Westlandse Herfst is een hoge boerenkool die geoogst kan worden vanaf september en tegen zeer lichte vorst kan, maar van het land afmoet voordat het echt gaat vriezen. Het lichtgroene, fijngekrulde blad heeft een heerlijke smaak en een fijne structuur.
Boerenkool is een zeer veelzijdige en gezonde groente. Boerenkool bevat o.a.: vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, E en K en een zeer grote hoeveelheid vitamine C. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium en zink. Ook bevat boerenkool veel voedingsvezels, antioxidanten, gezonde vetten en weinig calorieën. U kunt boerenkool koken, stomen, roerbakken, in de oven bereiden, stoven en rauw eten in salades en groenteshakes. Boerenkool wordt natuurlijk heel vaak in stamppot gebruikt, maar ook in ovenschotels, salades, soepen en als zelfstandige groente is het een aanrader. Boerenkool is erg lekker in combinatie met: varkensvlees, rookworst, spekjes, rundvlees, gehakt, vis, aardappelen, kaas, mosterd, room, melk, boter, pasta en vis. Gebruik boerenkool ook eens in combinatie met andere groente als: zongedroogde tomaatjes, tomaten, courgette, spinazie en venkel. Boerenkool kan ook zeer goed worden ingevroren. Semi-Winterharde eenjarige.
Buiten zaaien: eind april - eind juli
Kiemtijd: 5 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 10 - 16 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 60 - 75 cm
Zaai-afstand in rijen: 50 cm
Standplaats: zonnig - halfschaduw
Oogstperiode: september - februari
Zaai vanaf eind april, zodra er geen kans meer is op nachtvorst op een van te voren bemest, goed bewerkt zaaibed in rijen die 50 cm van elkaar afliggen en bedek de zaden met een laagje grond. Boerenkool is een gretige en gulzige plant, maar heeft niet zoveel bemesting nodig als alle andere koolsoorten. Hij heeft vooral in het begin veel voeding nodig. Begin de grond voordat er gezaaid wordt, te bemesten met een grote hoeveelheid compost eventueel verrijkt met koemestkorrels of andere stikstofrijke mest. Houd goed vochtig en onkruidvrij tijdens de kieming en daarna.
Verplant de zaailingen 5 - 6 weken na het uitkomen op een zonnige plaats met eventueel wat schaduw. Houd 60 - 75 cm ruimte aan. Houd de grond goed vochtig en onkruidvrij.
Zorg ervoor dat de boerenkool voldoende wordt bemest om het blad goed te laten groeien. Stikstof bevordert namelijk vooral de bladgroei. Boerenkool heeft zoals bijna alle koolsoorten behoefte aan rust direct na het uitplanten van de zaailingen. Boerenkool doet het op veel grondsoorten goed, maar vooral zandgrond en goed waterdoorlatende grond heeft de voorkeur. Geef in het voorjaar naast Stikstof en Kalium ook wat Bloed- en Beendermeel en wat Patentkali.
Bescherm tegen vogels, slakken en ander ongedierte. Zaai en zet geen kool in grond waarop het jaar daarvoor ook al koolsoorten hebben gestaan. Houd een croprotatie aan van 4 jaar en als er ziektes of andere problemen zijn een croprotatie van 7 jaar. Oogst de boerenkool vanaf september. Knip de benodigde bladeren af van onder naar boven of oogst de hele kool met behulp van een riek. De geoogst kool kan worden gewassen en fijngesneden. Blancheer de kool kort voordat u hem invriest of gebruik de kool zo snel mogelijk na oogsten. Boerenkool kan 2 - 4 dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat u alle boerenkool heeft geoogst tot februari. Als er dan nog boerenkool op het land staat, moet u alles in 1 keer oogsten. Boerenkool wordt malser en zoeter als er vorst overheen is gegaan.