Broccoli Calabrese is een zeer populaire, sterke, Italiaanse broccolisoort. Hij kan wel 76 - 91 cm hoog worden. Hij produceert blauwgroene hoofdstronken en zodra deze zijn geoogst, worden ze opgevolgd door kleine, vruchtbare zijstronken. Ook de stengels, knoppen en bladeren van deze plant zijn eetbaar.
Broccoli is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Broccoli bevat o.a.: vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, B11, A en E. En de mineralen: mangaan, kalium, fosfor, magnesium, seleen, zink, ijzer, molybdeen en calcium. Ook bevat broccoli veel voedingsvezels, het aminozuur tryptofaan en weinig calorieëen en vet. U kunt broccoli koken, roerbakken, bakken, in de oven bereiden, grillen, frituren, stomen, stoven en rauw gebruiken als voorafje, gezonde snack en cruditée. Voeg ook eens broccoli toe aan soepen, pastasauzen, op pizza's en aan gemengde groentegerechten. Broccoli is heerlijk in combinatie met: kaas, knoflook, pasta, uien, aardappelen, olijven, eieren, zalm, noten, rijst, basilicum, sojasaus, tonijn, rundvlees, varkensvlees, gehakt, oregano, appel, kabeljauw en groenten zoals: bloemkool, tomaten, wortel, prei, paprika, sla, courgette, peultjes en sperziebonen. Niet winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: half april - half mei
Buiten zaaien: half mei - half juli
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 10 - 20 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Afstand tussen de rijen: 45 cm
Plantafstand: 30 - 35 cm
Standplaats: zonnig - halfschaduw
Oogstperiode: juni - eind oktober
Omdat broccoli een koolsoort is, heeft hij net als andere koolsoorten, een goede bemesting nodig. Breng ongeveer 1 - 2 maanden, voordat u wilt gaan zaaien, een royale hoeveelheid compost aan op de grond en spit dit goed door. Verrijk de grond, 2 weken voordat u zaait, met wat bloed- en beendermeel.
Binnen zaaien kan vanaf half april. Zaai in zaaitrays gevuld met vochtige zaaigrond. Zaai dun en bedek de zaden met een klein laagje grond. Brocolli is namelijk een lichtkiemer. Zet de trays warm en licht weg. Houd de zaaitemperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Zet de zaailingen vanaf begin mei in aparte potten. Hard de zaailingen af door ze vanaf begin mei 10 - 14 dagen overdag buiten te zetten. Hierna kunt u ze op een zonnige plaats met halfschaduw buiten zetten. Houd goed vochtig en onkruidvrij.
Buiten zaaien kan vanaf half mei - half juli. Maak een zaaivoor van maximaal 1 cm diep en bevochtig de grond, als deze wat droog is, met een beetje water. Zaai de zaden, spaarzaam, in deze voor en bedek ze met een laagje grond dat u goed aandrukt. Houd de grond tijdens de kieming goed vochtig, maar niet nat. Zaai in rijen die 45 cm van elkaar afliggen. Na 7 - 14 dagen, afhankelijk van de temperatuur en het weer, komen de zaailingen op. Dun de zaailingen, zodra ze groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 30 - 35 cm. Geef regelmatig water. En houd de grond rondom uw planten goed onkruidvrij. Zorg dat de planten niet uitdrogen en geef tijdens droogte extra water. Zorg voor extra bemesting van uw plantjes, als dit nodig is, d.m.v. koemest of bloed- en beendermeel. Gewone broccoli wordt in het zelfde jaar als gezaaid is, geoogst. Winterbroccoli is tweejarig en wordt pas na overwintering ter plaatse, in het jaar na zaaien geoogst. Winterbroccoli kan worden geoogst van begin maart tot eind april.
Dek de jonge zaailingen af met netten om opeten door vogels te voorkomen. Zodra de planten 30 cm groot zijn, kunnen de netten eraf. Ook kan er een koolkraag om de jonge planten worden gemaakt, zodat de koolvlieg zijn eitjes niet kan leggen aan de voet van de kool. De jonge larven van deze vlieg eten namelijk de wortels van de planten op. Ook slakken kunnen schade aanrichten. Broccoli kan een paar dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard.