Deze linzen zijn biologisch gekweekt. Linzen zijn de gedroogde zaden van de linzeplant. Deze planten hebben veel warmte nodig om bloemen en peulen te produceren. In ons Nederlandse klimaat kunnen deze planten het beste in een tunnelkas of op een andere warme, beschutte plaats worden gekweekt. Linzen zijn rijk aan eiwitten, verschillende mineralen en vitamine B. De planten bloeien met kleine witte, blauwachtige bloemetjes voordat er kleine, korte dikke peulen onstaan. In deze peulen groeien uiteindelijk de linzen.
Linzen zijn zeer gezond en veelzijdig. Linzen bevatten o.a. de volgende vitamines : A, B1, B2, B5, B6, B11, B12, C, D, E en K. En de mineralen calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, natrium, seleen en zink. Ook bevatten ze veel vezels, koolhydraten en veel verzadigde en onverzadigde vetzuren. En heel weinig calorieën. Verse linzen moeten goed worden gedroogd, hierna zijn ze zeker een jaar te bewaren op een donkere, droge en vorstvrije plek. Linzen zijn nadat ze zijn bereid ook goed in te vriezen. Linzen hebben ook veel gezondheidsvoordelen zoals: houden je op een gezond gewicht, goed voor de spijsvertering , spieropbouw en onderhoud en houden je hart in goede conditie. Linzen kunnen worden gekookt, gestoomd, gewokt, gestoofd en worden toegevoegd aan soepen , stoofschotels en salades. Ook kan er een spread voor op bijv. de boterham worden gemaakt van linzen. Het is mogelijk om linzen voor te weken voor de bereiding, dit verkort de bereidingstijd, maar het is niet noodzakelijk. Linzen zijn heerlijk in combinatie met: oregano, tomatenpuree, kaas, rijst, pasta, crème fraîche, paprikapoeder, chilipoeder, gehakt, rundvlees, varkensvlees, kip, italiaanse kruiden, tonijn, peterselie en wraps. En met andere groenten zoals: aardappelen, kikkererwten, spinazie, knoflook ui, wortel, tomaten, paprika, bosui, mais, andere peulvruchten, puntpaprika’s, prei, komkommer, sla en broccoli.Eenjarige. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 30 - 50 cm.
Voorweken: 24 uur
Binnen zaaien: februari - midden april
Kiemen: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 16 - 20°C
Zaaidiepte: 1¼ - 2 cm
Plantafstand: 10 - 15 cm
Standplaats: zonnig/ kas of tunnelkas
Oogstperiode: half juli - half november
Zaai binnen vanaf februari in aparte stekpotjes gevuld met zeer goed vochtig gemaakte zaaigrond. Zaai per potje 2 zaden in het midden en bedek de zaden met een dikke laag zaaigrond omdat linzen donkerkiemers zijn. Knip per potje 1 zwakste zaailing weg, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Hard de zaailingen eind april - begin mei overdag buiten af. Na 15 mei kunt u de plantjes in buiten op een zonnige plaats of in een onverwarmde kas zetten. Om het ontkiemen sneller te laten verlopen, kunt u de zaden 24 uur voor het zaaien in lauw water laten weken.
Geef uw planten tijdens het kiemen en bij droogte extra water. Zorg voor een klimrek om uw planten te ondersteunen. Zodra de peulen bruin beginnen te worden, moet er geen water meer worden gegeven. Oogst de planten in het geheel en laat ze ondersteboven goed drogen op een droge plaats met luchtcirculatie. Zodra de peulen door en door droog zijn, kunnen de linzen uit de peulen worden gehaald. Deze droge linzen kunnen op een koele, donkere, vorstvrije plaats wel maanden worden bewaard.