Pain de Sucre wordt ook wel groenlof en suikerbrood genoemd. Het is een heerlijk, zoete en gezonde groente die gebruikt kan worden ter vervanging van andijvie en sla. Pain de Sucre is gemakkelijk te kweken, het heeft bijna geen last van ziektes en het vraagt weinig verzorging. Gebruik het in de periodes dat er geen andijvie of sla wordt gekweekt.Cichorei wordt ook wel groenlof en suikerij genoemd. Het is familie van witlof, andijvie en roodlof. Het lijkt veel op romeinse sla of chinese kool. De bladeren zijn knapperig, lichtgroen en heerlijk mild van smaak met een welbekend beetje bitter. Het is een van de vele “vergeten groenten” die wat bezig is met een opleving.
Pain de sucre is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Het bevat o.a. de volgende vitaminen: A, B1, B2, B6, B12, C, E, K en P. En de mineralen: calcium, ijzer, fosfor, koper, mangaan, magnesium, natrium, silicium en zink. Het is ook een veelzijdige groenten die gekookt, gestoomd, gestoofd, gewokt, geblancheerd en in ovenschotels gebruikt kan worden. Ook kan het fijn gesnipperd in salades en als rauwkost worden gebruikt. Voeg het ook eens toe aan soepen en andere recepten. Pain de sucre is lekker in combinatie met: gehakt, varkensvlees, rundvlees, kip, kaas, spek, eieren, pasta, ham, appel, rode peper, melk, olijfolie, peterselie, eieren, rode wijnazijn, mosterd, boter, nootmuskaat, room, gember, bieslook, linzen, bananen, honing en kaneel. En met andere groenten zoals: witlof, tomaten, prei, paprika, andijvie, aardappelen, knoflook, ui, wortel, peultjes, broccoli, snijbiet, lente-ui, wilde rucola, paddenstoelen, pompoen, zoete aardappel, sperziebonen, spinazie, zuring, raapstelen, broccoli, courgette en tuinbonen. Hij kan enkele dagen worden bewaard in de groentela van de koelkast. Niet winterharde eenjarige.
Buiten zaaien: eind maart - half juli
Kiemtijd: 10 - 16 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 18 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 25 -30 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: september - oktober
Zaai vanaf eind maart op een zeer zonnige, beschutte plek met voldoende kalk en waterdoorlatende grond. Zaai dun en in rijtjes of breedwerpig. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren moeten ze worden uitgedund op 30 cm. Geef vooral bij droogte voldoende water.
Groenlof is niet winterhard en moet voor de vorst worden geoogst of worden overgeplant naar een zeer zonnige, beschutte plek. Verwijder slecht en bruin blad voor het overplanten in bijv. een koude bak of kas. Oogsten kan vanaf april tot eind november, voordat het gaat vriezen. Verwijder de hele krop of enkel blad door het voorzichtig van de plant af te snijden. De mooi gesloten lichtgroene kroppen zijn geelbladig van binnen. Groenlof kan een aantal dagen worden bewaard in de groentela van de koelkast.