Progress nr. 9 is een zeer betrouwbare, populaire en zeer productieve, vroege dwergerwtensoort. Hij produceert een grote hoeveelheid fris donkergroene, lange, dikke vlezige peulen die per stuk ongeveer 8 - 10 erwten bevatten. De heerlijk smakende, kleine, zeer zoete ronde erwten zijn fris lichtgroen gekleurd en kunnen heel goed bewaard of ingevroren worden. Deze planten hebben nauwelijks ondersteuning nodig en zijn door hun formaat ook zeer geschikt voor kleinere moestuinen en tuinen.Deze zaden zijn behandeld met een schimmelwerend middel.
Erwten zijn ook zeer gezond en veelzijdig. Ze bevatten o.a. de vitaminen : vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, C, E en K. En de mineralen ijzer, kalium, fosfor, magnesium koper en zink. Ook bevatten erwten o.a. het aminozuur tryptofaan, vezels en weinig calorieen. Erwten kunnen woden gekookt, gestoomd, geblancheerd, gestoofd, gebruikt worden in ovenschotels, stampotten, soepen en allerlei andere gerechten. Kort gekookte erwten kunnen ook worden toegevoegd aan salades en rauwkost, Erwten zijn erg lekker in combinatie met: kip, rundvlees, varkensvlees, gehakt, ham, crème fraîche, pasta, kaas, melk, paprikapoeder, spek, rijst, garnalen, saffraan, coucous, eieren, kerriepoeder, geitenkaas, citroen, zalm, kokosmelk, olijfolie en tahin. En andere groenten zoals: bosui, ui, wortel, aardappelen, tomaten, paprika’s, wilde rucola, zoete aardappel, bloemkool, broccoli, courgette, spinazie, champignons, asperges, linzen, pompoen, kikkererwten, peultjes en sperziebonen. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 40 -50 cm.
Voorweken: 24 uur
Voorkiemen: mogelijk
Zaaien onder glas: Vanaf februari
Buiten zaaien: maart - mei
Kiemtijd: 10 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 10 - 20 °C
Zaaidiepte: 2 - 4 cm
Plantafstand: 30 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut
Dagen tot oogst: 98 - 112
Week de zaden 24 uur voor in een bakje water, de zaden zuigen zich helemaal vol wat ze een voorsprong bij het kiemen geeft. Indien gewenst kunnen de zaden ook worden voorgekiemd. Leg de zaden in een bakje water waarbij het water tot halverwege de hoogte van de zaden staat. Het water regelmatig bijvullen aangezien de zaden veel water opnemen. Na 3 - 4 dagen hebben de zaden een worteltje van circa 1 cm. Nu kunnen de zaden worden gezaaid. Zaai binnen vanaf februari. Zaai in aparte potjes 1 zaad per potje. Bedek de zaden goed met zaaigrond omdat erwten donkerkiemers zijn. Houd de zaden goed vochtig en zorg voor een gelijkmatige temperatuur tijdens de kieming. Laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Zet de zaailingen vanaf begin maart buiten. Bescherm de zaailingen in het begin goed tegen slakken en vogels. Aard de plantjes aan, zodra zij 10 - 15 cm hoog zijn. Zorg vooral bij hoge soorten voor een goede ondersteuning d.m.v. stokken en gaas.
Buiten zaaien kan vanaf maart. Zaai de zaden 2 - 4 cm diep en bedek ze met zaaigrond. Bedek de zaden met bijv. fleece om ze te beschermen tegen vogels en muizen. Zorg voor een stevige ondersteuning van gaas en stokken. Houd tussen de rijen voldoende ruimte aan. De ruimte moet bij lage soorten 60 cm zijn en bij hoge soorten 120 cm. Aard de jonge plantjes aan zodra zijn 10 - 15 cm hoog zijn. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Bescherm de jonge planten goed tegen slakken en vogels. Ook kan het nodig zijn om de peulen waarin de erwten zich vormen te beschermen tegen vogels. Pas wisselteelt toe om de opbouw van ziektes in de grond tegen te gaan. Houd een rotatie aan van 4 jaar. Dit betekent dat u geen peulvruchten kweekt op grond waar de afgelopen 4 jaar peulvruchten hebben gestaan. Pluk de peulen met erwten regelmatig om de doorgroei van peulen te bevorderen. Verwijder de peul om de erwten te oogsten (doppen). Erwten kunnen zeer goed worden ingevroren. Blancheer ze een paar (3) minuten. Hierna kunnen ze worden ingevroren en zo een aantal maanden (10) worden bewaard.