De mini pepino komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Hij wordt ook wel Tzimbalo genoemd. Hij groeit in de bergen in landen als Columbia, Peru, Ecuador, Bolivia en Chili. Het is een familielid van de nachtschadefamilie net zoals aardappels, aubergine, pepers en tomaten. Deze niet winterharde meerjarige wordt in ons land (Nederland) meestal als een eenjarige gekweekt. De smaak is een aparte en exotische combinatie van meloen, banaan en ananas. De fris zoete smaak blijft lekker lang in de mond hangen. De kleine, ronde stevige vruchten rijpen van lichtgroen naar groen-geel met groen tot paars-bruine strepen. De schil is vrij stevig en soms zelfs een beetje hard.
De mini pepino is zeer gezond hij bevat o.a. de vitaminen: A, B1, B2, B3, B11 en C. Vitamine C is in een grote hoeveelheid aanwezig in mini pepino. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, mangaan en zink. Hij bevat verder ook nog anti-oxidanten, vezels, eiwitten en weinig calorieën. Mini pepino is heerlijk in combinatie met: olijfolie, honing, hazelnoten, gorgonzola, kabeljauw, bieslook, bacon, parmaham, zalm, tonijn, munt, rode wijnazijn, mosterd, feta, paprikapoeder, chillipoeder, tomatenpuree en griekse yoghurt. En andere groenten en fruit zoals: ananas, appel, knoflook, tomaten, rucola, wilde rucola, rode bietjes, aardappelen, gemengde sla, mango, banaan, champignons, komkommer, meloen en paprika. Ook kan de mini pepino worden gebruikt als fruit of in combinatie met ijs als toetje of maak er een heerlijke exotische vruchtensalade. Er kan ook heerlijke jam, vulling voor vruchtentaart en zoete saus worden gemaakt van de vruchten van deze plant. De schil is net als bij een appel vrij hard en daardoor is de mini pepino langer te bewaren. De schil van de mini pepino is heel erg bitter en kan dus beter niet worden gegeten. Schil de vrucht voor gebruik of lepel het vruchtvlees uit de schil. De mini pepino is in het groentevak van de koelkast ongeveer 2 - 3 weken te bewaren. Ze kunnen ook op kamertemperatuur ongeveer 4 - 5 dagen worden bewaard. Niet winterharde meerjarige. Hoogte: 75 - 80 cm.
Binnen zaaien: maart - mei
Kiemtijd: 10 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 19 - 22°C
Zaaidiepte: 1 - 2 mm
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Oogstperiode: september - eind oktober
Binnen zaaien kan vanaf maart in trays gevuld met vochtig gemaakte zaaigrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. De mini pepino is een lichtkiemer. Zet de trays in een warme kamer of propagator. Houd de temperatuur zo constant mogelijk tussen de 19 - 22 °C. Laat vooral de temperatuur 's nachts niet dalen. Bedek de trays met een deksel of huishoudfolie om het vocht binnen te houden.
Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Zet de jonge zaailingen na 10 - 14 dagen in aparte potten. Zet deze potjes wat koeler op ongeveer 18 °C.
Hard de planten af vanaf begin mei, door ze ongeveer 10 - 14 dagen overdag buiten in de zon te zetten. Na deze periode kunnen de planten op een zonnige en beschutte plaats in een onverwarmde kas worden gezet. Eventueel in grote potten. Houd een plantafstand aan van 45 - 50 cm. Houd de planten vochtig maar niet te nat. Vanaf september kan er worden geoogst.