Passiflora edulis is vooral bekend als passievrucht. Hij komt oorspronkelijk uit tropische gebieden in midden- en Zuid-Amerika. Deze wintergroene exotisch uitziende klimplant produceert namelijk eetbare groene vruchten die paars afrijpen. De heerlijk zoet en fris smakende exotische eivormige vruchten worden ongeveer 5 cm lang en 4 cm breed. De in ons klimaat niet helemaal winterharde plant (winterhard tot 5°C) produceert een overvloed aan prachtige grote witte bloemen met paars/roze strepen. Deze plant is zelfbestuivend en maakt pas in het 2e jaar na zaaien bloemen aan. Uit deze bloemen ontstaan de eetbare vruchten. De vruchten kunnen worden gehalveerd en hierna worden uitgelepeld. De smaak is heerlijk fris, zoetzuur en exotisch. Gebruik de vruchten in exotische fruitsalades, bij het ontbijt, in ijs, in drankjes, in sorbets, als tussendoortje en in allerlei nagerechten. Passievruchten kunnen ook gebruikt worden in allerlei exotische gerechten.
Deze weelderig groeiende en bloeiende klimplant kan gemakkelijk 8 meter breed worden en is dus zeer geschikt om bijvoorbeeld langs een schutting, hek of trelis te laten groeien. Geef deze plant een stevige ondersteuning en zet hem op een zonnige en beschutte plaats. Deze passievrucht is zeer geliefd bij bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Deze plant is niet helemaal winterhard en kan het beste in een koude kas of grote pot of kuip worden gekweekt zodat hij binnen in bijv. een koude kas of schuur beschut tegen vorst kan overwinteren. Hij is namelijk winterhard tot ongeveer 5 C°. Semi-winterharde meerjarige. Hoogte: 400 - 500 cm.
Voorweken: 24 uur
Binnen zaaien: hele jaar rond
Kiemen: 1 - 12 maanden
Kiemtemperatuur: 20 - 30°C
Zaaidiepte: 2 - 5 mm (oppervlakkig)
Plantafstand: 50 - 75 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw en beschut
Oogstperiode: september - oktober
Bloeiperiode: juli - oktober
Ruw de zaadhulzen eerst op met behulp van schuurpapier. Week de zaden hierna 24 uur voor het zaaien voor in lauwwarm water. Dit om het kiemen gemakkelijker te maken. Zaai in kleine potjes van ongeveer 5cm Ø 1 zaadje per pot. Gebruik goede vochtig gemaakte zaai-en stekgrond. Houd de zaden vochtig maar niet nat. Zet ze op een warme plaats met een zo constant mogelijke temperatuur, zorg ook voor voldoende licht omdat de passievrucht een lichtkiemer is. Gebruik eventueel een propagator met warmtemat en deksel. Een constante temperatuur van 26 C° kan de kieming vergemakkelijken en eventueel versnellen.
Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verpot ze na een aantal weken, als de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren in iets grotere potten. Hard de zaailingen vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, ongeveer 10 - 14 dagen af door ze overdag buiten te zetten. Vanaf eind mei, begin juni, zodra de nachten warmer worden en de dagen langer, kunnen de zaailingen buiten in grote potten of kuipen of in een koude kas of serre worden gezet. Kies een zonnige, beschutte plaats met goede, waterdoorlatende grond en goede, stevige ondersteuning uit. Het beste is een plek op het zuiden of het zuid westen. Houd ongeveer 50 - 75 cm ruimte aan tussen de planten. Houd goed vochtig en onkruidvrij.
Passievrucht is namelijk niet winterhard (winterhard tot 5 C°) en kan het beste in grote potten of kuipen worden gekweekt. Hij moet tegen vorst worden beschermd. Zet de planten dus in de winter in een vorstvrije kas, serre of schuur. De gezaaide planten bloeien pas na twee jaar. Om vruchten te krijgen moeten de bloemen met de hand worden bestoven. De vruchten kunnen worden geoogst vanaf september zodra zij volledig paars zijn. Als de passievrucht plant langs een hekwerk, trelis of een muur groeit moeten nieuwe scheuten worden opgebonden. De passievrucht hoeft niet regelmatig te worden gesnoeid, maar kan worden gesnoeid om de plant netjes te houden. Dit kan na de bloei in het najaar. Verwijder dode scheuten. Snoei te lange scheuten terug na de bloei. Passievrucht kan ook worden vermeerderd door halfhoutige stekken te nemen in het voorjaar.