Palmkool Nero di Toscana is een heerlijk malse en heerlijk smakende boerenkoolsoort. Deze soort wordt heel vaak palmkool genoemd doordat de plant uiterlijk heel veel lijkt op een klein palmboompje. Hij komt oorspronkelijk uit Toscane en wordt ook wel Palm kale of Black Tuscan kale genoemd. Deze sterke, niet kropvormende soort produceert sappig, smakelijk, donkergroen blad dat jong geoogst het beste smaakt. Hij kan zelfs in de koudste winters op het land blijven staan.
Boerenkool is een zeer veelzijdige en gezonde groente. Boerenkool bevat o.a.: vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, E en K en een zeer grote hoeveelheid vitamine C. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium en zink. Ook bevat boerenkool veel voedingsvezels, antioxidanten, gezonde vetten en weinig calorieën. U kunt boerenkool koken, stomen, roerbakken, in de oven bereiden, stoven en rauw eten in salades en groenteshakes. Boerenkool wordt natuurlijk heel vaak in stamppot gebruikt, maar ook in ovenschotels, salades, soepen en als zelfstandige groente is het een aanrader. Boerenkool is erg lekker in combinatie met: varkensvlees, rookworst, spekjes, rundvlees, gehakt, vis, aardappelen, kaas, mosterd, room, melk, boter, pasta en vis. Gebruik boerenkool ook eens in combinatie met andere groente als: zongedroogde tomaatjes, tomaten, courgette, spinazie en venkel. Boerenkool kan ook zeer goed worden ingevroren. Winterharde eenjarige.
Buiten zaaien (vroege oogst): maart - mei
Buiten zaaien (late oogst): september – oktober
Kiemtemperatuur: 15 - 18 °C
Kiemtijd: 5 - 10 dagen
Zaaidiepte: ½ - 1½ cm
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig
Oogsttijd: juli - november
Zaai voor een vroege oogst in de lente zodra de grond kan worden bewerkt (maart) of voor een late oogst in september - oktober. Zaai dun in rijen die 15 cm uit elkaar liggen in een goed bewerkt en bemest zaaibed en bedek de zaden met een laagje zaaigrond. De ideale kiemtemperatuur ligt tussen 15 - 18 °C. Ontkiemen duurt 5 - 10 dagen, afhankelijk van het weer en de temperatuur. Een gelijkmatige temperatuur en vochtigheid zorgt dat het kiemen beter verloopt.
Boerenkool heeft een zonnige standplaats nodig met veel bemesting en een licht zure grond. Zet de zaailingen, zodra er geen kans meer is op nachtvorst op hun vaste plaats, houd 45 - 50 cm ruimte aan. Houd de grond goed vochtig en onkruidvrij.
Zorg ervoor dat de boerenkool voldoende wordt bemest om het blad goed te laten groeien. Stikstof bevordert namelijk vooral de bladgroei. Boerenkool heeft zoals bijna alle koolsoorten behoefte aan rust direct na het uitplanten van de zaailingen. Boerenkool doet het op veel grondsoorten goed, maar vooral zandgrond en goed waterdoorlatende grond heeft de voorkeur. Geef in het voorjaar naast Stikstof en Kalium ook wat Bloed- en Beendermeel en wat Patentkali.
Bescherm tegen vogels, slakken en ander ongedierte. Zaai en zet geen kool in grond waarop het jaar daarvoor ook al koolsoorten hebben gestaan. Houd een croprotatie aan van 4 jaar en als er ziektes of andere problemen zijn een croprotatie van 7 jaar. Oogst de boerenkool vanaf september. Knip de benodigde bladeren af van onder naar boven. De geoogst kool kan worden gewassen en fijngesneden. Blancheer de kool kort voordat u hem invriest of gebruik de kool zo snel mogelijk na oogsten. Boerenkool kan 2 - 4 dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Oogst de boerenkool na een periode van lichte vorst, dit zorgt voor een zoetere smaak.