Pak Choi ook wel Paksoi genoemd komt oorspronkelijk uit China. Het is een gemakkelijk te kweken en snelgroeiende Chinese koolsoort. De kroppen worden ongeveer 25 cm lang en hebben zachte, losse lepelvormige, donkergroene bladeren met dikke, witte nerven en het vormt een losse kool. Zowel blad als stengels en nerven zijn eetbaar.
Pak Choi is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Pak choi bevat o.a. vitamine A, B 5,B6, B11, C en K. En de mineralen calcium, fosfor, ijzer, kalium, mangaan en magnesium. Ook bevat Pak choi veel antioxidanten en fytonutrienten en zoals in de meeste groente heel weinig calorien.
Pak Choi is ook een zeer veelzijdige groente. U kunt Pak Choi namelijk koken, roerbakken, stomen, bakken, grillen, in de oven bereiden, toevoegen aan soepen en stoofschotels en ook nog rauw in salades gebruiken. Pak Choi is heerlijk knapperig en mild van smaak en bij uitstek geschikt voor het gebruik in Chinese gerechten en roerbakgerechten. Ook kan deze kool na kort koken of stomen als gewone groente worden gegeten. De stengels hebben wel een iets langere bereidingstijd dan het blad. Pak Choi is heerlijk in combinatie met: rundvlees, varkensvlees, kip, gehakt, rijst, bami, mie, ketjap, hoisin saus, sesam zaadjes, sesam olie, pepers, tonijn, zalm, garnalen, gember, knoflook en diverse noten. Ook combineert de smaak van Pak Choi prima met andere groenten zoals: paprika, andijvie, spinazie, tomaten, uien, aardappels, wortels, pepers, radijsjes, asperges en sla.
Pak Choi kan ongeveer drie dagen tot een week in de koelkast worden bewaard. Als de Pak Choi is gesneden kan het maar 1 dag in de koelkast worden bewaard. Oogst de zeer jonge blaadjes eventueel als heerlijke en vitaminerijke variatie op sla. Deze kool kan goed tegen de kou en lagere temperaturen en blijft langere tijd doorgroeien. Ongeveer 6 tot 8 weken na zaaien kan er al worden geoogst. Half winterharde eenjarige.
Buiten zaaien: begin maart - oktober
Kiemen: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 10 - 22 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 30 - 45 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: half mei - half december
Deze redelijk winterharde groente kan begin maart, zodra de grond bewerkt kan worden, in de volle grond worden gezaaid. Zaai in rijen die 60 - 76 cm van elkaar af liggen. Zaai dun en bedek de zaden met ½ cm grond, voorzichtig aandrukken. Goed vochtig en onkruidvrij houden. Afhankelijk van de grondkwaliteit, de temperatuur en het weer komen de zaailingen na 7 - 14 dagen op. Bij droogte goed water geven. De wortel niet blootleggen omdat dit ervoor kan zorgen dat de plant in het zaad schiet. Zaai elke 2 - 3 weken een kleine hoeveelheid zodat er doorlopend kan worden geoogst.
Omdat deze koolsoorten gevoelig zijn voor de schimmelziekte knolvoet, is het aan te raden om voor het zaaien kalk toe te voegen aan de grond. Dit verhoogt de PH waarde en voorkomt hiermee het optreden van deze ziekte. Omdat deze koolsoorten snel groeien is het noodzakelijk om de grond goed los te maken. Zwaardere grondtypes zoals bijvoorbeeld kleigrond zijn minder geschikt voor het kweken van deze soorten. Regelmatig water geven rond de plant en niet op de plant. De grond niet laten uitdrogen. Eventueel kan er 3 - 4 weken voor de kropvorming extra worden bemest. Bescherm de jonge zaailingen tegen slakken. Ongeveer 6 - 8 weken na het zaaien kan er al geoogst worden. Pluk naar behoefte los blad of verwijder de hele krop.