Artisjok Imperial Star is een biologisch gekweekte artisjoksoort. Deze soort is rond, olijfgroen met aan de randen van de schubben een lichtpaarse zweem. Hij heeft een heerlijke, enigszins zoete smaak. Dit verbeterde Green Globe type produceert 6-8 bloemknoppen per plant.
Gebruik artisjok gekookt samen met citroen als voorgerecht of luxe hapje. Imperial Star kan ook gegeten worden met een dipsausje gemaakt van mayonaise of met een vinaigrette. Dit is ook een zeer decoratieve tuinplant met grijs-groen blad. Oogst zodra de buitenste bladeren gaan wijken. Oogsten kan vanaf augustus. Snij de stengel met de bloemknop eraan af op ongeveer de helft van de stengel. Niet winterharde meerjarige.
Binnen zaaien: februari - april
Buiten zaaien: april - juni
Zaaidiepte: 2 - 3 cm
Kiemtijd: 1½ - 3 weken
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Plantafstand: 100 cm
Standplaats: zonnig - goede afwatering
Oogstperiode: september - oktober
Zaai vanaf februari binnen in individuele potten 2 zaden per pot 2-3 cm diep. Bedek de zaden goed met een laag zaaigrond omdat artisjokken donkerkiemers zijn. Zet de potten op een warme plaats of in een propagator. Zodra de zaailingen, groot genoeg zijn om te hanteren moeten ze worden uitgedund naar 1 sterke zaailing per pot.
In mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de zaailingen op 1 meter afstand van elkaar op hun vaste plaats worden gezet. Zet de zaailingen op een warme, zonnige plaats met een goede drainage. Houd ze goed onkruidvrij en vochtig.
Vanaf april, zodra de temperatuur overdag ongeveer 15 °C is, kan er in de volle grond worden gezaaid op een zonnige plaats met een goede drainage. Zaai de zaden ongeveer 3-5 cm diep en bedek ze goed met zaaigrond. Zodra de zaailingen 15 cm groot zijn, moeten ze worden uitgedund tot ongeveer 1 meter ruimte.
De artisjokken kunnen worden geoogst als de bloemknoppen groot, maar nog steeds gesloten zijn. Snijd de bloemknop samen met een stukje van de stengel af. Gebruik de artisjokken het liefst dezelfde dag. Eventueel kunt u verlepte exemplaren opfrissen door ze in koud water te leggen.