Andijvie Breedblad Volhart Winter
Andijvie Breedblad Volhart Winter is een andijviesoort die goed bestand is tegen guur, ongunstig en koud weer. Andijvie Breedblad Volhart Winter is een traag groeiende andijviesoort die minder gevoelig is voor in het zaad schieten dan andere andijviesoorten. Andijvie Breedblad Volhart Winter produceert zoals de naam al zegt breedbladige, grote kroppen met donkergroen blad en een lichtgroen hart. Andijvie Breedblad Volhart Winter is zeer geschikt voor een najaars- en winterkweek van andijvie. Andijvie Breedblad Volhart Winter bevat o.a. vitamine A, B1, B2, B6, C, K en B11. En de mineralen calcium, kalium, ijzer, magnesium, koper en zink. Ook bevat het vezels. Het is dus een gezonde groente. Die ook nog eens gemakkelijk zelf te kweken is. Andijvie Breedblad Volhart Winter is ook een veelzijdige groente. U kunt andijvie Breedblad Volhart Winter koken, wokken, stomen, roerbakken, stoven en rauw gebruiken in salades. De licht bittere smaak van andijvie Breedblad Volhart Winter combineert goed met kaas, spek, aardappelen, sla, vis, vlees en zoetere groente zoals wortel, tomaat en paprika. Andijvie Breedblad Volhart Winter is net als alle andere bladgroente een groente die erg slinkt. Bij warme bereiding van andijvie heeft u ongeveer 300 tot 400 gram rauwe andijvie per persoon nodig. Bij koude bereiding van andijvie heeft u ongeveer 100 tot 125 gram andijvie per persoon nodig. Kortom Andijvie Breedblad Volhart Winter is gezond, lekker en zeer veelzijdig.
Andijvie Breedblad Volhart Winter kweken
Andijvie Breedblad Volhart Winter kweken begint bij het zaaien van de Breedblad Volhart Winter zaden. Bij www.123zaden.nl kunt u deze Breedblad Volhart Winter zaden kopen. Andijvie Breedblad Volhart Winter is een andijviesoort die zeer geschikt is voor een najaars- en winterkweek. Zaai buiten in de vollegrond vanaf half juni tot tot eind augustus. Zorg voor een zonnige, goed bemeste plek met goed waterdoorlatende grond. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Houd ongeveer 30 cm ruimte tussen de zaden aan, zodat er mooie kroppen kunnen worden gevormd. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Geef uw planten extra bloedmeel om de groei van het blad te stimuleren. Houd de grond vooral bij droogte goed vochtig. Geef water rond de plant en niet op de plant. Laat uw andijvie planten niet uitdrogen. Dit voorkomt dat de planten last krijgen van rand. Dit is het bruin en dor worden van de randen van vooral het buitenste blad. Slakken en bladluizen kunnen een bedreiging vormen voor andijvie Breedblad Volhart Winter. Oogst uw andijvie Breedblad Volhart Winter vanaf begin augustus tot begin december. Oogst andijvie op de dag dat u het wilt eten, omdat andijvie maximaal 2 dagen in de groentela van de koelkast kan worden bewaard. Andijvie Breedblad Volhart Winter is een niet winterharde eenjarige.
Andijvie Breedblad Volhart Winter zaden kopen
Bij 123zaden vindt u verschillende soorten andijviezaden in het assortiment. U kunt hier natuurlijk ook Breedblad Volhart Winter zaden kopen. Bestel uw Breedblad Volhart Winter zaden nu dus gemakkelijk, snel en eenvoudig online bij www.123zaden.nl!
Binnen zaaien/ onder glas: maart - mei
Buiten zaaien: juni - september
Kiementijd: 12 - 15 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20°C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 30 cm
Plantafstand tussen de rijen: 15 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: mei - december
Voor een zeer vroege oogst kan al vanaf maart onder glas worden gezaaid bij een temperatuur van 14 - 16°C. Zaai in rijtjes op 15 cm afstand van elkaar kleine hoeveelheden tegelijk en herhaal dit ongeveer elke 3 weken. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren kunnen ze worden uitgedund of uitgeplant op een zonnige, bemeste plaats met goed waterdoorlatende grond.
Zaai vanaf juni in de vollegrond op een zonnige, bemeste plaats met goed waterdoorlatende grond. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Houd ongeveer 30 cm ruimte aan zodat er mooie kroppen kunnen worden gevormd. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Oogst de andijvie op de dag dat uw het wilt eten, omdat andijvie niet zo goed bewaard kan worden. Dit in verband met vitamine C die bij bewaren snel verdwijnt.
Geef de zaailingen extra bloedmeel om de vorming van blad te stimuleren. Sommige andijviesoorten schieten vooral in de zomer snel in het zaad. Dit kan worden voorkomen door in het voorjaar en de herfst te zaaien en te oogsten voordat het zeer warm wordt. Om de 3 weken een kleine hoeveelheid zaaien zorgt voor een voortdurende aanvoer van verse andijvie. Houd de grond vooral bij droogte goed vochtig. Geef hierbij water rond de plant en niet op de plant. Laat andijvie niet uitdrogen hierbij kunnen vooral de randen van het blad bruin en dor worden (het zogenaamde rand). Deze rand kan worden verwijderd waarna het blad nog eetbaar is.
Slakken en bladluizen kunnen een bedreiging vormen voor andijvie. Oogst andijvie op de dag dat u het wil eten, het kan namelijk maar maximaal 2 dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Het hart van kropvormende andijvie kan eventueel lichter worden gemaakt, door halverwege de oogsttijd, de buitenste bladeren van de krop van boven bij elkaar vast te binden met een touwtje. Dit kan al ongeveer 50 dagen nadat de jonge plantjes buiten zijn gezet worden gedaan.