Herfstprei Herfstreuzen 2 is een zeer sterk Italiaans ras van reuzenprei dat grote, lange, witte stengels met blauwgroen loof produceert. Hij wordt ook wel Giant D'Inverno genoemd. Het komt oorspronkelijk uit Italië. Deze prei is een late herfst- en vroege winterprei. Deze bijzonder geharde preisoort kan zelfs de strengste winters overleven en kan tot in het begin van de lente geoogst worden. Deze soort kan goed worden ingevroren.
Prei is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Prei bevat o.a.: vitamine A, B1, B2, B6, B11, C en K. En mineralen als: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, natrium en zink. Ook bevat prei veel vezels, voedingsstoffen en weinig calorieën. De concentratie aan gezonde stoffen is het hoogst in het groene gedeelte van de prei. U kunt prei koken, roerbakken, stoven, smoren, in de oven bereiden, stomen en toevoegen aan soepen, stoofschotels, nasi en bami, stamppotten, ovenschotels en natuurlijk als zelfstandige groente. De smaak van prei combineert zeer goed met o.a.: knoflook, kip, rundvlees, varkensvlees, gehakt, tonijn, zalm, kaas, aardappelen, appel, eieren, uien, peterselie, citroen, kerriepoeder, gember, nootmuskaat, rode peper, sojasaus, oregano, dille, pasta en rode wijn. Prei is ook erg lekker in combinatie met diverse andere groente zoals: sla, wortelen, paprika, courgette, tomaten, broccoli, knolselderij, suikermaïs en spinazie. Winterharde eenjarige.
Voorweken: 24 uur
Binnen zaaien: februari - maart
Buiten zaaien onder glas: begin maart - begin april
Buiten zaaien: begin april - begin mei
Kiemtijd: 14 - 18 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 26 °C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Plantafstand: 20 cm
Verplanten in vollegrond: eind mei - midden juli
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: eind juli - midden mei
Prei zaaien wordt verdeeld in 2 verschillende groepen: zomer- en vroege herfstkweek en late herfst- en vroege winterkweek. Deze zaaihandleiding is voor de late herfst- en vroege winterkweek.
Binnen zaaien kan vanaf februari. Zaai in luchtige, losse en goed vochtig gemaakte potgrond. Zaai in trays en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. U kunt voor een snellere en betere kieming de zaden ongeveer 24 uur voor het zaaien weken in lauwwarm water. Houd goed vochtig en warm. Zorg voor een zo gelijkmatig mogelijke temperatuur en laat deze vooral 's nachts niet dalen. Zet de jonge zaailingen vanaf begin mei, als er geen kans meer is op nachtvorst, overdag buiten om ze af te harden. Doe dit voor 10 - 14 dagen. Hierna kunt u de jonge zaailingen, die zo dik en groot zijn als een potlood buiten in de vollegrond zetten. Verwijder 1/3 van de bovenkant en 1/3 van de wortels om de groei te bevorderen.
Buiten zaaien onder glas kan vanaf begin maart. Zaai in trays gevuld met luchtige, losse en goed vochtig gemaakte potgrond. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Verder kunt u hetzelfde doen als bij binnen zaaien.
Buiten zaaien is mogelijk vanaf begin april in de vollegrond. Kies een zonnige plaats uit met goede losse, luchtige en goed vochtvasthoudende grond. Zaai dun en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Houd ongeveer 20 cm plantafstand aan. Zodra de jonge zaailingen zo dik en groot zijn als een potlood kunnen ze op hun permanente plaats worden gezet. Verwijder 1/3 van de bovenkant en 1/3 van de wortels om de groei te stimuleren. Zet ze hierna in een gat van 5 cm breed en 10 - 15 cm diep. Op ongeveer 20 cm van elkaar verwijderd. Giet water in de gaten om de wortels te wassen. Om er voor te zorgen dat het onderste gedeelte van de prei mooi wit blijft, moet er aarde rond de stengel worden aangebracht zodra deze boven de grond uitsteekt. Wel uitkijken dat er geen grond tussen de bladeren gaat zitten.
Late herfst- en vroege winterprei heeft veel tijd nodig om te groeien. Oogst deze prei vanaf eind juli tot midden mei, het jaar daarop. Deze prei kan zeer goed tegen koude en vorst en wordt op het land bewaard. Oogst prei zo vers mogelijk en gebruik een hooivork om de preien voorzichtig uit de grond te halen. Kan worden ingevroren.