De Gerbera is een van de meest opvallende, prachtige en veel gebruikte snijbloemen. De Gerbera komt voor in verschillende vrolijke en felle kleuren. Het opvallende van de Gerbera is dat hij niet ruikt. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Tasmanië. De Gerbera is lid van de Composietenfamilie (Asteraceae) net als bijv.: Duizendblad, Gele Kamille, Grote Klit, Aster, Madeliefje, Tandzaad, Goudsbloem, Distels, Andijvie, Cosmea, Margriet, Sla, Zonnebloem, Afrikaantjes, Paardenbloem en Korenbloem. Vele van deze soorten zijn net als de Gerbera zeer geschikt als snijbloem of droogbloem. Deze Gerbera heeft zacht behaarde bladeren. De lange stelen zijn glad. De grote bloemen lijken op Margrieten en bloeien rood, oranje, roze of crème en hebben een bronzengeel hart in het midden. De Gerbera is gemakkelijk te herkennen aan de grootte van de bloem en de felle kleuren van de bloem.
De beste standplaats voor de Gerbera is zonnig met eventueel halfschaduw. Maar het moet niet te warm zijn. Zet de Gerbera dus niet voor het raam in de felle zon. Geef de Gerbera voldoende water. Twee keer per week is ideaal. Geef de bloem ook regelmatig plantenvoeding. Het is een prachtige snijbloem die ook zeer goed in grote potten of kuipen kan worden gekweekt. De Gerbera houdt niet van koude. Houd de Gerbera in de winter binnen. De Gerbera bloeit van mei t/m september. Als u de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd, bloeit de Gerbera heel lang door. De Gerbera is een prachtige, langstaande snijbloem, maar hij kan ook prima worden gedroogd. Niet winterhard meerjarige. Hoogte: 40 – 50 cm.
Binnen zaaien: maart - mei
Kiemtijd: 20 - 22 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 22 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig
Plantafstand: 30 - 40 cm
Standplaats: zonnig
Bloeiperiode: mei - september
Binnen zaaien kan vanaf maart t/m mei. Zaai in een zaaitray of kweekkastje gevuld met vochtige potgrond. De zaaitemperatuur moet tenminste 20 °C zijn, kouder heeft geen zin. De zaden moeten warm, maar niet te warm worden gehouden. Zorg voor voldoende licht, maar zet de tray niet in de volle zon. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk. Laat de temperatuur vooral ’s nachts niet dalen. Zaai dun, spaarzaam en oppervlakkig. Druk de zaden voorzichtig in de grond. Bedek de trays met een deksel om het vocht binnen te houden.
Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren kunt u ze in grotere, aparte potten verpotten. Vanaf begin mei, kunnen de zaailingen overdag in de zon worden gezet om afgehard te worden. Doe dit 10 – 14 dagen. Hierna kunnen de Gerbera’s op een zonnige plek worden gezet met een goede afwatering. Houd 30 – 40 cm apart.
Je kunt de Gerbera’s ook in grote potten, tuinbakken of kuipen zetten. Op deze manier zijn ze in de winter gemakkelijker binnen te zetten, zodat ze niet bevriezen.