De kiwano is een zeer bijzondere vrucht. Kiwano wordt ook wel hoornmeloen of stekelaugurk genoemd. Deze oorspronkelijk uit Afrika afkomstige vruchtgroente heeft een ovale vorm en de schil die overigens niet eetbaar is, zit vol met kleine stekels. Hij begint zeer lichtgroen en naarmate de vrucht rijpt wordt hij diep oranje. Deze plant heeft veel licht, warmte en beschutting tegen de wind nodig. Hij kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. De smaak van Kiwano is erg lekker. Het is een exotische combinatie van komkommer, citroen, passievrucht en banaan. De vrucht rijpt van groen naar geel/donkeroranje. Je kunt de Kiwano pas eten als hij echt goed rijp is, daarvoor is hij zeer wrang en bitter. Het vruchtvlees van de Kiwano is licht tot donkergroen en wat waterig. Ook de zaden zijn eetbaar.
Kiwano is zeer gezond. Het bevat o.a. vitamine A, B6, C en E. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium en zink. Ook bevat deze gezonde vrucht veel anti-oxidanten, vezels en weinig calorieën. Kiwano kan worden gebruikt in salades, fruitsalades, toetjes, salsa’s, smoothies, ijs en allerlei andere gerechten. Kiwano is heel lekker in combinatie met: garnalen, mango, crème fraîche, limoen, citroen, amaretto, rundvlees, gehakt, kip, varkensvlees, yoghurt, krab, appel, tabasco, paprikapoeder, peterselie, mayonaise, papaja, meloen, ananas, olijfolie, laurier, tijm, jeneverbessen, rode wijn, witte wijn, haas, kiwi, hazelnoten, cayennepeper, basilicum, koriander, honing, slagroom, frambozen, eieren, suiker, mosterd, wijnazijn, bladerdeeg, watermeloen, aardbeien en peer. En andere groenten zoals: kropsla, tuinkers, bleekselderij, tomaten, paprika, sjalot, ui, knoflook en gemengde sla. Op een koele plaats (niet in de koelkast) kan een kiwano 2 – 3 weken worden bewaard. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 200 - 250 cm.
Binnen zaaien: maart - april
Buiten zaaien: mei - juni
Kiemtijd: 10 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 26 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 80 - 100 cm
Standplaats: zeer zonnig - beschut tegen de wind
Dagen tot oogst: 120 - 130
Zaai binnen vanaf begin maart in aparte potjes met zaaigrond. Zaai per potje 2 zaden en bedek ze met een dun laagje grond. Houd goed warm en vochtig. Bedek de potjes met huishoudfolie om het vocht binnen te houden. Zet ze warm en vooral met veel licht weg. Verwijder het huishoudfolie zodra de zaailingen opkomen. Zet de zaailingen, eind april - begin mei ongeveer voor 10 dagen overdag buiten om ze te laten afharden. Hierna kunt u de zaailingen op de zeer zonnige, warme en beschutte plaats zetten.
Vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kan er buiten worden gezaaid. Zaai op een zeer zonnige, warme en beschutte plaats en bedek de zaden met een dun laagje grond. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Geef vooral tijdens de kieming en bij droogte voldoende water. Oogst de Kiwano's door ze zeer voorzichtig van de plant te knippen. U kunt de kiwano's als ze beginnen te kleuren afknippen en ze daarna binnen op een droge, warme en zonnige plek laten afrijpen. Kiwano's kunnen op kamertemperatuur ongeveer 2 - 3 weken worden bewaard. Verwijder de niet eetbare en stekelige schil en eet alleen het vruchtvlees en de zaden.