Gewone Tuinkers is een biologisch geteelde, zeer bekende kiemgroente. De hele spruit of alleen de jonge blaadjes kunnen worden gegeten. Deze gemakkelijk te kweken groente kan het hele jaar worden gekweekt. Ook leuk om te kweken met de kinderen.Dit is een van de bekendste kiemgroentes.
Gewone Tuinkers wordt meestal na een paar dagen geoogst en direct gegeten. Gewone Tuinkers kan rauw in salades en op een boterham met kaas worden gegeten. Ook wordt het wel op het laatste moment toegevoegd aan omeletten, soepen en sauzen. Het bevat veel vitaminen en mineralen.
Tuinkers kan het hele jaar door binnenshuis worden gezaaid!
Vul een tray of ander plastic bakje met ongeveer 1 cm goede zaaigrond. Zaai hierop de zaadjes en bedek met een zeer dun laagje gezeefde zaaigrond. Om te zorgen voor een gelijkmatige kieming kan de tray worden bedekt met huishoudfolie of een deksel.
Zet het geheel op een warme verlichte plek. Voor een goede kieming is een constante temperatuur van 15 - 20 °C nodig. De jonge zaailingen verschijnen na 2 - 4 dagen. Verwijder het huishoudfolie of het deksel zodra de zaailingen opkomen.
Kers heeft licht nodig om te kunnen kiemen. Houd de zaden tijdens het kiemen goed vochtig, maar vooral niet te nat. Na 7 - 10 dagen kan er geoogst worden. De kers is dan ongeveer 5 cm groot. Knip, naar behoefte, de kers af met een schaar.
Deze zeer gemakkelijk te kweken kiemgroente kan ook op een bodem van vochtig keukenpapier worden gezaaid.
Buiten zaaien kan vanaf maart in de vollegrond. Zaai de zaden oppervlakkig en dek met een dun laagje grond af of hark voorzichtig in. Zaai in rijen die 10 cm uit elkaar liggen. Voor een goede kieming is een redelijk constante temperatuur van 15 - 20 °C nodig. De jonge zaailingen verschijnen na 2 - 4 dagen. Voor een regelmatige oogst zaai om de paar dagen een paar rijtjes tuinkers.