Groene Amsoi komt oorspronkelijk uit Afrika. Het wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Vandaar dat het ook wel Surinaamse andijvie en Indische mosterd wordt genoemd. Het is een losbladige bladgroente met een pittige, licht bittere en mosterdachtige smaak. Hij vormt dus geen kolen, maar blijft losbladig. Het blad is vrij groot en heel mooi lichtgroen gekleurd. Deze heerlijke en gezonde groente bevat heel veel gezonde voedingstoffen en is zeer goed te combineren met vlees, vis en gevogelte. Amsoi kan in de koelkast enkele dagen worden bewaard (3 tot 4 dagen). Het is een lid van de koolfamilie (Brassicae).
Groene Amsoi is een zeer veelzijdige en gezonde groente die de volgende vitaminen en mineralen bevat: A, B1,B2, B6, B11, B12, C, D, E en K. En mineralen calcium, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, natrium, selenium, en zink. Net als alle andere groenten bevat het weinig vet en caloriën. Amsoi bevat wel veel verzadigde - en onverzadigde vetzuren en voedingsvezels en veel water. Het is ook een groente die bij bereiding behoorlijk slinkt net als spinazie en andijvie. Amsoi kan worden gekookt, gebakken, gewokt, gestoomd, geblancheerd, in de oven worden bereid, gebruikt als vervanging van spinazie en andijvie en rauw en fijn gesneden worden als rauwkost of salade. Gebruik 400 gram per persoon om uiteindelijk op 200 gram bereide groente uit te komen. Amsoi kan goed worden gecombineerd met rundvlees, varkensvlees, kip, lamsvlees, spek, gehakt, vis, garnalen, eieren, sojasaus, oestersaus, ananas, cashewnoten en knoflook. En andere groenten zoals: andijvie, bloemkool, boerenkool, courgette, erwten, komkommer, paprika, peultjes, sla, taugé en tomaten. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 30 - 50 cm.
Binnen zaaien: februari - juni
Buiten zaaien: juli - september
Kiemtijd: 5 -14 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 18 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 30 cm
Standplaats: zonnig
Dagen tot oogst: 30 - 60
Vanaf februari tot juni kan er binnen in trays met fijne zaai grond worden gezaaid. Zaai een kleine hoeveelheid per keer. Zaai dun en bedek de zaden met een dun laagje zaai grond. Licht aandrukken en vochtig houden. Verspeen de jonge zaailingen, zodra de eerste blaadjes opkomen, in aparte potjes. In mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de jonge zaailingen buiten worden geplant. Houd 30 cm ruimte aan. Goed vochtig en onkruidvrij houden. Groene Amsoi heeft een zonnige standplaats nodig en bescherming tegen slakken.
Vanaf midden juli tot midden september kan er in de volle grond worden gezaaid. Zaai elke 3 - 4 weken kleine hoeveelheden voor een langere oogstperiode. Gebruik goed los gewerkte, fijne grond en zaai ongeveer ½ cm diep. Bedek de zaden met een zeer dun laagje zaai grond. Zaai in rijen die 30 cm van elkaar verwijderd zijn. Houd de grond goed vochtig en onkruidvrij. Vooral tijdens de kieming goed vochtig houden.
Dun de planten geleidelijk uit zodat er per plant 30 cm ruimte is. Eet dit uitgedunde blad als salade. De bladeren kunnen later geoogst worden en worden gebruikt als roerbakgroente of klein gesneden als bladgroente. Oogst het blad als het ongeveer 20 cm groot is. Groene Amsoi heeft een zonnige standplaats nodig en bescherming tegen slakken. Zorg voor voldoende mest en water, vooral tijdens droogte. Houd goed onkruidvrij.