Droogboon Noordhollandse Bruine is een ouderwetse peulvrucht die ook in deze tijd de moeite van het kweken waard is. Dit ras heeft een heerlijke enigszins zoete smaak die goed combineert met diverse gerechten. Deze heerlijk smakende, voedzame boon is een aanrader voor de beginnende moestuinierder en voor de gevorderde moestuinierder. Hij is gemakkelijk te kweken en heel lang te bewaren. Hij heeft geen ondersteuning nodig.
U kunt de stevige bonen zowel vers als gedroogd eten. De peulen zijn niet eetbaar. Gebruik deze boon in soepen, stoofschotels, wokgerechten, ovengerechten, als zelfstandige groente met spek en mosterd en in alle gerechten met bonen. De bonen blijven stevig tijdens het koken en vallen niet uit elkaar. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 25 - 40 cm.
Binnen zaaien: begin april
Buiten zaaien: half mei - juni
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur.: 18 - 22 °C
Zaaidiepte: 3 - 4 cm
Plantafstand: 10 cm
Rijafstand: 40 - 50 cm
Standplaats: zonnig
Oogstijd: augustus - oktober
Zaai binnen vanaf april, voor een vroege oogst. Zaai in individuele potten 3 - 4 cm diep gevuld met vochtige potgrond en bedek de zaden goed met zaaigrond. Dit zijn namelijk donkerkiemers. Houd de zaden vochtig en warm. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral de temperatuur 's nachts niet dalen. In mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de zaailingen in de volle grond worden gezet. Houd 40 - 50 cm ruimte aan.
Buiten zaaien kan vanaf mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai op een warme, zonnige plaats in goed waterdoorlatende grond. Bedek de zaden goed met een laag (3 - 4 cm) zaaigrond. Peulvruchten kunnen heel slecht tegen koude grond. Zorg ervoor dat de grond voldoende is opgewarmd. Zorg voor beschutting tegen de wind.
Stambonen hebben geen ondersteuning nodig. Geef de plant extra voeding zodra hij gaat bloeien. Laat de geoogste peulen buiten drogen totdat zij helemaal bruin zijn en verwijder hierna de bruine bonen. De peulen zelf zijn niet eetbaar. De bonen kunnen lange tijd worden bewaard en moeten voor gebruik minimaal 8 uur weken. Bescherm deze bonen met netten tegen vogels.
Aantal planten per vak: 9 |
|
Aantal zaden per vak: 18 |
Afmeting vak: 30 x 30 cm |
Plantafstand: 10 cm |
Binnen zaaien: begin april |
Buiten zaaien: half mei - juni |
Kiemtemperatuur: 18 - 22°C |
Kiemtijd: 4 - 7 dagen |
Zaaidiepte: 3 - 4 cm |
Standplaats: zonnig |
Dagen tot oogst: 95 - 110 |
Begin met het maken, plaatsen, vullen en prepareren van uw 4kante moestuinbak. Zaai binnen vanaf begin april in aparte stekpotjes gevuld met zeer goed vochtig gemaakte speciale zaaimix. Zaai per potje 2 zaden in het midden en bedek de zaden met een dikke laag zaaimix omdat dit donkerkiemers zijn. Knip per potje 1 zwakste zaailing weg, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Hard de zaailingen eind april - begin mei overdag buiten af. Na 15 mei kunt u de plantjes in uw gereedstaande bak planten.
Zaai buiten vanaf mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, in uw gereedstaande 4kante moestuinbak. Zaai per gaatje 2 zaden en bedek met een dikke laag zaaimix. Knip, zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren, de zwakste weg. Geef deze planten een ondersteuning d.m.v. een klimrek. Peulvruchten kunnen heel slecht tegen koude grond. Zorg ervoor dat de grond voldoende is opgewarmd. Zorg voor beschutting tegen de wind. Laat de geoogste peulen buiten drogen totdat zij helemaal bruin zijn en verwijder hierna de bruine bonen. De peulen zelf zijn niet eetbaar. De bonen kunnen lange tijd worden bewaard en moeten voor gebruik minimaal 8 uur weken. Bescherm deze bonen met netten tegen vogels.