Luffa wordt ook wel sponskomkommer, vleugelkomkommer, loofah en Chinese okra genoemd. Het is een niet winterharde, eenjarige klimplant uit de komkommerfamilie. De vruchten zijn langwerpig, ongeveer 8 cm breed en 10 – 40cm lang. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië en wordt wereldwijd in de tropen verbouwd. Het is een langwerpige lichtgroene vrucht die lijkt op een matte, geribbelde komkommer. Hij heeft wit vruchtvlees dat vezelig is en als het opdroogt kan worden gebruikt om de huid te scrubben.
De jonge, onrijpe, zachte vruchten kunnen net als augurken worden gegeten en worden ingemaakt. Als hij rijpt wordt hij namelijk bitter, taai en met grote zaden. Je kunt ook de ribben wegsnijden, de vrucht in schijfjes of stukjes snijden en kort koken, roerbakken, stomen of meewarmen in een gerecht. Kan ong. 2 – 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 200 – 300cm.
Voorweken: 1 - 4 uur
Binnen zaaien: februari - april
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Kiemtijd: 1 - 3 weken
Kiemtemperatuur: 20 - 24 °C
Plantafstand: 1½ - 2 meter
Standplaats: zonnig, zeer warm en beschut tegen wind (kas)
Oogstperiode: september - november
Week de zaden enkele uren voor het kweken in lauwwarm water. Dit zorgt dat de grote, harde zaden iets zachter worden en gemakkelijker kunnen kiemen. Zaai binnen in trays gevuld met goed vochtig gemaakte zaaigrond. Zaai binnen vanaf midden februari tot begin april. De temperatuur moet minstens 20 °C zijn, warmer zorgt voor een betere kieming. Het is wel belangrijk dat de temperatuur zo constant mogelijk is, dit zorgt namelijk voor een goede kieming. Stop 1 zaadje zijdelings 1½ cm diep in zaaigrond en dek dit af. Na het zaaien en tijdens het kiemen de grond goed vochtig houden, maar niet te nat om rotting te voorkomen. Dek de trays af met een deksel of huishoudfolie. Verwijder het deksel of de folie zodra de zaailingen opkomen.
Laat de jonge zaailingen, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur voordat u ze in de volle grond zet. Hard ze af vanaf eind april / begin mei door de jonge planten overdag buiten te zetten voor 7 - 10 dagen. Geef deze planten een zeer zonnige, warme en beschutte plaats in de volle zon of in een onverwarmde kas. Zorg voor een stevige ondersteuning door middel van een bamboestok of een stellage.
Vanaf eind september zijn de sponskomkommer gereed om te oogsten. Laat ze ondersteboven in een warme, goed geventileerde ruimte door en door drogen. Hierna kunt u ze gebruiken om de huid te scrubben. Jonge, niet volgroeide vruchten kunnen wel worden gegeten.