Knolvenkel Romanesco is een biologisch gekweekte, heerlijk zoete en heerlijk smakende groente. Deze vroege variant kan in de zomer buiten worden gezaaid en in de herfst worden geoogst. Het gewicht van de knollen ligt tussen de 500 gram en 1 kilo. Deze venkelsoort komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en is daar nog steeds een zeer geliefde en veel gegeten groentesoort. Ook bij ons in ons koudere klimaat (Nederland) is deze groente steeds bekender en geliefder. Deze groente wordt speciaal gekweekt vanwege de vlezige en heerlijk naar anijssmakende knol, maar ook het blad van deze venkel is eetbaar en kan worden gebruikt om allerlei gerechten te kruiden met zijn anijsachtige smaak. Dit blad smaakt heerlijk bij kipgerechten, visgerechten, in soepen, in sauzen en in saladedressings.
Venkel is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Het bevat o.a. de volgende vitaminen en mineralen: vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, C, E en K. en de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, jodium, koper, magnesium, mangaan, natrium, selenium en zink. Ook bevat venkel veel vezels en weinig calorieën. Deze veelzijdige groente kan worden gekookt, gestoofd, geroerbakt, gegrild en gestoomd. Ook kan venkel worden gebruikt in ovenschotels, in stamppotten, in soepen en sauzen. Rauwe dungesneden venkelknol is ook lekker in salades. Venkel combineert goed met zalm, garnalen, kabeljauw, kip, geitenkaas, knoflook, rozemarijn, tijm, dragon, kerriepoeder, avocado, crème fraîche en pasta. Ook de volgende groenten combineren goed met venkel: bieten, courgette, tomaten, pompoen, prei en ui. Niet winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: eind maart - half mei
Buiten zaaien: mei - juni
Zaaidiepte: ½ cm
Kiemtijd: 10 - 20 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 22 °C
Plantafstand: 20 cm
Plantafstand tussen de rijen: 45 cm
Standplaats: zonnig - beschut
Oogstperiode: juli - oktober
Voor een vroege oogst kan venkel binnen worden gezaaid. Dit kan vanaf eind maart tot half mei. Houd hierbij rekening met het feit dat de plantjes 4 - 5 weken na het zaaien in de volle grond moeten worden gezet. Houd dus rekening met de nachtvorst. Gebruik voor het zaaien zaaitrays met aparte vakjes of kleine potjes. Dit om het verplanten van de zaailingen in de vollegrond zonder te veel verstoring van de wortels gemakkelijker te maken. Gebruik goed vochtig gemaakte zaaigrond en zorg voor een goede drainaige. Bedek de zaadjes met een dun laagje zaaigrond. Ze hebben licht en warmte nodig om te kiemen. Venkel heeft een standplaats nodig die zonnig is en beschut. Deze plant stelt wel wat eisen aan de plek waar hij op staat: de grond moet vooraf goed bemest zijn, vochtvasthoudend maar wel goed drainerend. Zware kleigrond, grond met veel stenen en slecht drainerende grond is niet geschikt. Hierop gaat de venkel zeer snel doorschieten en maakt hij geen knollen aan.
Buiten kunnen de zaden midden mei, nadat er geen kans meer is op nachtvorst worden gezaaid. Bij zaaien in rijen ongeveer 45 cm ruimte tussen de rijen aanhouden. Ook hierbij de zaden afdekken met een dun laagje zaaigrond. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren kunnen ze op 20 cm worden uitgedund. Venkel heeft een beschutte, zonnige plaats met goede afwatering nodig. Geef regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Verwijder zorgvuldig onkruid. Het ophogen van de aarde rondom de wortels maakt de knollen witter en zoeter. Niet te dicht bij dille en andere venkelsoorten zaaien om kruisbestuiving te voorkomen.
Als de venkelbollen ongeveer 5 cm groot zijn kunnen ze worden geoogst. Haal de bollen met een riek voorzichtig uit de grond. Snijd de bollen voorzichtig vlak boven de grond af. De knol kan hierdoor in de grond blijven zitten, hieruit komen dan al snel vederachtige scheuten die afgeknipt kunnen worden. Venkel kan ongeveer 3 weken worden bewaard op een koele plaats. Venkel kan ook worden ingevroren.