Je kunt pepers ook in een glazen pot gevuld met olijfolie bewaren. Op deze manier zijn de pepers maanden te bewaren (5 – 6). Pepers kunnen ook worden ingevroren. Snijd de steeltjes van de pepers. Was ze goed en vries ze in het geheel in, op deze manier kun je ze ongeveer 12 maanden bewaren. Niet winterharde meerjarige. De pepertjes kunnen door hun hitte worden gebruikt in sauzen, diverse gerechten, eigengemaakte peperrubs, en kruidenmixen en eigengemaakte sambals,enz. Niet winterharde meerjarige. Hoogte: 30 - 60 cm. Scoville Units: 4.000 - 8.000.