Chia komt oorspronkelijk uit Mexico en wordt daar al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn krachtgevende eigenschappen. Chia bevat een uitzonderlijke hoeveelheid Omega 3 vetten en ook veel voedingsvezels. Daarom wordt Chia ook wel superfood genoemd.
In ons Europese klimaat is het vrij moeilijk om de Chiaplanten te laten bloeien om de zaden te kunnen oogsten en daarom worden deze planten veel als kiemgroente gekweekt. Deze supergezonde kiemen kunnen worden toegevoegd aan salades, soepen, roerbakgerechten en andere gerechten. Voeg de kiemen op het laatste moment toe zodat zij nog lekker knapperig zijn en hun gezonde voedingstoffen niet verliezen. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 50 - 100 cm.
Chia kan als kiemgroente het hele jaar door binnenshuis worden gezaaid.
Zaai de zaden in een dun laagje goed vochtig gemaakte zaaigrond en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Houd een gelijkmatige kiemtemperatuur aan tussen 15 - 20°C door de bakjes met zaden in een propagator te zetten. De kiemtijd ligt tussen de 14 - 42 dagen, maar het kan ook langer duren. Het is belangrijk om de zaden gedurende de gehele periode vochtig te houden, maar niet te nat omdat de zaden dan gaan schimmelen.
Zodra de zaailingen verschijnen is het belangrijk om de zaailingen op een gelijkmatige temperatuur van 20 - 22 °C te houden en ze vooral voldoende licht te geven. Oogst de plantjes zodra ze ongeveer 5 cm groot zijn. Knip de planten af met een schaar. De rest van de grond met de wortels kan worden weggegooid.
Chia kan ook worden gekweekt voor het winnen van de zaden. Dit is lastig in ons Europese klimaat omdat de planten veel licht en warmte nodig hebben. Eventueel kunnen een paar kleine plantjes worden overgepot in grotere potten met goed waterdoorlatende grond. Zet deze planten in een lichte kas en geef vooral bij droogte water. Zodra deze planten gaan bloeien met paarse of witte bloemen weet u dat er uiteindelijk Chiazaden kunnen worden geoogst. De zaden ontwikkelen zich na de bloei en moeten helemaal droog en lichtbruin zijn voordat ze kunnen worden geoogst. De planten zijn dan verdord. Oogst de zaden door ze voorzichtig van de planten te scheiden. Deze gedroogde Chiazaden kunnen worden toegevoegd aan gezonde smoothies, pap, muesli of aan salades.