Pastinaak Guernsey is een biologisch gekweekte, heerlijk smakende, crèmewitte pastinakensoort. Hij komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Deze soort heeft middellange, slanke, stevige, tapstoelopende, crèmekleurige wortels met een heerlijke, zoete smaak. Pastinaak is famillie van de wortel, peterselie, anijs, engelwortel en selderij. Pastinaak is in Nederland een “vergeten groente”. Pastinaak wordt ook vaak “witte wortel”genoemd. Hij lijkt namelijk veel op de wortel. Hij word ook Pinsternakel genoemd. Pastinaak wordt ongeveer 20 cm lang. Pastinaak heeft een heerlijke anijsachtige en zoete smaak. De kleur van pastinaak is crème-wit. De pastinaak kan beter niet gekweekt worden op zware kleigrond. Als u kleigrond heeft en toch pastinaak wil kweken, zijn aparte bakken gevuld met potgrond een optie. Pastinaak is zeer gezond. Hij kan helpen tegen hartziekten, osteoperose, reuma, dementie en cellulitis.
Pastinaak is zeer gezond. Hij bevat o.a. de volgende vitaminen: B1, B2, B3, B5, B6, B11, C, E en K. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, mangaan, magnesium, seleen en zink. En ook nog veel vezels en eiwitten en weinig calorieën. Pastinaak kan rauw worden gegeten in bijv. salades en rauwkost. Rasp hem dan fijn net als wortels. Maar ook worden gekookt, gestoomd, gesmoord, gewokt, gegratineerd en in de oven worden bereid en worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels, stamppotten en aardappelpuree. Ook kan pastinaak gebruikt worden als vervanger voor meel of maizena om bijv. soepen en sauzen dikker te maken. Pastinaak kan doordat het zoet is, ook worden gebruikt om cakes, taarten, jam, toetjes en andere zoete gerechten mee te zoeten. Pastinaak is erg lekker met: basilicum, tijm, peterselie, olijfolie, balsamicoazijn, honing, eieren, dille, crème fraîche, roomboter, gehakt, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, kip, bieslook, melk, zalm, tonijn, makreel, salie, appelstroop, appelsap, appel, kaas, rijst, pasta, noedels, rozemarijn, parmazaanse kaas, serrano ham, spek, witte wijn, risotto rijst, italiaanse kruiden, hazelnoot en bier. En met andere groenten zoals: wortel, aardappelen, zoete aardappelen, uien, prei, rode uien, knoflook, knolraap, knolselderij, champignons, sjalotten, bosuitjes, bietjes, peultjes, sperziebonen, winterpeen, bloemkool, broccoli, spruitjes, pompoen, paprika, tomaten en boerenkool. Pastinaak wordt na het oogsten redelijk snel slap. Je kunt pastinaak 3 – 4 dagen bewaren in de groentela van de koelkast. Stop hem in een plastic zak met gaatjes. Pastinaak kan ook in stukjes na kort blancheren worden ingevroren. Op deze manier kan de pastinaak 6 maanden worden bewaard. Winterharde tweejarige.