Kruipende komkommer wordt ook wel Guadeloupe komkommer en Creeping Delaware Cucumber genoemd. De plant komt oorspronkelijk uit het Zuidoosten van Amerika. Dit zijn dus de staten: Noord- en Zuid Carolina, Tennessee, Georgia, Alabama, Florida, Mississippi, Virginia en Kentucky. Deze kruipende plant is een lid van de Benincaseae familie net als Diplocyclos, Cucumis, Lemurosicyos, Ruthalicia, Melothria, Peponium en Zehneria. Het is een sterk rankende klimplant die een overvloed aan kleine, op meloentjes lijkend minikomkommertjes produceert. De onrijpe vruchten zijn eetbaar. De rijpe, bijna zwarte vruchten niet, sterker nog, deze zijn giftig. De rijpe bessen hebben zeer sterke laxerende eigenschapper. De wortel, bladeren, bloemen en stengels van deze plant zijn eveneens giftig. Alleen de onrijpe vruchten kunnen worden gegeten. Het blad van deze plant ruikt zeer sterk naar komkommer zodra het wordt verpulverd. De vruchtjes rijpen van lichtgroen via iets donkerder groen naar zwart. Zodra ze zwart zijn, zijn ze gevaarlijk en giftig en moeten ze dus niet meer worden gegeten.
De vruchtjes lijken sterk op zeer kleine watermeloentjes en hebben een iets andere tekening dan de tekening van het muismeloentje. De tekening van de kruipende komkommer is zeer onregelmatig en zeer lichtgroen op een donkerdere groene achtergrond. De kleine vruchtjes worden niet langer dan 1 - 2 cm in lengte. De smaak is wel heel herkenbaar als komkommer en ook de geur lijkt erg op de geur van komkommer. Sommige vruchtjes kunnen iets bitterder zijn dan komkommer. Het vruchtvlees is heerlijk knapperig, maar wordt papperig als ze rijp zijn. Geef deze plant voldoende warmte, zonlicht en water en een stevige houvast. Zodra de plant een beginnetje heeft gemaakt, kan hij zichzelf door middel van zijn ranken vastklemmen en vasthouden. De kleine, gele bloemetjes lijken sterk op de bloemen van komkommers. De onrijpe, lichtgroene vruchtjes van de kruipende komkommer kunnen aan salades worden toegevoegd, uit de hand als gezonde snack worden gegeten en ook worden ingemaakt in azijn met kruiden. De plant verliest zijn blad in de winter. Half winterharde meerjarige. Hoogte: 350 - 450 cm.
Binnen zaaien: eind maart - half mei
Buiten zaaien: mei - juni
Kiemtijd: 14 - 42 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 30 °C
Zaaidiepte: 1½ - 2cm
Plantafstand: 60 - 90 cm
Standplaats: zonnig en beschut (kas)
Oogstperiode: september - oktober
Binnen zaaien vanaf maart in aparte potten gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond. Zaai 1 zaadje per pot 1½ - 2 cm diep en zorg er voor dat het zaadje op zijn kant in de potgrond ligt, om rotting te voorkomen. Bedek het zaad met een laag potgrond. Zorg voor een kiemtemperatuur van minimaal 20 °C. Maar warmer zorgt voor een betere en sneller ontkieming. Zet de potten weg op een warme plek met voldoende licht. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Zorg dat de grond in de potten vochtig blijft, maar niet nat om rotting te voorkomen. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren, kunt u ze in grotere potten omplanten. Zet de potten vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, overdag buiten om aan de buitentemperatuur te wennen. Doet u dit gedurende ongeveer 10 dagen, hierna kunnen de jonge plantjes buiten op een zeer zonnige plek met beschutting en goed waterdoorlatende grond of buiten in een koude kas worden gezet. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Geef de planten een stevige ondersteuning.
Buiten zaaien kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zorg voor een zonnige, beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond. Zaai per gat 2 zaadjes 1½ - 2 cm diep en dek af met grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 1 sterkste zaailing per plaats. Houd een plantafstand aan van 60 - 90 cm. Houd de planten goed vochtig en onkruidvrij.
Kruipende komkommers zijn planten die veel ruimte, zon, water, voeding en tijd nodig hebben om goed te kunnen groeien. Werk een royale hoeveelheid compost door de grond, ongeveer 2 maanden voordat u gaat zaaien. Geef de planten een stevige en hoge ondersteuning. Oogst de komkommertjes door ze met een mes van de plant af te snijden. Oogst regelmatig om de groei van nieuwe komkommertjes te bevorderen. Geef op het moment dat de komkommers beginnen te groeien, elke week wat vloeibare tomatenmest. Geef om de paar dagen een ruime hoeveelheid water. Geef extra water bij droogte.