Bosaardbei Baron von Solemacher
Bosaardbei Baron von Solemacher is een kleine aardbeisoort met rode, langwerpige aardbeitjes. Bosaardbei Baron von Solemacher komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar dit aantrekkelijke plantje met zijn eetbare vruchtjes groeit tegenwoordig ook in Nederland en in andere delen van Europa. De planten van bosaardbei Baron von Solemacher blijven klein en daarom kan deze soort goed in potten, kleinere moestuinen, kleine tuinen, balkonbakken en vierkante moestuinen worden gekweekt. Bosaardbei Baron von Solemacher produceert kleine, langwerpige, zeer zoete en aromatische aardbeitjes. Deze aardbeitjes kunnen in het 1e jaar na zaaien vanaf de zomer tot in de herfst en in de daaropvolgende jaren worden geoogst. U kunt 2 keer per jaar van uw planten oogsten. De aardbeitjes van bosaardbei Baron von Solemacher bevatten wat vitamine C, mineralen en looistoffen. Het blad van bosaardbei Baron von Solemacher bevat veel vitamine C. U kunt het blad van bosaardbei Baron von Solemacher gebruiken in zelfgemaakte kruidentheemixen. De aardbeitjes van bosaardbei Baron von Solemacher smaken heerlijk in desserts, met yoghurt als ontbijt of toetje, in een fruitsalade, in jam, in siroop en als vulling in zelfgemaakte taart of cake. Ook zijn de aardbeitjes van Baron von Solemacher een zeer gezond tussendoortje. Ook diverse vogels eten de aardbeitjes van bosaardbei Baron von Solemacher. Omdat bosaardbei Baron von Solemacher geen uitlopers maakt, is deze bosaardbeisoort zeer geschikt voor de kweek in bloempotten, balkonbakken en hanging baskets. Bosaardbei Baron von Solemacher is een winterharde meerjarige plant.
Bosaardbei Baron von Solemacher kweken
Bosaardbei Baron von Solemacher kweken begint bij het zaaien van de Baron von Solemacher zaden. Bij www.123zaden.nl kunt u deze bosaardbei Baron von Solemacher zaden kopen. Volgens sommige bronnen ontkiemt het zaad van bosaardbei Baron von Solemacher het beste als het zaad eerst gestratificeerd is. Dit houdt in dat u het dichte pakje zaad 2 tot 4 weken in de koelkast bewaard. Laat hierna de zaden ongeveer 1 week rustig op kamertemperatuur komen voordat u zaait. U kunt vanaf eind februari binnen voorzaaien in een tray gevuld met vochtige, luchtige potgrond. Dek de zaden af met een heel dun laagje zaaigrond omdat bosaardbei Baron von Solemacher een lichtkiemer is. Plaats een deksel op de trays om het vocht binnen te houden. Zet de trays weg op een plaats met halfschaduw. Bevochtig het zaaisel voorzichtig met een plantenspuit, om de kleine, fijne zaden niet te verstoren. Bij een kiemtemperatuur van 18 tot 20 °C duurt het 15 tot 20 dagen voordat de zaden ontkiemen. Zorg voor een gelijkmatige kiemtemperatuur en laat de temperatuur vooral ’s nachts niet dalen. Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Zet de zaailingen in aparte potjes, zodra zij hun 2e paar echte bladeren hebben. Hard de zaailingen, vanaf begin mei, 10 tot 14 dagen af, door ze overdag buiten te zetten. Zet de jonge plantjes, vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst op een zonnige plek met halfschaduw en vochtige grond. Plant geen Baron von Solemacher bosaardbeienplantjes op dezelfde plek waar de laatste 3 jaar aardappelen, tomaten, pepers, aubergine of aardbeien hebben gestaan. Ondersteun de vruchten aan de plant met stro om rotting te voorkomen. Dek de bosaardbei Baron von Solemacherplanten af met speciale netten om vraat door vogels en slakken te voorkomen. U kunt vanaf juni tot oktober bosaardbeitje Baron von Solemacher oogsten. Bosaardbei Baron von Solemacher is een winterharde meerjarige plant.
Bosaardbei Baron von Solemacher zaden kopen
Bij 123zaden vindt u verschillende soorten aardbeizaden in het assortiment. U kunt hier natuurlijk ook bosaardbei Baron von Solemacher zaden kopen. Bestel uw bosaardbei Baron von Solemacher zaden nu dus gemakkelijk, snel en eenvoudig online bij www.123zaden.nl!
Binnen zaaien: eind februari - eind maart
Kiemtijd: 15 - 20 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 20 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Plantafstand: 25 cm
Standplaats: zonnig - goede afwatering
Oogstperiode: mei - augustus
Volgens sommige bronnen ontkiemt aardbeienzaad het beste nadat het is gestratificeerd. Plaats hiervoor het dichte pakje zaad 2-4 weken in de koelkast. Laat de zaden een aantal dagen rustig op kamertemperatuur komen voordat u gaat zaaien.
Eind februari kan begonnen worden met binnenshuis of onder glas zaaien in trays gevuld met vochtige, luchtige zaaigrond. De zaadjes moeten met een zeer dun laagje zaaigrond worden afgedekt omdat ze licht nodig hebben om te kiemen. Houd de zaaigrond licht vochtig en plaats de zaaitrays op een plek met halfschaduw. Bevochtig het zaaisel voorzichtig met een plantenspuit, om de zaden niet te verstoren. Bedek de trays met een deksel om het vocht binnen te houden. Houd de kiemtemperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen.
Verwijder het deksel, zodra de zaailingen opkomen. Dun de zaailingen uit zodra zij hun tweede reeks blaadjes hebben gekregen, op 7 - 10 cm voor elk plantje. Ook kunt u de zaailingen nu in aparte potjes zetten. Dit is handig omdat de planten dan gemakkelijk in de vollegrond kunnen worden gezet. Hard de zaailingen begin mei in ongeveer 10 dagen af door ze overdag op een zonnige plek buiten te zetten en 's nachts binnen te zetten. Hierna kunnen ze, zodra er geen kans meer is op nachtvorst en de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren, buiten op een zonnige plek met goede afwatering worden gezet. Regelmatig extra bemesten en water geven is nodig voor een goede groei van de aardbeien.
Plant geen aardbeien op grond waar de laatste 3 jaar aardappelen, tomaten, pepers, aubergine of aardbeien hebben gestaan. Zodra er vruchten aan de plant komen, deze ondersteunen met bijv. stro zodat de vruchten niet gaan rotten. Altijd water geven rondom de plant en niet op de plant. Dek de planten af met speciale netten, zodra er vruchten beginnen te groeien, om te voorkomen dat uw aardbeien door vogels en slakken worden opgegeten.